Motivarea de arestare preventiva a lui Uioreanu: Presedintele CJ Cluj a recunoscut ca a primit bani de la oameni de afaceri "in scop electoral"

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 3 iunie 2014, 16:13 Dosare Anticoruptie


Magistratii arata, in motivarea de arestare preventiva a presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, ca acesta nu a constientizat nici in fata instantei gravitatea faptelor, considerand aproape normal si legal sa primeasca sume importante de bani pentru partid pe care sa le foloseasca in interes personal, noteaza Mediafax.

"Faptele de care sunt banuiti inculpatii U.H. (Uioreanu Horea - n.r.), B.I. (Bene Ioan - n.r) si P.V. (Pogacean Vasile - n.r.) sunt de natura sa creeze si sa induca opiniei publice ca legea se opreste si nu are eficienta fata de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui sa asigure increderea societatii in modul in care mediul de afaceri si cel al administratiei publice functioneaza. In ceea ce-i priveste pe inculpatii B.I. si P.V., este de observat faptul ca nici in fata procurorului, dar nici in fata judecatorului nu au constientizat gravitatea faptelor de care au fost acuzati, considerand aproape normala darea acestor importante sume de bani. Situatia este valabila si in cazul inculpatului U.H., care a apreciat ca este legal sa ia bani pentru partid si sa-i foloseasca in interes personal", se arata in motivarea deciziei de arestare preventiva facuta publica, marti, de Curtea de Apel Cluj si citata de corespondentul Mediafax.

Horea Uioreanu a recunoscut, atat in fata procurorilor DNA, cat si in fata magistratilor, ca a primit in repetate randuri bani de la diversi oameni de afaceri, dar nu in scopuri personale, "ci electorale".

"Acuzele privind luarea de mita de la inculpatul P.V. sunt reale numai sub un singur aspect, adica faptul ca am primit suma de 20.000 de lei in timp ce ne aflam la o nunta in G.H., insa fac precizarea ca respectiva suma mi-a fost data pentru a o folosi in scopuri electorale, si nu pentru anumite facilitati. Legat de cel de-al doilea capat de acuzare arat ca corespunde faptului ca am luat in cateva randuri bani de la inculpatul B.I., de una, doua, trei ori, dintre care imi amintesc suma de 100.000 de lei, primita la finele anului 2012 si inca de doua ori sume mai mici, insa nu-mi amintesc data exacta. Precizez ca eu nu am conditionat primirea acestor sume, ca ele mi-au fost avansate doar pentru a le folosi in scopuri electorale si pentru aceasta eu nu am facut inculpatului niciun fel de servicii de natura profesionala", a declarat Uioreanu in fata anchetatorilor, dupa cum reiese din motivarea magistratilor.

Omul de afaceri Ioan Bene, arestat si el preventiv, a recunoscut ca i-a dat bani lui Horea Uioreanu in repetate randuri, iar suma totala se ridica la aproximativ 50.000 de euro.

"Arat ca nu am tinut nicio evidenta a sumelor pe care i le-am platit lui U.H., insa apreciez ca, in total, i-am remis acestuia undeva la 50.000 de euro sau poate chiar mai mult. Ce este consemnat in invinuirea care-mi este adusa cu privire la cuantumurile sumelor de bani ce le-am remis lui U.H. si periodicitatea acestor remiteri pe care le-am facut par a fi corespunzatoare cu modul in care s-au purtat lucrurile in realitate, fara sa pot afirma cu titlu de certitudine. In acest sens, mai vreau sa precizez ca dupa fiecare remitere de bani aveam o perioada de liniste si buna relatie profesionala dupa care era urmata de o noua solicitare de remitere de bani si eventuale boicoturi sau presiuni in derularea investitiilor si a contractelor ce le aveam cu institutia judeteana", a declarat omul de afaceri Ioan Bene in fata anchetatorilor.

Omul de afaceri Vasile Pogacean, arestat si el in acelasi dosar de coruptie, a recunoscut o parte din acuzatiile care i se aduc doar in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj.

"Pe inculpatul U.H. il cunosc din anul 2004, atat eu, cat si el fiind membri PNL, insa eu nu sunt un membru activ. La inceputul anului 2013 am fost contactat de numitul P.R., consilierul inculpatului U.H. si coleg de partid, care mi-a solicitat bani pentru a achita datoriile ramase neachitate din campania din 2012, iar eu i-am raspuns acestei solicitari dandu-i, din cate retin, 40.000 de lei. Personal, inculpatului U.H. i-am dat o singura data bani pentru a-i folosi in scopuri electorale, aceasta s-a intamplat in mai 2014, cand, intalnindu-ne la o nunta, i-am dat 20.000 de lei. Cu acea ocazie, inculpatul U.H. mi-a spus ca o sa-l sune pe P.R. pentru a confirma primirea sumei de bani", a spus Vasile Pogacean, conform motivarii deciziei de arestare preventiva.

Presedintele suspendat al CJ Cluj Horea Uioreanu si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, in 29 mai, de magistratii Curtii de Apel Cluj.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























857 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Astia-s oamenii votati de boborul "bunului simt" (Marţi, 3 iunie 2014, 18:02)

    Plagarus [utilizator]

    In ani 90, U.H. facea trafic de valuta, apoi catinele, catinel s-a orientat unde ies banii gros, adica in POLITICA ! Daca sefii de partide sunt atat de supeficiali, ca sa nu spun ca-s parsivi si tacit accepta manariile preelectorale cu bani negri, cat de multi, nu vom avea niciodata oameni responsabili in patura asta jegoasa ( nn politica )
  • 0 (0 voturi)    
    Cabana (Miercuri, 4 iunie 2014, 5:58)

    Dana Bob [utilizator]

    Oameni buni nu fiti rai!
    Cabana era construita pentru electorat!
    Deci mita era " electorala"
    E greu de priceput?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by