Hotii si proxenetii romani spala in tara banii furati din Spania - procuror spaniol

de Raúl Costa     HotNews.ro
Joi, 24 aprilie 2014, 18:46 Dosare Anticoruptie


Spalarea de bani proveniti din activitati ilegale efectuate in Spania, precum furtul si prostitutia, a crescut considerabil in ultimii trei ani in Romania si a atins niveluri record, a declarat joi, la București Fernando Bermejo, sef al Procuraturii Anticoruptie in Barcelona.

"Hotii de buzunare, beneficiind de legislatia favorabila, in conditiile in care un furt de mai puțin de 400 de euro este pedepsit cu o amenda, se organizeaza in grupuri criminale organizate care trimit bani acasa, si la fel fac si proxeneți", a spus Bermejo, la o conferinta care a avut ca tema criminalitatea organizate.

Procurorul a afirmat ca "a existat o creștere a miscarilor de bani" proveniti de la hoți de buzunare, care actioneaza in special la metroul din Madrid si Barcelona, si de la traficantii de femei.

Bermejo a declarat ca este dificil sa acuzi aceste persoanede de spalare de bani, deoarece nu prezinta antecedente penale, așa ca a apelat la intensificarea cooperarii internationale, astfel incat schimbul de informatii sa se faca mult mai rapid.

"Conform unor cercetari recente, am descoperit ca retele sunt impartite in clanuri la nivel mondial, national si local pentru impartirea beneficiilor intre membrii retelei", a spus Bermejo.

Procurorul a adaugat ca multe dintre aceste grupari criminale "provin din corpuri speciale ale fortelor armate ale tarilor lor, pregatite pentru operatiuni clandestine".

Un raport al Fondului Monetar International estimeaza ca spalarea de bani reprezinta intre 2% si 5% din PIB-ul mondial.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























790 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by