Fostul presedinte al ANOFM Silviu Bian, condamnat definitiv la 6 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2014, 17:03 Dosare Anticoruptie


Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian, a fost condamnat definitiv, joi, de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la 6 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata, informeaza Agerpres.

ICCJ i-a respins recursul lui Silviu Bian si a mentinut condamnarea aplicata in iunie 2013 de Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, instanta suprema a mentinut si condamnarile in cazul celorlalti doi inculpati din acest dosar, respectiv Cristache Ristea (directorul executiv al Centrului de Formare Rasnov) - patru ani inchisoare, Alexandra Maria Tichindelea (director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM) - doi ani de inchisoare.

In schimb, judecatorii au admis recursul DNA sub aspectul dispozitiei de confiscare a sumelor de bani, iar instanta suprema a dispus ca Silviu Bian sa restituie sumele de bani ramase dupa restituirile de la urmarirea penala, dupa cum urmeaza: 71.800 lei catre Nicolae Catanoiu, 87.800 lei si 7.500 euro catre Bogdan Benea, 184.800 lei catre Ion Neacsu, 258.300 lei si 14.500 euro catre Aurora Pop, 149.800 lei catre Maria Benea, 54.500 lei catre Gabriela Suvar si 29.200 lei catre Bogdan Poiniteanu.

Magistratii au constatat ca in cursul urmaririi penale au fost restituite urmatoarele sume de bani: 21.200 lei catre Nicolae Catanoiu, 20.200 lei catre Bogdan Benea, 21.200 lei catre Ion Neacsu, 21.200 lei catre Aurora Pop, 21.200 lei catre Maria Benea, 9.000 lei catre Gabriela Suvar, 15.500 lei catre Ioan Caliman.

Decizia este definitiva.

Potrivit DNA, incepand cu 1 iulie 2010, la Centrul National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov se aflau in derulare doua proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri europene si intitulate 'Pregatirea aprofundata, continua in serviciul public de ocupare - PACSPO' si 'Invatamant continuu aprofundat pentru Romania - ICAR', pentru fiecare proiect fiind alocata finantarea maxim admisa de 5 milioane de euro.

In perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, in calitate de presedinte al ANOFM si al Consiliului de administratie din cadrul ANOFM, a primit suma totala de 1.058.500 lei si 22.000 euro de la opt angajati in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentand cofinantarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Potrivit anchetatorilor, banii au fost remisi lui Silviu Bian de directorul executiv al Centrului de Formare Rasnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat si de colectarea sumelor de la functionarii care dadeau lunar, in acest scop, o parte din retributiile primite in cadrul proiectelor.

'Din suma totala pretinsa, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiasi functionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentand o parte din retributiile aferente lunii septembrie 2011. Cu aceasta ocazie, procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante', informa DNA.

De asemenea, Maria Tichindelean, in calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, in cursul lunii august 2011 a primit de la un angajat al aceleiasi firme partenere in cadrul proiectelor PACSPO si ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mita.

Banii au fost primiti dupa efectuarea unui control la societatea respectiva pentru a favoriza societatea comerciala in situatia unor controale ulterioare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1070 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by