Fostul primar Cristian Poteras, achitat de instanta intr-un dosar privind retrocedarea de terenuri

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 10 aprilie 2014, 16:39 Dosare Anticoruptie


Cristian Poteras (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras, a fost achitat joi de magistratii Judecatoriei Sectorului 6, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri din Bucuresti, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

De asemenea, au fost achitati si ceilalti inculpati din acest dosar, functionari in cadrul primariei, respectiv Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Petre Boncea, Cristina Popescu si Dorina Pitfor.

Magistratii au lasat nesolutionate actiunile civile formulate de partile civile Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie - ICECHIM, Academia Romana - Institutul de Biologie si Clubul Sportiv Rapid.

De asemenea, instanta a ridicat sechestrul asigurator instituit de DNA pana la concurenta sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei), asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Judecatorii au luat act ca partea vatamata, Municipiul Bucuresti, prin primar general, nu s-a constituit parte civila in cauza.

Pe 2 martie 2011, primarul de atunci al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteras, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (6 acte materiale).

Alaturi de Cristian Poteras au mai fost trimisi in judecata secretarul Primariei Sectorului 6, Gheorghe Floricica, secretar al subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, directorul executiv adjunct al Directiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2008 Dumitru Vultur, si el membru al subcomisiei locale de fond funciar, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si seful Biroului evidenta activitatilor agrare din cadrul Primariei Sectorului 6 in perioada 2005-2006 Moise Daniel, membru al subcomisiei locale de fond funciar, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

DNA i-a mai trimis in judecata pe referentul din cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane si Fond Funciar, specialitatea masuratori topografice, Petre Boncea, membru al subcomisiei locale de fond funciar de pe langa Consiliul Local al Sectorului 6 Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, pe seful Serviciu Cadastru Date Urbane si Fond Funciar in perioada 2005-2006 Cristina Popescu, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual si pe consilierul in cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane si Fond Funciar, Dorina Pitfor, acuzata de aceleasi infractiuni.

Procurorii sustin ca Poteras, alaturi de functionarii publici Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu si Dorina Piftor, in calitate de membri in cadrul subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, au eliberat, cu incalcarea dispozitiilor legale, sase titluri de proprietate pentru suprafata totala de 119.647,64 mp teren intravilan situat in municipiul Bucuresti, cu o valoare de piata, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

"Prin actele abuzive ale inculpatilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate in avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind varul sotiei inculpatului Constantin Poteras) si, corelativ, a fost cauzata o paguba in valoare totala de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucuresti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie ICECHIM si Academiei Romane - Institutul de Biologie, terenurile in cauza apartinand, in mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucuresti si persoanelor juridice anterior mentionate", informa DNA.

Anchetatorii sustin ca mai multe persoane au cedat drepturile litigioase catre acelasi grup de interese in schimbul sumelor totale de 417.900 euro si 40.000 lei, pentru ca, in urma "reconstituirii dreptului de proprietate", iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obtinute (situate pe Bd. Timisoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) sa fie valorificate cu profituri uriase: pentru suprafata de 68.428 mp vanduta a fost incasata suma de 33.654.918,67 euro, pretul total al tranzactiilor fiind de 82.324.529,67 euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























626 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by