DNA: Alte noua persoane urmarite penal in dosarul in care presedintele CJ Mehedinti este acuzat de fapte de coruptie

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 3 aprilie 2014, 18:36 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie a pus sub urmarire penala alti 9 functionari din cadrul institutiilor publice din Mehedinti, in dosarul in care presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, este acuzat de fapte de coruptie, se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

DNA anunta ca au fost pusi sub acuzare urmatoarele persoane:
  • Adrian Bidilici - persoana care actioneaza in numele a doua societati comerciale, detinatoare a doua posturi de televiziune - acuzat de instigare la dare de mita si complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite.;
  • Andreea Loredana Mijache  - detinatoare a doua posturi de televiziune - acuzata de complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite;
  • Doina Boruga - manager al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin - acuzata de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite,
  • Daniela Delia Popescu - director al Directiei economice din cadrul Consiliului Judetean Mehedinti - acuzata de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite,
  • Valentina Draghia - administrator al unei societati comerciale -  acuzata de complicitate la folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite,
  • Elisabeta Zenovia Rolea - director al Casei de Asigurari de Sanatate Mehedinti - acuzata de luare de mita;
  • Grigorita Feraru - functionar public la Casa de Asigurari de Sanatate Mehedinti- acuzata de luare de mita;
  • Silvia Socite - acuzata de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite.
  • Stefan Ladislau Mednyasky - secretarul Consiliului Judetean Mehedinti - acuzat de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite. 

Din ordonanta de efectuare a urmaririi penale intocmite de procurori a reiesit ca exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora: (comunicat DNA)

I. In perioada mai-septembrie 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian (presedintele Consiliului judetean Mehedinti) si suspectele Popescu Daniela Delia (director al directiei economice din cadrul Consiliului judetean Mehedinti) si Boruga Doina (manager al Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentantii unui furnizor de echipamente medicale si ai unei societati de leasing) accesul la informatii care - la acel moment - nu erau destinate publicitatii. Informatiile reprezentau intentia reprezentantilor Consiliului judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin de a demara o procedura de achizitie publica, precum si datele tehnice si financiare preconizate pentru aceasta achizitie publica, cu scopul de a obtine pentru cei doi agenti economici un folos necuvenit.

Folosul urmarit a constat in impiedicarea altor competitori sa participe la licitatia publica ce avea sa fie organizata pentru achizitia publica si, implicit, in incheierea de catre cei doi agenti economici "beneficiari ai informatiilor" a contractelor de achizitie publica in conditii financiare avantajoase pentru acestia si, corelativ, dezavantajoase tehnic si financiar pentru autoritatea publica contractanta (Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, institutia publica beneficiara a bunurilor ce aveau sa fie dobandite prin achizitie publica) si pentru Consiliul judetean Mehedinti (autoritatea publica locala care urma sa asigure finantarea acestei achizitii publice).

Folosind aceste informatii, reprezentantii celor doi agenti economici au intocmit o "oferta"care le era convenabila, pe care au transmis-o reprezentantilor Consiliului judetean Mehedinti si ai Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin.

Pe baza acestei "oferte" transmise de cei doi operatori economici si raspunzand "cerintelor" acestora, reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin (autoritatea publica contractanta) au intocmit documentatia de atribuire, care a fost transmisa Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si apoi publicata in SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) la data de 13 septembrie 2013.
Intrucat au realizat faptul ca documentatia de atribuire publicata fusese "gresita" (in sensul ca nu permitea si achizitionarea de servicii financiare, anume incheierea contractului de leasing), documentatia de atribuire modificata si publicata din nou in SEAP.

Date fiind conditiile tehnice si financiare stipulate in documentatia de atribuire, singura oferta a fost cea facuta de acesti doi agenti economici, oferta care a si fost declarata castigatoare.

II. In luna ianuarie 2014, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a determinat pe suspectii Socite Silvia si Mednyasky Stefan Ladislau (secretarul Consiliului judetean Mehedinti) sa ii puna la dispozitie unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei functii de sef serviciu in cadrul Directiei Economice a Consiliului Judetean Mehedinti.
Avand subiectele de concurs, persoana in favoarea careia a actionat Duicu Ioan-Adrian a castigat concursul, in conditiile in care se inscrisesera si alte persoane.

III. In cursul lunii decembrie 2013, inaintea sarbatorilor de iarna, inculpatul Duicu Ioan-Adrian si-a folosit autoritatea si influenta conferite de functia de presedinte al Consiliului judetean Mehedinti si de cea de presedinte al Organizatiei judetene Mehedinti a unui partid politic, in scopul de a obtine foloase necuvenite pentru doua societati comerciale, detinatoare a doua posturi de televiziune, societati pe care acesta le controleaza in fapt. Folosul necuvenit obtinut de cele doua societati comerciale a constat in sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obtinute ca urmare a faptului ca Duicu Ioan-Adrian, prin intermediul suspectilor Bidilici Adrian si Mijache Loredana-Andreea, a impus tuturor primarilor si tuturor functionarilor publici cu functii de conducere de pe raza judetului Mehedinti sa plateasca contravaloarea unor "urari" care aveau sa fie difuzate (sub forma unor anunturi scrise pe "burtiera" ecranului) la cele doua posturi de televiziune. Fiecare persoana careia i s-a impus plata unor astfel de urari a trebuit sa plateasca suma de 600 lei.

IV. Inculpatul Duicu Ioan-Adrian le-a determinat pe suspectele Rolea Elisabeta-Zenovia si Feraru Grigorita, director, respectiv functionar public al Casei de Asigurari de Sanatate Mehedinti, sa-si indeplineasca atributiile de serviciu in asa fel incat sa favorizeze o anumita societate comerciala, controlata in fapt de catre Duicu Ioan-Adrian. Favorizarea a constat in decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice. In schimb, Duicu Ioan-Adrian le-a oferit si asigurat celor doua reprezentante ale CAS Mehedinti foloase pentru persoane din familia lor, respectiv detasarea uneia in cadrul Biroului Vamal Portile de Fier I si numirea alteia intr-o functie de conducere in cadrul aparatului tehnic al Primariei Drobeta Turnu Severin.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca procurorii Sectiei de combaterea infractiunilor de coruptie au inceput urmarirea penala in cazul lui Ioan Adrian Duicu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, pentru trafic de influenta, cumparare de influenta, instigare la dare de mita, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii nedestinate publicitatii, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, instigare la abuz in serviciu si doua infractiuni de folosire a influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.

In aceeasi cauza este urmarit penal si Constantin Stefan Ponea, inspector sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Mehedinti, pentru trafic de influenta si cumparare de influenta.

De asemenea, omul de afaceri Constantin Popescu, presedintele organizatiei municipale Orsova a Partidului Social Democrat, este urmarit penal pentru folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, a precizat DNA.

Procurorii i-au retinut, joi, pe Adrian Duicu, Stefan Ponea si Constantin Popescu, urmand sa ceara judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti arestare preventiva a acestora, pentru 30 de zile.

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a declansat procedura de verificare a modului in care presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, si-a dobandit averea, acesta fiind vizat si de o ancheta a Directiei Nationale Anticoruptie pentru fapte de coruptie, potrivit unor surse din Agentie, citate de Agerpres.

In ultima declaratie de avere, depusa in iunie 2013, Adrian Duicu a mentionat un teren intravilan de 1.300 mp in municipiul Orsova, dobandit prin concesiune, precum si o casa de 200 mp in acelasi oras.

Nu este pentru prima oara cand Adrian Duicu se afla in vizorul ANI.

Astfel, in mai 2012, ANI a stabilit ca Ioan Adrian Duicu, la acea vreme consilier judetean in Mehedinti, a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, dupa ce a participat la deliberarea si adoptarea Hotararilor Consiliului Judetean Mehedinti nr. 48/28.10.2008, prin care se aproba inchirierea unui teren, in suprafata de 250 mp, situat in incinta Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, catre SC Romrad-RMN SRL, respectiv nr. 104/31.08.2009, prin care se aproba vanzarea a doua corpuri de proprietate din municipiul Drobeta Turnu Severin catre aceeasi firma, unde el detinea calitatea de asociat.

Miercuri, procurorii DNA au efectuat mai multe perchezitii
la sediile unor institutii publice, societati comerciale si proprietati apartinand unor reprezentanti ai administratiei judetene din Mehedinti iar surse apropiate anchetei au declarat pentru Agerpres ca suspecti in acest caz sunt seful IPJ Mehedinti si presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3028 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    DNA ftw! (Joi, 3 aprilie 2014, 18:54)

    ouyang [utilizator]

    Bine bine!
  • 0 (0 voturi)    
    HOTII LA DRUMUL MARE. (Vineri, 4 aprilie 2014, 8:15)

    CmDragan1 [utilizator]

    Este un merit incontestabil al organelor de control,cercetare si urmarire penala,pentru care va felicit si va doresc sa fiti consecventi. Va asigur ca in fiecare zi voi scrie un articol si le voi vorbi studentilor mei despre realizarile si meritele DNA.
    Dar va rog sa mergeti pana la capat.Astia trebuie sa merga la inchisoare cu executare oricat prevede legea si buna voastra credinta.Astora trebuie sa li se confiste totul:nu numai bunurile provenite din pagubele directe creeate ci ci cele colaterale: penalitati,terfelirea prestigiului institutiilor publice,batjocorirea romanilor si a tutror. Dumneavoastra DNA aveti posibilitatea sa continuati opera lui Vlad Tepes si sa diminuati, barem,acest fragek napraznic in stare sa ne fure Romania pentru care au muncit,luptat si muriti atattia.Bravo justitiei,bravo DNA,bravo romanilor cinstiti.Cu toata pretuirea,04.04.2014 acad.Cm.
  • 0 (0 voturi)    
    Da . . . . (Vineri, 4 aprilie 2014, 8:16)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . Frunzaverde foaie lata nu e tot pe acolo? Ca nu-l vad deloc prin presa!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by