MM Stoica vrea eliberarea din inchisoare la Tribunalul Bucuresti. Ce solicita in instanta fostul manager de la Steaua

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 10 martie 2014, 16:35 Dosare Anticoruptie


Mihai Stoica
Foto: HotNews / Dan Popescu
Mihai Stoica, condamnat saptamana trecuta la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in Dosarul Transferurilor, a depus la Tribunalul Bucuresti o actiune prin care spera la eliberarea sa din penitenciar. Instanta l-a condamnat pentru doua infractiuni de inselaciune si a constatat prescrierea in cazul a altor trei infractiuni de spalare de bani si evaziune fiscala, desi procurorii care l-au anchetat au solicitat implinirea prescriptiei pentru toate infractiunile atribuite lui Stoica conform noului cod penal.

Mihai Stoica a depus la tribunalul Bucuresti o actiune prin care spera sa intoarca decizia Curtii De Apel Bucuresti din urma cu o saptamana, decizie prin care a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare. Stoica a depus o cerere prin care solicita instantei sa consemne intrarea in vigoare a unei noi legi penale (n. Noul Cod Penal de la 1 februarie) mai favorabila si care ar duce la prescriptia faptelor pentru care a fost condamnat.
Tribunalul Bucuresti a stabilit pe 17 martie termenul in care va lua in discutie cererea lui MM Stoica.

Instanta a constatat prescrierea a alte doua infractiuni - DNA a cerut prescrierea si infractiunii pentru care a fost, in cele din urma, condamnat MM

Condamnarea dictata de instanta in cazul lui Stoica a fost pentru doua infractiuni de inselaciune, potrivit minutei sedintei de judecata.

Practic, instanta a decis sa schimbe incadrarea juridica a unei infractiuni de inselaciune in forma continuata, in doua infractiuni de inselaciune in concurs. Pentru fiecare din acestea doua, Stoica a primit cate 3 ani si 6 luni de inchisoare, instanta retinand spre aplicare doar una dintre pedepse.

Pentru celelalte infractiuni de care era acuzat Stoica - doua infractiuni de spalare de bani si una de evaziune fiscala - instanta a retinut implinirea termenelor de prescriptie, adica perioada in care procurorii si judecatorii pot investiga, respectiv judeca un astfel de dosar, si au inchis cazul.

La termenul precedent anuntarii sentintei, pe 10 februarie, procurorii DNA au cerut constatarea prescrierii tuturor infractiunilor, inclusiv inselaciunea, conform prevederilor Noului Cod Penal ce intrase in vigoare de la 1 februarie. 

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal, s-au schimbat limitele de pedepse si modul de calcularea a prescriptiei in cazul unor infractiuni.

Mai exact, in cazul infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave limitele pedepsei s-au redus de la 10 la 20 de ani la unu la cinci ani, astfel incat si termenul de prescriptie pentru aceasta infractiune ar trebui sa scada de la 15 la 5 ani.

Motivarea sentintei va clarifica modul in care judecatorii au calculat perioada de prescriptie

Infractiunile comise de Mihai Stoica s-au petrecut in 1999 si 2001, astfel incat daca aplicam calculul simplu enuntat mai sus termenul de prescriptie ar fi fost anul 2006.

Cu toate acestea, modul de clacul pentru stabilirea prescriptiei poate diferi in functie de complexitatea cauzei si poate depinde si de alte aspecte retinute de judecatori in sentinta din dosar, precum si de faptul ca infractiunea initiala de inselaciune, catalogata de procurori ca fiind in forma continuata, a fost reincadrata de judecatori in doua infractiuni de inselaciune, ambele in concurs (cu aplicarea articolului art. 33 lit. a din vechiul Cod penal).

Modul exact in care au judecat magistratii si cum au apreciat acestia calcularea termenului de prescriptie va fi cunoscut odata cu publicarea motivarii deciziei.

Mihai Stoica, singurul din tot lotul care a primit condamnare doar pe un singur tip de infractiune

Din tot lotul "greilor din fotbal" ce a fost condamnat in "Dosarul Transferurilor", Mihai Stoica este singurul care a primit condamnare doar pe o singura infractiune (inselaciunea), ceilalti primind condamnari cu spor pe mai multe tipuri de infractiuni.

Pentru ce infractiuni s-au dat celelalte pedepse in Dosarul Transferurilor:

George Copos - condamnat la trei ani si opt luni de inchisoare cu executare

- doi ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala (fapta din anul 1999 - transferul lui Cristian Dulca) si la un an interzicerea drepturilor constand in calitatea de asociat sau de reprezentant al unui club de fotbal.

- trei ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala (fapta din anul 2003 - transferul lui Florin Bratu) si doi ani interzicerea drepturilor constand in calitatea de asociat sau de reprezentant al unui club de fotbal.

Instanta a aplicat pedeapsa cea mai grea, de trei ani inchisoare, la care adauga un spor de 8 luni inchisoare, urmand sa execute pedeapsa de 3 ani si 8 luni inchisoare

Borcea - sase ani si patru luni de inchisoare cu executare

- doi ani si sase luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata (persoana vatamata FC Dinamo Bucuresti)

- doi ani si sase luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata (persoana vatamata FRF)

- doi ani pentru evaziune fiscala in forma continuata

- doua pedeapse de cate trei ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani in forma continuata

Curtea de Apel i-a aplicat inculpatului Cristian Borcea pedeapsa cea mai grea, de trei ani inchisoare, la care i-a adaugat un spor de trei ani si patru luni inchisoare, urmand sa execute pedeapsa de sase ani si patru luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor constand in calitatea de asociat, de actionar sau de reprezentant al unui club de fotbal pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei inchisorii.

Ioan Becali - sase ani si patru luni cu executare

- doi ani si sase luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune in forma continuata (persoana vatamata FC Dinamo Bucuresti)

- doi ani si sase luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata

- doua pedepse de trei ani si sase luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani in forma continuata

Curtea de Apel i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de trei ani si sase luni de inchisoare, la care i-a adaugat un spor de doi ani si zece luni inchisoare, urmand sa execute pedeapsa de sase ani si patru luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor constand in calitatea de agent licentiat sau de reprezentant al unui club de fotbal, pe o durata de doi ani, dupa executarea pedepsei inchisorii.

Jean Padureanu - trei ani si patru luni cu executare

- doua pedepse de trei ani si patru luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave

- doi ani de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani (in cazul transferului fotbalistului Lucian Sanmartean)

- un an si sase luni de inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala.

Curtea de Apel i-a aplicat inculpatului Jean Padeureanu pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani si 4 luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor constand in calitatea de reprezentant al unui club de fotbal, pe o durata de 2 ani, dupa executarea pedepsei inchisorii.

Victor Becali - 4 ani si 8 luni de inchisoare

- 2 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata

- doua condamnari de 3 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani in forma continuata

Instanta aplica lui Victor Becali pedeapsa cea mai grea, de 3 ani inchisoare, la care adauga un spor de 1 an si 8 luni inchisoare, urmand sa execute pedeapsa de 4 ani si 8 luni inchisoare si pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor

Gheorghe Popescu - 3 ani si 1 luna de inchisoare


- 1 an si 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata

- doua condamnari de 2 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani.

Instanta aplica lui Gh. Popescu pedeapsa cea mai grea, de 2 ani inchisoare, la care adauga un spor de 1 an, o luna si 10 zile inchisoare, urmand sa execute pedeapsa de 3 ani, o luna si 10 zile inchisoare

Gigi Netoiu - 3 ani si 4 luni de inchisoare


- 3 ani si 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune cu consecinte deosebit de grave

- 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala

- doua condamnari de 1 an inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani

Instanta aplica inculpatului Netoiu pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani si 4 luni inchisoare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10358 vizualizari

  • +3 (7 voturi)    
    MeMe (Luni, 10 martie 2014, 16:54)

    victor L [utilizator]

    vrea eliberarea de la puscarie de teama ca la stina nu a mai ramas nici un cioban. Baci :P
    • 0 (4 voturi)    
      Nu, a aflat ca nu are colegi de celula stelisti (Luni, 10 martie 2014, 18:57)

      Mr.J-H [utilizator] i-a raspuns lui victor L

      Ci rapidisti si dinamovisti iar banii nu ii ajung pentru atata sapun!! :-)))))))))))))))
  • +10 (10 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 10 martie 2014, 17:03)

    polonyca [anonim]

  • +18 (20 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 10 martie 2014, 17:04)

    [anonim]

    • +11 (13 voturi)    
      M Stoica - la executare ! (Luni, 10 martie 2014, 17:26)

      MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui

      Doamnele judecatoare nu stiu fotbal, insa stiu legile romanesti.

      Asa ca mai marii din fotbal - nazat na gherla ... sa cante in cor:

      "Bate-un vant rece din balta, la Chilia-n port,
      Bate-un vant rece din balta, la Chilia-n port,
      Sa vezi stuful cum se inalta sa-l mai tai nu pot,
      Sa vezi stuful cum se inalta sa-l mai tai nu pot.
      La Chilia, la tataru, ah, ce dureros, mai,
      Bate Maromet cu paru, ah, ce dureros, mai,
      La tataru, la Chilia, vai ce dureros, mai,
      Bate Lungu cu franghia, ah, ce dureros, mai.

      Caraliul striga tare: "da-i, hotule, da-i!
      C-au venit zece vagoane, da-i, hotule, da-i!"
      Nu pot, domne capitane, ranile ma doare,
      Nu pot, domne capitane, ranile ma doare."

      Pe mai multe voci ...

      "Patria si Dreptul Meu!"
      .
  • +4 (6 voturi)    
    Mimisor, (Luni, 10 martie 2014, 17:08)

    Ponta [utilizator]

    cand furi hot te numesti. Chestia cu prescrierea nu prea tine cand furi statul.
    LA pumni te pricepi, de injurat injuri ca un specimen de la troaca, dar cu legea nu prea le ai memelus.
    Incearca acum in al doisprezecelea ceas sa te comporti civilizat, dar nu de alta, mi-e ca iei si un supliment ca neica Oita guraliva, asa ca bonus.
  • +4 (4 voturi)    
    Mimi nu mai poate! (Luni, 10 martie 2014, 17:10)

    baimarean [utilizator]

    Dupa doar o noapte!
    • 0 (0 voturi)    
      @baimarean (Marţi, 11 martie 2014, 9:21)

      adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

      O ustura deja buzele!
  • +12 (12 voturi)    
    Ba să nu iasă ... (Luni, 10 martie 2014, 17:13)

    AdrianCalin [utilizator]

    ... pentru că nu mai vreau să văd specimene ca el la TV, chiar și întâmplător.
  • +9 (11 voturi)    
    derbedeii din fotbal (Luni, 10 martie 2014, 17:16)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    derbedeii din fotbal NU au beneficiat suficient de prevederile din noul cod penal ?
  • +5 (5 voturi)    
    Nevinovatii (Luni, 10 martie 2014, 17:54)

    Andra99 [utilizator]

    Ei sustin ca sunt nevinovati, dar striga ca din gura de sarpe dupa prescriptie ?! Mi-e greata de asemenea oameni !
  • +5 (5 voturi)    
    Socant - Mimi Stoica stie sa vorbeasca! (Luni, 10 martie 2014, 18:18)

    Michelangelo [utilizator]

    Se pare ca Mimi Stoica nu a invatat inca sa tina gura inchisa si spatele la perete. Are timp.
  • +3 (3 voturi)    
    MiMi, te-ai prescris ca om, esti nevertebrata ! (Luni, 10 martie 2014, 18:56)

    Plagarus [utilizator]

    Chiloti de tabla de la Galati si marsh de defilare 4 ani, mai draga. Un transfer la Targsor, iar prinde bine plangacioasei.
  • +3 (3 voturi)    
    hotii (Luni, 10 martie 2014, 19:17)

    hop [utilizator]

    toti cei condamnati,vor afara,de ce?fitosilor voi ati bagat multi bani ,in buzunare si acum?DNA nu le luati banii?
  • +3 (7 voturi)    
    aha (Luni, 10 martie 2014, 19:40)

    hollow [utilizator]

    ia mai citeste tu in urma pe Hotnews cine si cum a modificat si votat normele de aplicare.
  • +1 (3 voturi)    
    gresit (Luni, 10 martie 2014, 19:55)

    liviusmaximus [utilizator]

    gresit, ala a fost re-modificat in "martea neagra" !
  • +5 (5 voturi)    
    mitza biciclista (Luni, 10 martie 2014, 19:56)

    liviusmaximus [utilizator]

    razboinicule, sa-ti fie RUSINE ! Norocul tau cu codul cel nou, ca daca primeai pe toate acuzatiil, erai campionul condamnarilor.
  • +1 (1 vot)    
    bravo ponta! (Marţi, 11 martie 2014, 9:40)

    liviu_ [utilizator]

    bine nu numai ponta (si implicit psd) inclusiv pnl si pdl care au inceput cu legile astea "misto"

    "Datorita" voua, daca scapa astia din inchisoare, cand incepeau romanii sa isi recapete speranta, o sa primeasca o lopata in cap...

    foarte frumos...
  • +1 (1 vot)    
    fals... ma rog partial... (Marţi, 11 martie 2014, 9:41)

    liviu_ [utilizator]

    e adevarat ce zici tu, dar omiti o parte foarte importanta... psd si pnl aveau ocazia sa il refuze... base chiar a spus ca a gresit si ca ar trebui sa nu il publice si nu au facut-o...
    sunt toti la fel de vinovati!
  • +1 (1 vot)    
    cel mai trist... (Marţi, 11 martie 2014, 9:43)

    liviu_ [utilizator]

    e ca daca chiar se va intampla asa...
    toti se vor intoarce si o vor lua de la inceput. vor injura in continuare pe t oata lumea, vor rade in nas la toata lumea
    si nu se va schimba nimic!

    din cea mai mare victorie post decembrista a justitie, evenimentu asta se poate transforma in cel mai mare dezastru... unul care le va lua romanilor si ultima urma de speranta
  • +1 (1 vot)    
    /// (Marţi, 11 martie 2014, 11:03)

    hmara [utilizator]

    Gresit.
    Ai retinut doar ce ai vrut.
    Codul penal nou, asumat de boc a fost modificat in iunie 2013 de catre uslasi.
    In final, a iesit o zacusca.
    Retine acest lucru, nu-l mai uita.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by