UPDATE Arad: Perchezitii DNA la doua notariate, in dosarul privind retrocedarile satului Nadas. Anchetatorii pun sechestru pe toate terenurile retrocedate familiei Colteu

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 25 februarie 2014, 9:20 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA fac perchezitii, marti dimineata, la doua cabinete notariale din Arad si la un ocol silvic din satul aradean Nadas care apartine familiei Colteu, cea care a castigat in instanta 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului. Anchetatorii vor pune sechestru asigurator pe toate bunurile familiei Colteu, inclusiv pe conturi, dar si pe terenurile retrocedate, afirma surse judiciare, informeaza Mediafax.

Conform surselor citate, procurorii DNA Timisoara care fac perchezitii, marti dimineata, la Ocolul Silvic privat de la Nadas apartinand familiei Colteu i-au anuntat pe membrii familiei ca va fi pus sechestru asigurator pe toate bunurile acestora, inclusiv pe cele 8.700 de hectare de teren care le-au fost retrocedate.

Actiunea anchetatorilor este coordonata de DNA - Serviciul teritorial Timisoara.

UPDATE
DNA: prejudiciul estimat este de peste 20 milioane euro si 296.000 lei

DNA precizeaza intr-un comunicat ca "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, de catre mai multe persoane, a unor infractiuni de coruptie, cu un prejudiciu estimat de peste 20.971.503 euro si 296.942 lei."

"In cursul diminetii de 25 februarie 2014, ca urmare autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate verificari si perchezitii in 5 locatii situate pe raza judetului Arad, urmand a se ridica documente in legatura cu hotararile instantelor, ce privesc retrocedarea unei suprafete de peste 8000 ha teren."

Conform unor surse judiciare, procurorii anticoruptie din Timisoara au suspiciuni cu privire la un dosar in care se vorbeste despre abuz in serviciu in ceea ce priveste restituirea satului Nadas din judetul Arad.

Perchezitiile de marti dimineata au loc la doua cabinete notariale din municipiul Arad, precum si la un ocol silvic din satul Nadas care apartine familiei Coltau, cea care a castigat in instanta retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului.

Stelian Lupu, avocatul care reprezinta un grup de sateni din Nadas ce au cerut revizuirea sentintei prin care a fost improprietarita familia Colteu, a declarat, marti dimineata, corespondentului MEDIAFAX ca perchezitiile procurorilor DNA au loc in urma unei plangeri penale formulate de el, in numele localnicilor, in anul 2012, plangere care a fost depusa la Parchetul instantei supreme, dosarul fiind transmis ulterior catre DNA.

Potrivit lui Stelian Lupu, in aceasta plangere localnicii spun ca familia Colteu nu avea dreptul sa mosteneasca terenurile pentru ca proprietarul initial de la care ar fi mostenit averea Ecaterina Mairovitz, cea care ulterior a transmis drepturilor ligitioase familiei Colteu, nu mai detinea acele pamanturi din anul 1939.

"In acel an a existat o licitatie publica judecatoreasca, iar toate suprafetele au fost cumparate de catre Societatea Forestiera Nadas. Exista documente in acest sens, iar licitatie este mentionata inclusiv in cartile funciare ale terenurilor. Ne intrebam cum a fost posibil ca judecatorii sa nu tina cont de aceste documente, asa cum nici Prefectura si nici Directia Silvica Arad nu au luat in seama existenta lor, desi teoretic aparau interesele statului", a declarat avocatul Lupu.

El a precizat ca la Societatea Forestiera era actionar, cu 81%, un cetatean roman.

In plangere, satenii reclama si o posibila falsificare a numerelor topografice ale terenurilor si modul de intabulare a acestor suprafete.

De asemenea, satenii au mai reclamat modul in care s-au facut executari silite "care se refereau la terenuri libere, dar in realitate acestea erau ocupate si de case ale oamenilor".

Potrivit avocatului Stelian Lupu, marti dimineata procurorii DNA se afla la locuinta familiei Colteu si la birourile acesteia din Nadas.

"Pe toata perioada de la depunerea plangerii penale am colaborat cu procurorii DNA in privinta probatiunii", a adaugat avocatul Stelian Lupu.

In 2006, Judecatoria Ineu a admis o plangere a sotilor Viorica si Mihai Colteu prin care se cerea anularea unor hotarari din 2005 ale Comisiei judetene si Comisiei locale Taut pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. Instanta a dispus reconstituirea in favoarea reclamantilor a dreptului de proprietate in natura pentru suprafata totala de 8.762 hectare de teren si padure, impreuna cu cladirile sau alte constructii aflate pe acestea.

Initial, atat Comisia locala Taut, cat si Comisia judeteana Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privata formulata de sotii Colteu.

Impotriva sentintei Judecatoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeteana si Directia Silvica Arad, iar actiunea a fost admisa de Tribunalul Arad, care motiva ca reclamantii Viorica si Mihai Colteu, prin Ecaterina Mairovitz (de la care au beneficiat de certificatul de mostenitori), nu au calitatea de persoane indreptatite sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate, intrucat nu au vocatie succesorala.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestatie in anulare formulata de sotii Colteu, devenind valabila si irevocabila sentinta nr. 657/2006 a Judecatoriei Ineu.

Astfel, in 2009, sotii Colteu au reusit sa intabuleze suprafata dobandita in Cartea Funciara, adica tot extravilanul satului Nadas, cu 1.200 de locuitori.

In 2012, fiica improprietaritilor, Simona Ilies, declara ca parintii sai au obtinut dreptul de proprietate prin mostenire de la o vecina, o batrana evreica, Ecaterina Mairovitz, care a murit la varsta de 93 de ani.

In noiembrie 2012, neintelegerile dintre unii localnici si familia Colteu au culminat in momentul punerii in aplicare a unei sentinte de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru sustinerea celor care locuiau in gospodaria ce urma sa fie evacuata.

Familia Colteu a mers atunci cu un buldozer pe o pasune unde exista un adapost pentru ciobani si animale, intentionand evacuarea terenului. Jandarmii si politistii au intervenit pentru a se evita conflictele intre parti, iar evacuarile nu au fost puse in practica.

Localnicii au sustinut, de-a lungul proceselor, ca jumatate din suprafetele obtinute de Colteu intrasera in proprietatea satenilor din Nadas in urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar si in urma reformei agrare din anul 1921.

In februarie 2013, Prefectura Arad, Directia Silvica si o parte dintre localnici s-au adresat Judecatoriei Ineu, cerand revizuirea sentintei din 2006, satenii afirmand ca au intrat in posesia unor documente de arhiva care ar demonstra ca familia Colteu nu ar fi trebuit sa obtina terenurile. "Aici vorbim de inscrisuri care arata atat ca mostenitorul de drept al terenurilor era o alta persoana decat cea stabilita de instanta si care a transmis ulterior, prin mostenire, drepturile litigioase familiei Colteu, cat si faptul ca suprafetele atribuite prin sentinta sunt mult mai mari decat cele din documente", declara avocatul Stelian Lupu.

Instanta a respins solicitarea cateva luni mai tarziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins in septembrie 2013.

O luna mai tarziu, Prefectura Arad a depus la Judecatoria Ineu o noua cerere de revizuire a sentintei din 2006, afirmandu-se ca exista probe noi in acest caz. "Cererea de revizuire are la baza noi probe care ar putea determina revizuirea sentintei, alte probe decat cele pe care s-a intemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsa de instantele de judecata", declara purtatorul de cuvant al Prefecturii, Lucian Cozma.

In 28 octombrie 2013, Prefectura anunta ca a depus la ICCJ o cerere de stramutare a procesului privind revizuirea sentintei. Cererea a fost aprobata, procesul fiind pe rol la Judecatoria Fagaras.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2553 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Mai bine (Marţi, 25 februarie 2014, 11:21)

    xrogo [utilizator]

    mai tarziu decat niciodata,oricum trebuiau sa se trezeasca mai repede,se evitau multe drame ale unor sateni.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by