Fapta pentru care este urmarit Videanu, schimbata din subminarea economiei in abuz in serviciu

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 20 februarie 2014, 19:31 Dosare Anticoruptie


Procurorii DIICOT au schimbat faptele pentru care este urmarit Adriean Videanu, din complot si subminarea economiei, in constituire a unui grup infractional organizat si abuz in serviciu, anunta agentia Mediafax.

Schimbarea incadrarii juridice in cazul lui Adriean Videanu a fost facuta ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod penal, au declarat joi, oficiali ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Adriean Videanu a fost joi la sediul DIICOT, insa nu a fost audiat, au precizat sursele citate.

Intrebat, la iesirea din sediul DIICOT, daca va fi citat de procurori si fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, Videanu a spus ca nu stie, aceasta fiind o decizie pe care o iau procurorii.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solicitat, in 2 septembrie 2013, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Presedintele Traian Basescu a transmis, in 8 septembrie 2013, ministrului Justitiei cererea de urmarie penala pentru Adriean Videanu.

In 12 septembrie 2013, Adriean Videanu a fost informat de procurorii DIICOT ca este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in legatura cu favorizarea intereselor firmei Interagro.

Videanu declara ca, dupa discutia cu anchetatorii, ca a inteles ca are toate argumentele si probele necesare dovedirii nevinovatiei sale in acest dosar, pe care le va inmana procurorilor pe parcursul anchetei.

Ulterior, in 30 septembrie 2013, DIICOT a instituit sechestru asigurator pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din Bucuresti, Ilfov si Constanta, pana la concurenta sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 actiuni de la trei firme si pe sumele din conturile deschise la doua unitati bancare.

In 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii procurorului general al Parchetului ICCJ. In aceeasi zi, Varujan Vosganian si-a anuntat demisia din functia de ministru al Economiei.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Procurorii DIICOT sustin ca SNGN Romgaz SA a livrat catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezinta "valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal".

Demersul ministrilor Vosganian si Videanu s-a realizat in conditiile in care SC Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70 la suta din bugetul anual al societatii nationale, au precizat procurorii.

Dosarul este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1380 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by