9 din 41: Bilantul sefilor de Consilii Judetene condamnati, urmariti penal sau judecati pentru coruptie

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 11 februarie 2014, 19:32 Dosare Anticoruptie


Penalii de la sefia CJ-urilor
Foto: Colaj foto
Mircea Cosma, unul dintre cei mai influenti baroni locali ai PSD a fost saltat marti de DNA, iar Constantin Nicolescu, seful de la CJ Arges a fost declarat in conflict de interese printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti. Cei doi sunt doar ultimii dintr-o lista lunga a sefilor de Consilii Judetene condamnati, urmariti penal sau trimisi in judecata de catre procurori. Nu mai putin de noua presedinti de CJ-uri din tara sunt urmariti penal sau judecati deja in instanta pentru coruptie, unii chiar in mai multe dosare, iar in cazul unora s-au pronuntat deja primele sentinte si condamnari. Mai mult, unul dintre cei mai influenti sefi de judet din ultimii zece ani a ajuns in fata Instantei Supreme si este judecat pentru frauda, insa, intre timp, a ajuns omul numarul doi din actualul guvern.

Sef de CJ declarat incompatibil - decizie definitiva

Presedintele CJ Arges, influentul baron local de PSD Constantin Nicolescu a fost declarat in conflict de interese marti printr-o decizie definitiva a Inaltei Curti. Practic, Curtea Suprema a mentinut in instanta decizia din  22 martie 2011 prin care ANI l-a declarat pe Constantin Nicolescu in conflict de interese, deoarece a aprobat incheierea de contracte intre societati comerciale la care este actionar cu institutii aflate in subordinea CJ Arges.

Decizia magistratilor este definitiva iar Constantin Nicolescu isi va pierde functia de presedinte al CJ Arges. Astfel, Nicolescu devnine primul presedinte CJ din Romania ce este demis in urma unei decizii a Agentiei Nationale de Integritate.

Sefii CJ urmariti penal

Mircea Cosma
Foto: Partidul Socialistilor Europeni
Mircea Cosma, baronul PSD sef al Consiliului Judetean Prahova a fost saltat, marti, de catre procurorii DNA si retinut pentru 24 de ore. Pe numele sau, DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale, acuzandu-l de trafic de influenta in acelasi dosar in care fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma este si el urmarit penal pentru o presupusa mita de 1 milion de euro.

Imediat dupa ce procurorii l-au retinut, Cosma a acuzat dureri pe fond cardiac la spitalul din Ploiesti.


Nicusor Constantinescu, ridicat de procurori
Foto: Captura Youtube.com
Nicusor Constantinescu, baron local PSD si presedintele Consiliului judetean Constanta la al treilea mandat, a fost ridicat pe 15 ianuarie, cu scandal, de catre procurorii DNA intr-un dosar in care este acuzat de abuz in serviciu si plati ilegale in valoare de 5 milioane de euro.

Pe langa acest dosar, Constantinescu mai este trimis in judecata intr-un alt caz de coruptie.  In dosarul "Retrocedarile Ilegale", aflat pe rolul instantelor inca din 2008, Nicusor Constantinescu este acuzat, la pachet cu Radu Mazare si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ca ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta.

In plus, in aprilie 2013, Constantinescu a fost declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI) care sustine ca seful CJ Constanta s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 20.06.2008 - 23.03.2009, intrucat a detinut, simultan, atat functia de Presesedinte al Consiliului Judetean Constanta cat si calitatea de reprezentant al Judetului Constanta in Adunarea Generala a Actionarilor in cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta.

Ion Prioteasa - seful CJ Dolj - saltat si el de DNA

Ion Prioteasa
Foto: CJ Dolj
In decembrie 2013, procurorii DNA au saltat un alt baron local, seful CJ Dolj, Ion Prioteasa.

DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, vicepresedintele institutiei Cristinel Iovan si doi sefi serviciu in dosarul privind atribuirea, in conditii presupus nelegale, a unor contracte finantate din fonduri locale si europene.

Sefii CJ trimisi in Judecata

Constantin Nicolescu - baronul PSD de Arges cu doua dosare la activ si cu doua condamnari nedefinitive

Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres
Un alt mare baron local al PSD este presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu. Seful de la CJ Arges este cunoscut ca unul dintre cei mai influenti baroni locali, insa in ultimii ani acesta s-a ales cu doua dosare de coruptie, in ambele fiind acuzat de procurori ca ar fi directionat bani europeni catre lucrari fictive.

In dosarul "Zeus 1 (bani europeni pentru scoli)", baronul PSD Constantin Nicolescu este acuzat ca a luat mita 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Pitesti si ca ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli in judet, lucrarile fiind realizate de compania Zeus SA, o firma de casa a PSD. Nicolescu a si fost arestat preventiv in ianuarie 2011, iar la aflarea deciziei de arest, Nicolescu a lesinat si a fost dus de urgenta la Bucuresti unde a fost operat pe cord deschis.

In acest dosar, Nicolescu a fost deja condamnat de doua ori, lupta finala ducandu-se in prezent la Inalta Curte. In ultima condamnare, Nicolescu a primit o pedeapsa de 3 ani si 4 luni de inchisoare cu executare.

In dosarul "Zeus 2 (bani europeni pentru poduri)", Nicolescu a fost trimis in judecata pentru fraudarea de fonduri europene - circa 1 milion de euro - destinate reconstructiei a doua poduri despre care CJ a atestat ca fusesera afectate de inundatiile din primavara si vara anului 2005. In realitate insa, dupa cum sustin procurorii DNA, indundatiile nu afectasera constructiile, iar firma care s-a ocupat de reabilitare a fost aceeasi ZEUS SA, firma de casa a PSD, implicata si in celalalt dosar de coruptie.

Bunea Stancu, seful CJ Braila, trimis in judecata in dosarul "Mita la PSD"

Ioan Niculae si Gh. Bunea Stancu
Foto: Hotnews
Gheorghe Bunea stancu, baronul PSD de Braila, presedintele CJ, a fost trimis in judecata alaturi de omul de afaceri Ioan Niculae in dosarul "Mita la PSD". In acest dosar, procurorii anticoruptie acuza ca Bunea Stancu, in calitate de presedinte al organizatiei PSD Braila, ar fi facut trafic de influenta pentru 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009.

Pe 20 noiembrie, Bunea Stancu si Ioan Niculae au fost achitati, in prima instanta de catre Judecatoria Sectorului 1.

Oprisan, campionul dosarelor intarziate - peste 2.700 de zile de judecata in dosarul de coruptie "Caprioara"

Marian Oprisan
Foto: Rompres
Unul dintre cei mai influenti baroni locali din Romania este judecat intr-un dosar de coruptie de mai bine de 2.700 de zile. Marian Oprisan, lider PSD si seful CJ Vrancea este judecat in dosarul "Caprioara" inca din 2006, iar o prima sentinta in acest caz inca nu a venit.

In schimb, dosarul in care procurorii il acuza pe Oprisan ca ar fi folosit ilegal fondurile CJ pentru achizitionarii unui complex turistic si pentru diferite actiuni de protocol a fost mutat in repetate randuri de la o instanta la alta.

Borboly Csaba, seful CJ Harghita, judecat pentru abuz in serviciu

Borboly Csaba
Foto: Facebook
In septembrie 2013, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, alaturi de alte 12 persoane. Printre acuzatiile aduse lui Borboly se numara abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata si calificata si fals intelectual.

Din ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurorii DNA rezulta ca Borboly Csaba a dispus in mod nelegal si nejustificat, in luna decembrie 2010, decontarea sumei de peste 1,8 milioane de lei in favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrari de reabilitare a unui drum judetean. Plata s-a facut in conditiile in care preturile firmei care a castigat licitatia erau cu mult mai mari decat cele ale firmei excluse din procedura de licitatie, in care dirigintele de santier nu a fost de acord cu acceptarea la plata a lucrarilor si in conditiile in care proiectul initial nu fusese respectat in ce priveste grosimea asfaltului si nici nu exista o dispozitie de modificare a acestui proiect. Prejudiciul produs in dauna judetului Harghita prin aceasta activitate este evaluat la suma de peste 620 de mii de lei si un folos material echivalent pentru SC STRAVIA GROUP SRL.

Ioan Cindrea, seful CJ Sibiu - trimis in judecata pentru conflict de interese


Ioan si Amalia Cindrea, la cununia civila (2008)
Foto: Agerpres
Un alt sef de consiliu judetean trimis in judecata este cel de la Sibiu - Ioan Cindrea. Pe numele acestuia procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala pentru un presupus conflict de interese din vremea cand era deputat. 

Concret, actualul presedinte al Consiliului Judetean Sibiu, este acuzat ca pentru ca in perioada 05.10.2009-01.02.2011, deputat PNL fiind in Parlamentul Romaniei, a propus si a avizat angajarea in cadrul biroului sau parlamentar a sotiei sale.

Fostul deputat PSD a contestat la Curtea de Apel Alba decizia ANI, iar instanta de judecata i-a dat dreptate pe 21 martie 2012. Recursul se judeca in prezent la Inalta Curte.

Seful judetului Botosani, in instanta pentru fals intelectual si uz de fals

Florin Turcanu
Foto: Camera Deputatilor
Florin Turcanu, seful liberal al Cj Botosani, a fost trimis in judecata de DNA pentru fals intelectual si uz de fals pentru fapte din perioada cand era deputat.

Procurorii sustin ca Turcanu, in calitate de presedinte al PNL Botosani, a exclus fraudulos din partid mai multi membri ai organizatiei, pentru a-i inlocui cu persoane agreate de el in functii de consilier local sau judetean.

Procesul s-a judecat pana in 2012 la Inalta Curte, insa dupa alegerea lui Turcanu in fruntea CJ-ului, dosarul a fost stramutat la Judecatoria Botosani acolo unde inca se judeca pe fond. O prima decizie este asteptata pe 26 februarie.

Liviu Dragnea - baronul de Teleorman judecat pentru frauda, ajuns vicepremier in actualul guvern

Liviu Dragnea
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Actualul vicepremier Liviu Dragnea este trimis in judecata in dosarul fraudarii referendumului pentru fapte de coruptie din perioada in care era presedintele Consiliului judetean Teleorman. 

Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi.

Dosarul se judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitiei din octombrie 2013.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11253 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    Justitia (Marţi, 11 februarie 2014, 19:40)

    JohnR [utilizator]

    Justitia functioneaza si merita aparata. Aceasta stare de normalitate a democratiei a lipsit prea mult timp, insa ne duce cu pasi repezi spre lumea civilizata spre care aspiram.
    • +13 (13 voturi)    
      Functioneaza dar cu rateuri (Marţi, 11 februarie 2014, 19:53)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

      eu sper in mai bine!
      :)
  • +13 (13 voturi)    
    9 din 41? sapati mai tare! (Marţi, 11 februarie 2014, 19:55)

    UnOarecare [utilizator]

    La mai multi, la 200 din 41 !
    Din 90 incoace!
    • +1 (1 vot)    
      În cap cu (Miercuri, 12 februarie 2014, 21:48)

      Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      În cap cu Iliescu
  • +7 (7 voturi)    
    AMR 32 (Marţi, 11 februarie 2014, 20:45)

    ctrlm [utilizator]

    Hai DNA, ANI, bagati carbuni. Hai ca se poate!
  • +7 (7 voturi)    
    doar 9 ? (Miercuri, 12 februarie 2014, 0:15)

    moby dick [utilizator]

    La cum arata Romania astazi cred ca discutam de aproape toti presedintii de consilii judetene, fosti si actuali, clienti garantati ai DNA. Doar o terapie de soc mai scoate tara asta din cangrena totala care a cuprins-o. Altfel ajungem o combinatie originala intre America de Sud si despotism oriental.
  • +6 (6 voturi)    
    Luati-ii la rind nu pe sarite ,toti o apa si-un pa (Miercuri, 12 februarie 2014, 2:18)

    andreesanu [utilizator]

    Ce tot sariti in sus ca ati trimis un derbedeu ,un hot pe tusa !!!,luati-ii la rind si la racoare cu ei si la munca .
    Cereti fonduri europene pentru refacerea sistemului de irigatii Canalul Siret -Baragan,iar la lopata la cazma sa treaca Nastase,DIP ,Codrut Seres,Voicu ,Constantinescu Oprisan,Bunea,Nicolaescu,tunarii din fotbal,Becali cu tot neamul,Copos ,Cozma ,Dragnea ,Muresan ,Michi spaga, AVASUL de la cap la coada,Sefii vamilor , Imbogatitii peste noapte,politicienii ,parlamentarii de ieri si de azi si tot neamul lor neadormit in dorinta de capatuiala pe vecie
    pentru ei si ai lor.
    Apoi sa faceti bilantul la ce-a ramas din Romania din 90 pina azi :citi romani sunt pe drumuri pribegi,citi someri reali sunt,cite locuri de munca mai sunt,care-i speranta tinerilor,cite datorii au facut derbedeii ce au avut pretentii de guvernanti.
    Cite generatii sunt sacrificate pe viitor sa plateasca datoriile facute de derbedei ,de lichelele ce s-au scurs prin parlamentelesi guvernele Romaniei.
  • +4 (4 voturi)    
    el presidente (Miercuri, 12 februarie 2014, 6:47)

    miscareadesubzistenta [utilizator]

    Urmeaza mircea molot de hunedoara , si el intr-o situatie similara. Declarat incompatibil. Se strange latul!
  • +1 (1 vot)    
    .... (Miercuri, 12 februarie 2014, 10:30)

    vitan.sandu [utilizator]

    Pentru toti si toate:
    Este careva dintre acestia din gasca lui puterii trecute? Sa nu spuneti ca aia nu au furat, nimeni nu o sa va creada. Sa nu dati exemplu pe pinalti (recent speriat de DNA), el va trece la Miscarea Populara si totul se va gata. Daca pana si fostul sef de la CFR a fost achitat, dupa tot ce a facut, mai poate fi vorba despre corectitudine?
    Sa nu se inteleaga ca as cauta o sciza pentru cei de mai sus. Fiecare sa plateasca conform faptelor (desi daca Dumnezeu ne-ar pune sa platim dupa pacatele noastre ar fi mare jale), dar nici nu pot crede ca intr-o parte sunt numai diavoli, iar in cealalat parte numai ingerasi.
  • +1 (1 vot)    
    la zdup (Miercuri, 12 februarie 2014, 17:25)

    paolalaan [utilizator]

    cu ei dar cat de repedeeeeeeeeeee
  • 0 (0 voturi)    
    comentariu Cosma (Joi, 13 februarie 2014, 7:21)

    LiviuDrula [anonim]

    Tov. Cosma a ivatat lectia de la Nastase ( cand sia tras un glonte in cap fara sa fie ranit - oare?) cu mici modificari-Cand a furat era sanatos cand a venit sa-l ridice si-a pius perfuzia ca sa impresioneze si sa-l aresteze la domiciliu. Un escroc notoriu scolit la academia Iliescu, Nastase, Ponta . Oare cand vom scapa de ei.? Justitia sa-si faca datoria spre binele romanilor


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by