Ilie Carabulea, audiat la DNA in dosarul ASF-Carpatica

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 11 februarie 2014, 10:40 Dosare Anticoruptie


Ilie Carabulea
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost adus marti dimineata la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul ASF-Carpatica, in care este acuzat de coruptie, relateaza Agerpres.

Ilie Carabulea a fost transportat cu o duba a Politiei, el aflandu-se in arest preventiv din 30 ianuarie.

Tot marti, la DNA sunt asteptati reprezentanti ai Parlamentului pentru a depune documentele solicitate de procurori referitoare la ordonanta de urgenta privind infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib si Transcar, prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la uz de fals.

In acelasi dosar mai sunt cercetati penal Marian Mirzac (arestat preventiv), membru neexecutiv in Consiliul de conducere al ASF, Daniel Tudor, fost vicepresedinte al ASF, Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu.

'Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea si Mirzac au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de omul de afaceri, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti', sustin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar in mod constant pe fostul director Marian Mirzac, functie detinuta in intervalul 16 mai 2012 - 23 aprilie 2013, pentru a fi ales in conducerea ASF.

Din pozitia de membru neexecutiv in conducerea ASF, ocupata din 24 aprilie 2013, Marian Mirzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii detinute in mod indirect de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Finantatorul gruparii, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac pe Radu Mustatea, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta.

Gruparea a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in ASF.

'Concret, in schimbul protectiei oferite (...), Carabulea a dispus, in mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in august 2013 i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare', mai spun procurorii.

In schimbul acestor foloase, Marian Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritate, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii firmei respective


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

928 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by