Omul de afaceri Gruia Stoica ramane in arest

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 4 februarie 2014, 22:15 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Roman (GFR) arestat in dosarul in care este acuzat de cumparare de influenta, ramane in detentie, a decis definitiv, marti, instanta suprema, care i-a respins recursul fata de masura preventiva, transmite Mediafax.

Instanta suprema a dezbatut, marti, recursul lui Gruia Stoica, proprietarul Grupului Feroviar Roman (GFR), impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti de arestare preventiva pentru 29 de zile, in dosarul in care omul de afaceri este acuzat de cumparare de influenta. Procurorii anticoruptie sustin ca Stoica i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si GFR.

Avocatii lui Gruia Stoica au invocat prevederi din noul Cod de procedura penala si au aratat ca faptele de care omul de afaceri este acuzat nu sunt dovedite cu probe si ca o buna parte dintre acestea ar fi obtinute ilegal de catre procurorii DNA.

Acestia au aratat ca procurorii anticoruptie ar fi facut interceptari nelegale, iar alte interceptari facute in baza legii sigurantei nationale nu au fost obtinute legal, pentru ca ele nu au fost facute cu un mandat de la judecator.

Avocatii au mai spus ca procurorii DNA nu pot proba acuzatia pe care i-o aduc lui Gruia Stoica, astfel ca cercetarea ar trebui facuta cu acesta in stare de libertate.

De asemenea, avocatii au mai aratat ca, potrivit noilor prevederi din legislatia penal, starea de arest este una exceptionala si masura ar trebui luata doar atunci cand este imperios necesara.

In acest context, avocatii au cerut fie lasarea in libertate a lui Gruia Stoica, fie arestul la domiciliu. Avocatii au precizat ca masura arestului la domiciliu ar fi suficienta pentru verificarea acestuia de catre procurorii anticoruptie.

La randul sau, procurorul DNA prezent la sedinta le-a cerut judecatorilor respingerea recursului facut de Gruia Stoica si mentinerea acestuia in arest.

In ultimul cuvant, Gruia Stoica le-a spus judectorilor ca cele trei milioane de euro despre care DNA sustine ca ar reprezenta mita ce urma sa-i fie oferita lui Doru Bostina, pentru interventii la functionari ai statului, ar reprezenta in realitate un onorariu pe care urma sa il plateasca avocatului.

Gruia Stoica le-a mai spus judecatorilor ca s-a ocupat de privatizarea a patru companii de renume si, totodata, a ajutat la scolarizarea a numerosi elevi, prin donatiile pe care le-a facut.

Instanta suprema a decis, in final, ca omul de afaceri sa ramana in arest, judecatorii mentinand astfel hotararea Curtii de Apel Bucuresti din 30 ianuarie.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au aratat ca in luarea deciziei de arestare a omului de afaceri Gruia Stoica a contat si cuantumul "exorbitant" al sumei "puse la bataie" de acesta pentru a cumpara "bunavointa" functionarilor publici, inaintea licitatiei.

In motivarea hotararii prin care a fost dispusa arestarea lui Gruia Stoica se mai arata ca un alt argument in sprijinul acestei decizii a fost mentalitatea infractionala manifestata fatis de catre omul de afaceri, care "denota modul in care intelege sa-si foloseasca toate relatiile".

Judecatorii au facut referire in motivare si la "denaturarea mediului concurential", prin faptul ca omul de afaceri ar fi incercat sa afle informatii nedestinate publicitatii de la o societate de stat, pentru a-si putea adapta oferta cu scopul de a obtine apoi "un castig cert".

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au mai aratat in motivare ca Gruia Stoica a dat dovada de "lipsa de scrupule", evidentiata de presiunea constanta asupra functionarilor CFR Marfa si nu numai, in scopul adjudecarii in mod ilegal a unor contracte care sa asigure supravietuirea societatilor pe care le controleaza.
 
********

Stoica a fost retinut pentru 24 de ore, miercurea trecuta, de procurorii DNA, el fiind acuzat de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au admis, joi, propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva pentru 29 de zile a acestuia.

Gruia Stoica, patronul companiei GFR, i-a oferit avocatului Doru Bostina 3 milioane de euro pentru a-i obtine informatii confidentiale care sa-i permita sa castige un contract de transport cu statul in valoare de peste 100 de milioane de euro in detrimentul societatii de stat CFR Marfa, concurenta firmei sale, se arata in referatul pentru propunerea arestarii preventive a omului de afaceri. Conform referatului procurilor DNA, Stoica l-a contactat si pe Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor din prioada in care omul de afaceri a castigat licitatia de privatizare a CFR Marfa, esuata, insa, in cele din urma dupa demisia ministrului.

In cursul lunii ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, cel care controleaza firma de transport feroviar de Marfa Grup Feroviar Roman (GFR), prin intermediul grupului sa de afaceri Grampet, voia sa obtina pentru firma GFR un contract in valoare de peste 473 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro) pentru a transporta carbune in urmatorii trei ani pentru Compexul Energetic Oltenia SA, companie de stat aflata in proprietatea Ministerului Economiei.

Pe langa GFR SA, la licitatia pentru contractul de peste 100 de milioane de euro s-a inscris si compania de stat de transport ferovoiar de marfa CFR Marfa, chiar societatea pe care Gruia Stoica incercase in anul 2013 sa o cumpere.

Potrivit referatului de propunere a arestarii preventive a lui Gruia Stoica, procurorii arata ca, in ianuarie 2014, omul de afaceri l-a contactat pe avocatului Doru Bostina, coordonatorul biroului Bostina si Asociatii, care a facut parte, alaturi de firma de consultanta Deloitte, din consortiul contractat de Ministerul Transporturilor pentru elaborarea strategiei de privatizare a CFR Marfa.

Citeste si: STENOGRAME Procurorii DNA: Gruia Stoica oferea spaga 3 milioane de euro pentru un contract de 100 de milioane de euro de la stat. Pagubita urma sa fie CFR Marfa. "Prietene, nu risti nimic. Si daca pleci, pleci  fericit!"






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























766 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by