Relu Fenechiu, transferat din arestul Politiei la Penitenciarul de maxima siguranta Iasi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 2 februarie 2014, 16:58 Dosare Anticoruptie


Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat definitiv, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", a fost transferat din arestul Politiei Judetene Iasi la Penitenciarul de maxima siguranta Iasi, anunta Mediafax. Mandatul de executare a pedepsei in original a ajuns de la Bucuresti sambata dupa-amiaza, ulterior Relu Fenechiu fiind transferat, alaturi de fratele sau, Lucian Fenechiu, si de Bogdan Damian, la Penitenciarul de maxima siguranta Iasi.

"Mandatul a ajuns in original si Relu Fenechiu a fost transferat la penitenciar. Nu au fost intampinate probleme de niciun fel", a declarat, duminica, Alexandru Chelaru, purtator de cuvant al Politiei Judetene Iasi.

Conform reprezentantilor penitenciarului, Relu Fenechiu, fratele acestuia si Bogdan Damian se vor afla intr-un regim de carantina pentru 21 de zile.

"Fenechiu va fi introdus intr-un regim de carantina timp de 21 de zile, la fel ca fiecare nou detinut care ajunge la penitenciar. In maximum 30 de zile de la pronuntarea instantei (30 ianuarie -n.r.) se va intruni o comisie la Bucuresti care va stabili regimul de executie in care va fi incadrat. In functie de acest regim se va stabili daca Relu Fenechiu va ramane sau nu la Penitenciarul Iasi", a precizat Gabriela Topoliceanu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului de maxima siguranta din Iasi.

Penitenciarul de maxima siguranta din Iasi are trei tipuri de regim de detentie: deschis, inchis sau de maxima siguranta. Dupa ce comisia de la Bucuresti va stabili regimul de executare a pedepsei, Relu Fenechiu poate sa ceara conducerii penitenciarului transferul la o alta unitate care sa aiba cel putin acelasi regim de siguranta.

Potrivit prevederilor in vigoare, in cazul condamnarilor cu executare de cel mult 10 ani, detinutii pot beneficia de eliberare conditionata dupa ce executa cel putin doua treimi din pedeapsa. Pedeapsa poate scadea si in functie de munca in folosul comunitatii pe care detinutii o desfasoara pe perioada incarcerarii.

Relu Fenechiu, condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", s-a predat Politiei Judetene Iasi joi seara, fiind incarcerat in arest alaturi de fratele sau, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mentinut, joi, pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta urmand sa execute cinci ani de inchisoare.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Deputatul Relu Fenechiu, in varsta de 48 de ani, a fost presedintele PNL Iasi din 2004, din 2008 a detinut functia de vicepresedinte al PNL la nivel central, iar dupa decizia instantei a demisionat din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de sapte luni, pana in iulie 2013, cand s-a retras din aceasta functie ca urmare a condamnarii in prima instanta in dosarul Transformatorul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1102 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    La maxima siguranta? (Duminică, 2 februarie 2014, 18:27)

    IancuJianu [utilizator]

    De ce? Le-a furat deja transformatoarele de iluminat din arestul politiei?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by