Dosarul ASF-Carpatica: Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de Marian Mirzac, Radu Mustatea si Ovidiu Giurgea

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2014, 18:59 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Marian Mirzac, membru al Autoritatii de Supraveghere Financiara si fost director al Carpatica Asigurari, Radu Mustatea, presedintele Biroului de Asigurari din Romania si fost membru in Consiliul de Administratie al Carpatica si Ovidiu Giurgea, functionar in cadrul ASF.

Marian Mirzac, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Radu Mustatea, membru Consiliul de Administratie al aceleiasi societati de asigurari si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, este acuzat de infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, uz de fals.

Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de infractiunile de asociere in vederea savarsirii de infractiuni si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Care sunt acuzatiile procurorilor:
  • In intervalul mai - iunie 2013, Mirzac Marian, Mustatea Radu, in calitatile sus mentionate, impreuna cu alte persoane au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
  • Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Mirzac Marian si o alta persoana (proprietar al unor societati prin intermediul carora detine si controleaza o societate de asigurari) au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F) asupra activitatii societatii de asigurari respective, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti. In acest context, in cursul lunii iunie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a o influenta pe Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F. si sotia ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, astfel incat o anumita persoana sa ocupe functia de director al societatii de asigurari, cu nerespectarea conditiilor legale.
  • Finantatorul gruparii infractionale constituite (persoana care detine si controleaza societatea de asigurari - Ilie Carabulea, n.r.) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzan Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor
  • Finantatorul gruparii infractionale constituite l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.
  • Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F.
  • Concret, in schimbul protectiei oferite societatii de asigurari, Mirzac Marian a primit, in luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurari.
  • In schimbul acestor foloase, Mirzac Marian, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al A.S.F. si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul A.S.F. in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari.
  • La data de 1 august 2013, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar in cadrul A.S.F., la solicitarea lui Mirzac Marian, a sustras un document transmis eronat catre A.S.F. de o angajata a societatii de asigurari, document care releva incalcari grave ale normelor A.S.F. de catre angajati ai societatii. In acelasi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul institutiei numarul de inregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-a sters din memoria aparatului. Situatia in care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii A.S.F. ar fi impus declansarea, in mod obligatoriu, a unui control activitatii societatii de asigurari.
  • Anterior, in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior A.S.F), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3247 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by