Motivarea instantei in dosarul Valiza: Becali a urmarit prin "mijloace nesportive" sa castige o competitie interna

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 15 ianuarie 2014, 20:36 Dosare Anticoruptie


Gigi Becali a urmarit sa castige o competitie interna prin "mijloace nesportive", nu prin eforturile sportive ale clubului pe care-l patrona, arata judecatorii instantei supreme in motivarea deciziei din dosarul "Valiza", de condamnare a finantatorului Stelei la trei ani de inchisoare, transmite Mediafax.

"Instanta de control judiciar constata ca inculpatul a urmarit prin 'mijloace nesportive' sa castige o competitie interna, nu prin propriile eforturi sportive, exclusive ale clubului pe care-l patrona, ci prin implicarea altor echipe de fotbal, in speta - echipa C.F. Gloria 1922 Bistrita, cu care era intr-o competitie directa in campionatul Diviziei A de fotbal. Miza o reprezenta posibilitatea ulterioara a echipei Steaua Bucuresti, patronata de inculpatul Becali George, de a se califica si de a participa in competitia europeana de fotbal intercluburi UEFA Champions League, sezonul 2006-2007, participare care ar fi adus clubului de fotbal Steaua Bucuresti si principalului sau actionar - inculpatului Becali George - importante venituri financiare", apreciaza judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Potrivit sursei citate, este "inacceptabil" ca, intr-o competitie sportiva, o echipa sa fie retribuita de patronul altei echipe concurente si, mai grav, ca o echipa sa joace un meci de fotbal in interesul altei echipe si nu in interesul sau propriu.

"Practic, jucatorii echipei de fotbal Gloria 1922 Bistrita au fost platiti, cumparati sa joace in interesul echipei Steaua Bucuresti, pentru ca, in final, aceasta sa poata castiga titlul de campioana nationala de fotbal", spun magistratii instantei supreme.

Mai mult, judecatorii instantei supreme subliniaza ca sumele de bani oferite sau promise de Becali nu au avut scopul determinarii jucatorilor de fotbal ai echipelor Universitatea Cluj si, respectiv, C.F. Gloria 1922 Bistrita, sa-si incalce aceasta obligatie generala de loialitate fata de angajatorul sau.

"In cauza, este dovedit ca inculpatul Becali George a promis sume de bani pentru ca jucatorii echipei Gloria 1922 Bistrita sa-si indeplineasca indatoririle de serviciu, in sensul de a-si apara corect sansele de joc pentru a obtine rezultatul egal sau victorie in meciul cu echipa de fotbal Rapid Bucuresti, fapt recunoscut chiar de inculpatul insusi, care nu a contestat niciodata promisiunea facuta jucatorilor de fotbal ai echipei Gloria 1922 Bistrita", conform motivarii, transmise de ICCJ.

In ceea ce priveste aplicarea pedepsei, judecatorii de la ICCJ au tinut cont si de comportamentul public manifestat de patronul clubului de fotbal.

"Becali George, prin comportamentul public, prin modul de a prezenta evenimentele si activitatile in care fusese implicat, prin necontestarea faptelor in materialitatea lor, sustinand ca a actionat astfel (a oferit bani jucatorilor de fotbal), in scopul realizarii unui joc mai bun si nu pentru obtinerea unor beneficii de ordin personal, a incercat sa dovedeasca ca nu a savarsit nicio infractiune", apreciaza magistratii.

*****

In 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul "Valiza", pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

La 7 mai 2008, inaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la Universitatea Cluj - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare - pentru ca acestia sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucuresti la castigarea titlului de campioana.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani intr-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie, si alte persoane asteptau deznodamantul meciului "U" Cluj - CFR, in functie de care "marfa" urma sau nu a fi livrata. CFR s-a impus cu 1-0 si a devenit campioana, astfel ca valiza ar fi ramas fara destinatar si fara interventia politiei.

DNA a declansat urmarirea penala fata de Becali, Teia Sponte si altii, iar dosarul, care a cuprins si o alta tentativa de a-i premia in 2006 pe jucatorii Gloriei Bistrita, de asemenea nefinalizata, a ajuns in instanta la finalul anului 2008.

Dupa cinci ani de la declansarea scandalului, ICCJ a dat sentinta definitiva, condamnandu-l pe Gigi Becali, in data de 4 iunie 2013, la trei ani de inchisoare cu executare, pentru dare de mita si pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Anterior, in 20 mai 2013, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanta suprema la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale (MApN).

In 11 februarie, Becali a fost condamnat definitiv, tot de instanta suprema, la trei ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul sechestrarii celor care i-au furat limuzina.

In prezent, Gigi Becali executa o pedeapsa de trei ani si jumatate la Penitenciarul Poarta Alba.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1119 vizualizari

  • 0 (6 voturi)    
    ? (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 21:14)

    uzu [utilizator]

    ok ... si pe linie sportiva clubul steaua nu pateste nimic ?
    asa ceva e posibil doar in Romania.
  • +1 (1 vot)    
    Eroare materiala (Miercuri, 15 ianuarie 2014, 21:30)

    Koczka [utilizator]

    Cred ca era vorba de meciul U Cluj cu CFR Cluj si nu de Gloria Bistrita cu Rapid daca ne referim la cazul Valiza. Altfel cred ca e un nou dosar.
  • +1 (1 vot)    
    E premiere nu mituire (Joi, 16 ianuarie 2014, 8:06)

    idsoc [utilizator]

    Daca e asa inacceptabil sa se duca sursa si prin Spania si Germania sa le spuna ca ei nu stiu asta. Steaua nu pateste nimic pentru ca forul european de fotbal a hotarat asa. Nu e nici o manarie. Si oricum tinta e Becali.
  • 0 (0 voturi)    
    Nesportiv? (Joi, 16 ianuarie 2014, 10:51)

    Gigi-al-mai-tare [utilizator]

    Poate ca acesti"judecatori" ar trebui sa explice ce este nesportiv in a premia victoria. Sau folosesc aici logica baseasciana?
  • 0 (0 voturi)    
    de aceea Hagi l-a recompensat... (Vineri, 17 ianuarie 2014, 13:59)

    ..13 [utilizator]

    Te apuca tremurul cand citesti ca alde Hagi l-a spus la verdeata, in libertate pe Becali...

    O persoana care si-a pierdut credibilitatea in lumea sportiva si nu numai - ce mai cauta intr-un club de sport?

    Intreb ca sa nu tac ca nu cred ca primesc raspuns!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by