Avocatii cer retrimiterea dosarului lui Miron Mitrea la DNA, pentru refacerea urmaririi penale

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:48 Dosare Anticoruptie


Avocatii lui Miron Mitrea si ai inculpatilor din dosarul privind lucrarile de la casa mamei fostului ministru au cerut vineri, la Inalta Curte, retrimiterea cauzei la DNA, pe motiv ca anchetatorii nu ar fi respectat dispozitiile impuse de instanta la restituirea anterioara in vederea refacerii acestui caz, transmite Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat in discutie, vineri, dosarul in care Miron Mitrea este acuzat, alaturi de Irina Paula Jianu, de fapte de coruptie in legatura cu renovarea casei mamei fostului ministru al Transporturilor.

Avocatii lui Miron Mitrea si ai celorlalti inculpati din dosar au invocat mai multe exceptii, aratand ca DNA nu ar fi respectat integral dispozitiile judecatorilor ICCJ din decizia anterioara prin care s-a dispus retrimiterea cauzei la procurori pentru refacerea urmaririi penale, astfel ca ar fi necesara o noua restituire, pentru completarea directivelor anterioare ale instantei.

In argumentarea acestei cereri, avocatii au aratat, intre altele, ca procurorii DNA nu ar fi cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru extinderea cercetarii penale cu privire la o noua fapta in cazul lui Mitrea.

Procurorul prezent la sedinta de judecata a cerut judecatorilor sa respinga aceste exceptii, sa constate ca instanta a fost legal sesizata de catre DNA si sa dispuna continuarea judecarii procesului.

Instanta suprema a stabilit sa se pronunte in cazul acestor cereri in 17 ianuarie.


In 25 octombrie, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada 2000-2004, in prezent deputat PSD, pentru luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua infractiuni in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.

In acelasi dosar a fost trimisa in judecata si Irina Paula Jianu, fost inspector de stat sef adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), ulterior inspector general de stat in constructii la ISC, pentru dare de mita in forma continuata, folosire cu rea credinta a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilitatii, fals in inscrisuri sub semnatura privata, ultimele trei infractiuni sub forma participatiei improprii, in forma continuata.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect sef al Primariei Voluntari la data faptelor, este judecat in acest dosar pentru fals material in inscrisuri oficiale si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu infractiunea de luare de mita.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea, ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei la acea data, a pretins si primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in valoare de 520.000 de lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructii, amenajare si dotare care au fost executate de societatile Conimpuls SA Bacau, Vertcon SA Bacau, Durimpuls SRL Bacau si Regal Glass SRL Bacau la un imobil din Voluntari, judetul Ilfov, proprietatea mamei lui Mitrea.

"Foloasele necuvenite au fost pretinse si primite in schimbul numirii si mentinerii Irinei Paula Jianu in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. La momentul numirii in functia publica Irina Paula Jianu avea calitatea de vicepresedinte, respectiv actionar la societatile comerciale mentionate", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Cei trei au mai fost trimisi in judecata o data, in aceeasi cauza, in 5 martie 2009, insa ICCJ a dispus ca dosarul sa ajunga din nou la DNA, pentru refacerea actului de sesizare a instantei.

Camera Deputatilor a respins, in 13 august 2008, solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea.

Social-democratul Miron Mitrea si-a anuntat, la inceputul lunii septembrie 2008, in plenul Camerei Deputatilor, demisia din acest for, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai spune ca se ascunde in spatele imunitatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1048 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Hop si Mitrea! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 18:57)

    Cataleya [utilizator]

    Toata ziua ii vezi pe la Tv jurandu-se ca vor sa se termine procesele cat mai repede ca sa isi demonstreze nevinovatia, iar pe de alta parte platesc zeci de avocati ca sa gaseasca toate chichitele posibile pt amanarea unei sentinte!
    Astia-s mai abjecti chiar decat definitia din dictionar

    )))))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by