Sentinta definitiva in dosarul Zambaccian, asteptata luni: procurorii au cerut inchisoare cu executare pentru sotii Dana si Adrian Nastase

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 ianuarie 2014, 5:48 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: HotNews / DP
Inalta Curte de Casatie si Justitie ar urma sa pronunte, luni, sentinta finala in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase si sotia sa, Dana Nastase, au fost condamnati, in prima instanta, la cate 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, respectiv, folosirea de documente false la autoritatea vamala. Pe 19 decembrie au avut loc pledoariile finale in dosarul Zambaccian. Procurorul DNA a cerut, atunci, inchisoare cu executare pentru sotii Nastase.

Chiar si in cazul in care instanta va decide ca Adrian Nastase sa primeasca o condamnare cu suspendare, el se va intoarce totusi dupa gratii, deoarece are o alta condamnare cu executare recenta, cea din dosarul "Trofeul Calitatii", conform Codului Penal. Nastase ar urma sa execute in acest caz doua treimi din pedeapsa, deoarece a depasit varsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsa de 3 ani vor mai ramane de executat 2 ani. Din acestia se va scadea perioada petrecuta in penitenciar in urma condamnarii din dosarul anterior, respectiv, 8 luni. In final, Adrian Nastase ar urma sa stea dupa gratii un an si 4 luni.

In cazul in care magistratii vor decide achitarea lui Nastase, el nu va executa nicio zi de inchisoare.

Adrian Nastase este acuzat in acest caz cca, in perioada 2002 - 2004, in calitate de premier, ar fi primit, in mod direct si prin intermediul sotiei sale, Dana Nastase, foloase necuvenite in valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, precum si contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele lui Nastase din localitatea Cornu si din Bucuresti.

La ultimul termen, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a cerut completului de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian si Dana Nastase.

De cealalta parte, apararea lui Adrian Nastase, formata din patru avocati, a aratat ca exista numeroase vicii in dosarul Zambaccian, precum probe si documente fara relevanta juridica, marturii contradictorii si acuzatii ce nu exista in materialitatea lor. Avocatii au cerut judecatorilor sa ii achite pe sotii Nastase sau, in cel mai rau caz pentru acestia, sa mentina decizia primei instante si sa respinga recursul facut de DNA.

Adrian Nastase a declarat, la finalul judecarii dosarului, ca numai daca instanta ar da o pedeapsa cu spanzurarea, poate ca l-ar soca, aratand ca in aceasta cauza au ramas in suspensie o multime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o solutie normala.

Ultimul termen al procesului a fost marcat de un incident, secretarul adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, fiind dat afara din sala de judecata de catre presedintele completului, Ionut Matei. Magistratul l-a vazut pe Stefanescu zambind catre interlocutorul din dreapta sa, l-a identificat prin cuvintele "Domnul chel sa se ridice in picioare" si i-a atras atentia ca in sala de judecata nu se rade si nu se discuta. Secretarul general adjunct al PSD a incercat sa explice ca nu a deranjat procesul, insa Matei a refuzat sa asculte argumentele lui si i-a poftit afara din sala atat pe Stefanescu, cat si pe cel din dreapta acestuia. "Haideti mai repede, va rog. Sau este nevoie de interventia jandarmului?", l-a interpelat judecatorul pe Stefanescu, vazand ca acesta intarzia sa iasa din sala. In cele din urma, cei doi mustrati de instanta au parasit sala, iar sedinta de judecata a continuat.

La 30 martie 2012, in dosarul Zambaccian, legat de modul in care sotii Adrian si Dana Nastase au achizitionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, fiind achitat pentru luare de mita.

Sotia fostului premier, Dana Nastase, a fost condamnata atunci tot la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru "participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala", fiind achitata pentru complicitate la luare de mita si santaj.

Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a dispus in cazul acesteia o pedeapsa de doi ani de inchisoare pentru folosirea bunurilor societatii comerciale impotriva scopurilor acesteia si o alta pedeapsa, de trei ani de inchisoare, pentru participatie improprie la folosirea de documente false la vama. Cele doua pedepse au fost contopite de instanta, Jianu urmand sa exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare, daca sentinta va deveni definitiva. Irina Jianu a fost achitata de magistrati pentru dare de mita, spalare de bani si fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzasera in acest dosar.

Sentinta din 30 martie 2012 a completului de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost contestata atat de inculpati, cat si de procurori, la Completul de cinci judecatori, care va da o decizie definitiva in aceasta cauza.

In 5 mai 2010, Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu, pentru fapte de coruptie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012 si pus in libertate la 18 martie 2013, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11110 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Sfintii nostri, cei de pe urma! (Luni, 6 ianuarie 2014, 7:26)

    hotnewsfil [utilizator]

    Chipul "sfantului" din poza atasata articolului (sfantul Adrian) ne inspira sa ii consideram pe "sfintii" Iliescu, Adrian Nastase, Ponta, ca fiind intemeietorii unei noi religii comuniste, similari cu sfintii intemeietori ai religiei mormonilor.
    Religia mormonilor : Latter Day Saints adopt a definition of "saint" that all members of the church are considered "Saints".[7] The term "latter day" distinguishes between biblical saints and modern saints who "live in the latter days".
    Latter inseamna cel din urma, din expresia 'the former and the latter', adica 'al doilea -cel de pe urma'.
    Joseph Smith (intemeietorul religiei mormonilor) este intrupat, la noi (dupa '89), de Ion Iliescu, cel care a rescris testamentul lasat de sfintii originari - Lenin, Stalin, Ceausescu, el (Iliescu) fiind inspirat de adevaratul inger al comunismului (Gorbaciov), testament iliescian fiind pentru uzul fiecarui sfant al zilelor noastre - fiecare membru al PSD, trairor al vremurilor actuale - democratia originala si piata libera pentru mafioti.
    Ion Iliescu are in plan sa ii boteze mormoni pe toti romanii, sa nu mai existe o alta religie politica in Romania.
    • +2 (8 voturi)    
      Ia cu suspendare (Luni, 6 ianuarie 2014, 9:52)

      Cil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

      Dupa cum am mai zis si in ziua in care trebuia sa se dea verdictul o sa primeasca cu suspendare. Sper sa ma insel si sarbatorile care tocmai s-au incheiat sa fie ultimile in libertate pentru sotii Nastase, si sa ne zica sa-i numaram ouale la brutarie.
      • +12 (12 voturi)    
        Nu conteaza daca ia cu suspendare! (Luni, 6 ianuarie 2014, 10:02)

        dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Cil

        Fie ca ia cu suspendare sau cu executie tot va face citeva luni de puscarie.
      • +1 (7 voturi)    
        In 2014 Nastase face sigur puscarie (Luni, 6 ianuarie 2014, 10:18)

        dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Cil

        Daca il condamna pe 6 Ianuarie 2014 si incepe executarea citorva luni de pedeapsa acum sau se mai amina sentinta la o alta data asta nu este clar. Adrian Nastase va face totusi sigur puscarie in 2014 incepind cu un moment decis de Traian Basescu astfel incit impactul electoral negativ aspra PSD-ului sa fie maxim.
      • +4 (6 voturi)    
        sa vedem - ziced lupul :D (Luni, 6 ianuarie 2014, 11:02)

        T34 [utilizator] i-a raspuns lui Cil

        Bombo' are vechime de acu' si relatii in mediul penitenciar. Cica Dana s-a bucurat, ca s-a intors mai "barbat" de acolo.
        E bine ca e "initiat", ca o sa-i puna "pile" sotiei la "smardoaicele" de la Targsor, sa fie sigur ca, la iesire, si ea o sa fie mai "barbata" :D
        Le urez multa "barbatie" amandurora :).
        Lasand gluma la o parte, dreptate nu se va face oricare ar fi sentinta, ca la cate pacate au, si inchisoarea pe viata ar fi copilarie...
      • -2 (2 voturi)    
        parca nu! (Luni, 6 ianuarie 2014, 15:10)

        cinic [utilizator] i-a raspuns lui Cil

        eliberat conditionat in 2013 nu mai poate primi suspendare acum. Parca asa e legea.
  • -11 (11 voturi)    
    Pai daca. . . . (Luni, 6 ianuarie 2014, 7:35)

    tyranozaurus [utilizator]

    . . . . flacaii si-au permis un concediu la munte taman in ajunul anuntarii sentintei, inseamna ca stiu ei ceva, Ei stiu, eu banuiesc. Ori libertate deplina ori rejudecarea procesului . Si povestea merge mai departe!
    • -2 (2 voturi)    
      Ha ha. (Luni, 6 ianuarie 2014, 14:06)

      tyranozaurus [utilizator] i-a raspuns lui tyranozaurus

      Mi-ati dat minusuri doar pentru ca nu va convine ideia de a fi lasat in libertate. Nici mie nu imi convine dar asta nu inseamna ca trebuie sa cred doar in mi-ar conveni mie.Cel doua posibilitati de mai sus sunt reale mai baieti si intr-o tara ca a noastra nimic nu ar mai surprinde. Daca una din ele se va adeveri va exista vreunul din cei care mi-au dat minusuri care sa spuna: Jos palaria badie?
      • 0 (0 voturi)    
        Ma bucur . . . (Luni, 6 ianuarie 2014, 17:56)

        tyranozaurus [utilizator] i-a raspuns lui tyranozaurus

        . . . . ca nu am avut dreptate. Doamne ajuta si cu altii!
  • +13 (13 voturi)    
    Da, Doamne! (Luni, 6 ianuarie 2014, 8:11)

    , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

    10 ani!
    Daca nu, poate 4 - 5, macar!
  • +15 (15 voturi)    
    e nevoie de incarcerarea (Luni, 6 ianuarie 2014, 8:49)

    un domn [utilizator]

    Bombonelului pentru a permite/facilita si accesul lui Felix la brutarie si de ce nu si pentru nea iliici..Doamne Ajuta !
  • +13 (13 voturi)    
    ... (Luni, 6 ianuarie 2014, 8:54)

    Dr.Mythnick [utilizator]

    La Muuuuulti Ani !!! nastasica...
  • +8 (8 voturi)    
    marele om politic si scriitor (Luni, 6 ianuarie 2014, 9:03)

    GeorgeT [utilizator]

    probabil ca justitia romana o sa fie milostiva cu bietul om de vaza, carturar, politician, guvernant , profesor, si ce mai este sau a fost inaltimea sa
  • +11 (11 voturi)    
    hai ca poti ! Macar 10ani si tot esti in castig ! (Luni, 6 ianuarie 2014, 10:21)

    fosta zoezoe [utilizator]

    sa umplii de ra--- baroul avocatilor de 2 lei care nu au avut nici bors in instalatie sa te excluda si universitatile de 1 leu care te vor mentine ca si profesor.
  • +8 (8 voturi)    
    oare (Luni, 6 ianuarie 2014, 10:49)

    nocomment [utilizator]

    ... iara se sinucide?
  • +5 (5 voturi)    
    Acest (Luni, 6 ianuarie 2014, 10:57)

    SRA [utilizator]

    Acest caz trebuie lichidat cat mai rapid, condamnat si lasat istoriei !

    Nu stiu dece se pierde atata cerneala cu el ?
  • +8 (8 voturi)    
    La Multi Ani cu executare (Luni, 6 ianuarie 2014, 12:12)

    AlexRatoi [utilizator]

    sper ca justitia sa decida ce este corect si sa dea exemplu tuturor derbedeilor
  • +5 (5 voturi)    
    bombonel fa si tu o bucurie (Luni, 6 ianuarie 2014, 12:53)

    fosta zoezoe [utilizator]

    majoritarilor .lasa psd sa te mai astepte vre-o 10 ani cu functia aia, ca nu o fi foc ! cred ca si daca vor judecatorii nu pot sa nu-ti dea ce ti se cuvine , din ce ti se cuvine !
  • +3 (3 voturi)    
    Codul Penal modificat (Luni, 6 ianuarie 2014, 13:51)

    Alistar44 [utilizator]

    .....ca să scape derbedeii , infractorii PSD-ului. Legea amnistiei şi graţierii pentru a scăpa Bombonel şi ceilalți tovarăşi infractori . Ne întoarcem la anii trişti ai Guvernării Năstase. Fac iar Legi pentru protecţia marilor infractori .Unde mergem ?
  • +1 (1 vot)    
    Atata agitatie pentru (Luni, 6 ianuarie 2014, 15:14)

    marius112 [utilizator]

    Atata agitatie pentru 1 an si 4 luni.si traieste 100 de vieti cu spagile luate. Vreau si eu 1 an si 4 luni puscarie dak familia mea va trai la fel.doar ca nu stiu ce sa fur.A uitasem, primesc functie inalta si ma invata tovarasul iliescu..restul vine de la sine. Adevaratii gangsteri poarta costum,nu trening si adidasi nike
  • 0 (0 voturi)    
    Mai scrie o carte (Luni, 6 ianuarie 2014, 15:23)

    marius112 [utilizator]

    1 an si 4 luni. Mai scrie o carte,buna purtare..si scapa cu 6 luni. Asta e Idolul meu.Te Iubesc Nastase.Stiam eu ca nu te pot face asa usor.continui sa ma surprinzi. Unu care fura un salam din supermarket ia 4 ani.Tu ca ai toti muntii.toate hotelurile din targoviste,ai luat spagi.ai furat.ai mers pe cadavre sa faci banii aia.ai vandut petromul care produce 3 miliarde euro pe an,lai dat pe 700 mii euro la austrieci.tu iei 6 luni amice,esti tare. Nici latrinele nu te mai vorbesc de rau ai observat?nici macar mirciulica ala durul si inteleptul.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by