Dosarul mitei de la Hidroelectrica: Un semn de intrebare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 13 noiembrie 2013, 20:23 Dosare Anticoruptie


​Procurorii DNA au consemnat in rechizitoriul de trimitere in judecata a inculpatilor Eugen Bradean si Ioan Mihaila un aspect contradictoriu. Unul dintre martori a declarat că „din a doua jumătate a lunii mai şi până în 19.10.2013, S.C. Hidroelectrica S.A. nu a vândut niciun MWh pe bursa OPCOM aspect pe care același martor l-a interpretat ca fiind o strategie deliberată a inculpatului Brădean Eugen". Intr-adevar, Hidroelectrica nu a mai reusit sa vanda energie pe piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCOM din luna mai. De altfel, nici nu a incercat sa puna in vanzare pachete de energie. In conditiile in care Bradean a fost numit director la Hidroelectrica cateva luni mai tarziu, adica pe 16 august, este greu de crezut ca acesta a avut o "strategie deliberata" incepand din luna mai.

Asa cum se arata si in rechizitoriu „contractele de vânzare de energie electrică peste 500 Gwh indiferent de perioadă sau indiferent de cantitate dar pentru perioade mai mari de 1 an de zile se avizează de directorat și se aprobă de Consiliul de Supraveghere”. Aceasta regula a fost impusa prin actul constitutiv dupa iesirea companiei din insolventa. Ca sa fi avut o "strategie deliberata" asa cum cum afirmat martorul, Bradean ar fi trebuit sa fie director in luna mai. Insa, Bradean a fost numit director de furnizare pe 16 august. Trebuie mentionat ca Hidroelectrica a iesit din insolventa pe 26 iunie.

Din luna mai si pana pe 16 august nu a existat nicio incercare de vanzare pe bursa OPCOM-Piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB). Intrebarea care se pune este: Cum ar fi putut Bradean sa fi fost responsabil de vanzarea energiei din perioada in care nu era inca angajat in Hidroelectrica?

De altfel, HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre faptul ca Hidroelectrica nu mai vinde energie pe PCCB inca din primavara. Abia pe 7 octombrie a revenit cu 8 oferte, insa fara succes. Vezi mai multe amanunte aici

Din rechizitoriu: Începând cu septembrie 2000, piaţa angro de energie electrică şi de servicii de sistem din România este administrată de S.C. OPCOM S.A. în condiţiile legislaţiei primare şi secundare aflată în vigoare), împrejurare confirmată și de martorul (………) care a declarat că „din a doua jumătate a lunii mai şi până în 19.10.2013, S.C. Hidroelectrica S.A. nu a vândut niciun MWh pe bursa OPCOM aspect pe care același martor l-a interpretat ca fiind „ o strategie deliberată a inculpatului Brădean Eugen, având ca scop încheierea aşa cum s-a şi demonstrat a unui contract cu o valoare foarte mare şi care ar fi reprezentat un record valoric şi cantitativ de la înfiinţarea bursei de energie”

Reamintim ca procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ioan Mihaila, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și consilier al ministrului delegat pentru Energie, pentru infractiune de dare de mita. Alaturi de Mihaila a fost trimis in judecata si Eugen Bradean, membru în Directoratul Hidroelectrica pentru complicitate la luare de mită și complicitate dare de mită.
  • Cei doi au fost trimisi in judecata la doar 3 saptamani de la arestarea lor preventiva. Această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in cursul lunii octombrie 2013, Ioan Mihaila, în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica S.A și consilier al ministrului delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, a promis suma de 1.400.000 euro unui alt membru din același consiliu (n.red. denuntatorul Remus Vulpescu), pentru ca acesta din urmă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să voteze favorabil încheierea unui contract bilateral pentru perioadă de 4 ani, prin care Hidroelectrica S.A să vândă o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrică societății comerciale Energon Power & Gas S.R.L. Cluj. Cantitatea respectivă de energie urma să fie vândută pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat condiții defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei în dauna societății Hidroelectrica.

  • UPDATE Potrivit rechizitoriului, procurorii nu au putut dovedi vreo legatura intre inculpati si firma Energon Power@Gas, controlata de Rares Criste. De asemenea, nu a fost dovedita nici vreo implicare a ministrului energiei, Constantin Nta.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3131 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Nu e contradictie ci parere personala de martor (Miercuri, 13 noiembrie 2013, 21:05)

    dumitrica [utilizator]

    Trimiterea in judecata a lui Brădean Eugen nu s-a facut in baza parerii personale a unui martor ci a unui complex de dovezi impotriva sa.

    Pe de alta parte Bradean putea avea aceasta strategie deliberata atita vreme cit a fost numit director, foarte repede, la numai 1 luna si 3 saptamini dupa data de 26 iunie cind Hidroelectrica a iesit din insolventa.

    Citat: "Ca sa fi avut o "strategie deliberata". Bradean ar fi trebui sa fie director in Hidroelectrica macar imediat dupa iesirea Hidroelectrica din insolventa, adica imediat dupa data de 26 iunie. Insa, Bradean a fost numit director de furnizare pe 16 august."

    Cita: "Procurorii DNA au consemnat in rechizitoriul de trimitere in judecata a inculpatilor Eugen Bradean si Ioan Mihaila un aspect contradictoriu. Unul dintre martori a declarat că „din a doua jumătate a lunii mai şi până în 19.10.2013, S.C. Hidroelectrica S.A. nu a vândut niciun MWh pe bursa OPCOM aspect pe care același martor l-a interpretat ca fiind o strategie deliberată a inculpatului Brădean Eugen""
    • 0 (0 voturi)    
      Ca unul care i-am cunoscut pe santajistii (Joi, 14 noiembrie 2013, 1:20)

      InfractorumisoginIn [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Borza si Agliceru nu mi-e greu sa recunosc fracturile de logica ale acestora in marturia contradictorie enuntata mai sus.
      De nenumarate ori si mai ales in scris le-am comunicat ca prejudiciile se stabilesc de catre experti sub egida unei autoritati a statului sau a Puterii judecatoresti(Magistraturii) ceea ce doctorul in drept inculpatul Borza ar fi trebuit s-o stie mai bine dar daca si-a obtinu si el doctoratul cum a facut-o colegul sau de grupa de la facultate, Ponta e clar ca de unde nu e nici Dumnezeu nu poate cere mai multa comprehensiune.
    • 0 (0 voturi)    
      O asemenea opinie contradictorie ii va face de ras (Joi, 14 noiembrie 2013, 1:31)

      InfractorumisoginIn [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      in fata instantei pe procurorii care au instrumentat cazul bazandu-se pe astfel de martori al caror rationament n-ajunge nici la genunchiul broastei.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by