DNA: Dan Mogos, seful Agentiei Domeniilor Statului, urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 noiembrie 2013, 19:17 Dosare Anticoruptie


Presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Dan Mogos, a fost pus sub urmarire penala de procurorii anticoruptie, fiind acuzat de savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu in forma continuata, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un comunicat.

DNA anunta vinerea trecuta, dupa ce anchetatorii au efectuat o serie de perchezitii la sediul Ministerului Agriculturii, al ADS si al Agrostar, ca opt persoane sunt urmarite penal in acest caz, printre care Stefan Niculae, presedintele sindicatului Agrostar, si un director din cadrul Administratiei Domeniilor Statului.

DNA preciza de asemenea ca s-a inceput urmarirea penala "si fata de o alta persoana cu functie de conducere din cadrul ADS", fara a oferi insa alte detalii, mentionand ca, pentru moment, "nu se pot comunica alte date pentru a nu periclita desfasurarea anchetei".

Astfel, in comunicatul transmis marti seara, DNA anunta ca "procurorii au dispus inceperea urmaririi penale si fata de MOGOS STEFAN LUCIAN DAN, presedinte al A.D.S. in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de instigare la abuz in serviciu in forma continuata, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial".

Potrivit DNA, "din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
  • In perioada ianuarie-octombrie 2013, in exercitarea functiei de presedinte al ADS, invinuitii Mogos Stefan Lucian Dan si Cuc Vincentiu Relu Lucian (in calitate de director al Directiei strategie, managementul datelor si activitatilor din cadrul ADS) au instigat functionarii din subordinea acestora cu atributii in domeniul achizitiilor publice sa incalce dispozitiile legale pentru favorizarea unor firme private, finalizate cu incheierea de contracte care prejudiciau bugetul institutiei.
  • Totodata invinuitii au facut presiuni cu amenintarea demiterii din functie a functionarilor din subordine, pentru ca acestia sa nu respecte procedurile legale de achizitie si sa accepte incheierea contractelor in conditii paguboase pentru ADS. In baza aceleiasi rezolutii infractionale, cei doi invinuiti, au modificat programul anual de achizitii publice pe 2013 al ADS cu incalcarea BVC prin realocari de fonduri de la repere necesare si utile companiei la altele nejustificate.
  • In perioada iunie-octombrie 2013, invinuitul NICULAE STEFAN, in calitate de presedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii Conexe AGROSTAR s-a asociat cu Sandu Ilie Cristian, Gheorghiu Stefanita Dragos, Todea Ioan Florin, Bolla Alexandru, Radulescu Bogdan in vederea savarsirii unei infractiuni de santaj impotriva unei persoane din cadrul AGROSTAR. Scopul santajului era acela ca invinuitul Niculae Stefan sa preia controlul patrimonial al AGROSTAR".
DNA precizeaza ca "invinuitului Mogos Stefan Lucian Dan i s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala".

"In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiterilor din cadrul D.G.A. si S.R.I.", mai mentioneaza DNA.

***

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara vineri, dupa perchezitiile efectuate la minister, ca l-a demis in aceeasi zi pe presedintele Agentiei Domeniilor Statului, Dan Lucian Stefan Mogos, dar a sustinut ca acest lucru nu are nicio legatura cu ancheta DNA si ca a luat aceasta decizie inca din septembrie, dar nu a putut sa o puna in aplicare intrucat acesta se afla in concediu medical din 23 septembrie.

"Azi a fost demis presedintele ADS, o masura adusa la cunostinta inca din septembrie. Din pacate, din 23 septembrie e in concediu medical. De ieri (joi, n.r.) au pornit documentele pentru demiterea acestuia, decizia i-am comunicat-o din septembrie", a spus Constantin. Ministrul Agriculturii a mai sustinut ca l-a demis pe Mogos fara a avea "dovezi sau suspiciuni", ci pentru ca simtea "nevoia unei imbunatatiri a managementului acestei agentii".

Dan Mogos a fost numit presedinte al ADS in iunie 2012 prin ordin al ministrului Daniel Constantin.

Este nascut in anul 1976 si este absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova, promotia 2000. In perioada 2007-2008 a fost director al Cancelariei Prefectului judetului Dolj, iar din anul 2008 pana la numirea in functia de presedinte ADS, a detinut functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Dolj pe probleme economice.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1784 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by