Raport CSM: Numarul de dosare de la DIICOT si DNA a crescut in semestrul I din 2013

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 9 octombrie 2013, 23:21 Dosare Anticoruptie


DIICOT si DNA au inregistrat, in semestrul I din 2013, mai multe dosare, cu 14 si respectiv 9 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce la Parchetul General s-au inregistrat cu 13 la suta mai putine cauze, potrivit unui raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Mediafax.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a inregistrat spre solutionare, in semestrul I din 2013, 12.970 dosare penale, in crestere cu 1.630 de dosare (14 la suta) fata de semestrul I din 2012, fiind solutionate un numar de 4.014 cauze, in crestere cu 875 de dosare fata de semestrul I din 2012, conform documentului citat.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inregistrat un volum de activitate de 5.961 de dosare, in crestere cu 467 de cauze (9 la suta) in raport cu aceeasi perioada a anului anterior, solutionand in primul semestru 1.396 dosare, cu 59 de dosare mai mult comparativ cu acelasi semestru al anului anterior.

La nivelul Parchetului General au fost inregistrate 1.092 de dosare, cu 161 (13 la suta), mai putine decat in semestrul I din 2012, fiind solutionate 316 cauze, cu 60 mai putine decat in perioada precedenta.

Raportul mai arata ca numarul de dosare inregistrat in primul semestru al anului 2013 este mai mare cu 7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut si respectiv cu 47 la suta fata de primele sase luni din 2009.

In primul semestru al acestui an, parchetele de pe langa judecatorii au inregistrat un volum de activitate de 1.360.036 de dosare penale, cu 7 la suta mai multe decat in primele sase luni din 2012 si respectiv in crestere cu 47 la suta fata de perioada similara a anului 2009.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























407 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    DNA Musamalizeaza Dosarul Rosia Montana (Joi, 10 octombrie 2013, 0:50)

    alex1234 [utilizator]

    "Găsesc că această afacere e o escrocherie care mie mi se pare că s-a împiedicat undeva şi nu pot să agreez să accept că se poate acoperi aşa ceva. Dosarul a fost identificat, are nr. 11/P/2003, priveşte pe maiorul MApN Tănase Nicolae, şi care a fost la mine în cercetare pentru infracţiuni la siguranţa naţională. Sesizarea mi-a fost făcută de SRI. Am văzut un fragment din expunerea domnului Maior la Comisia pentru SRI şi am văzut că Serviciul a dat vreo 500 de rapoarte, informări şi că n-a sesizat niciodată Parchetul... Nu, domnilor. Este dosar care se poate verifica. Dosarul a venit numai în urma unei sesizări SRI. Respectivul era maior în cazul Direcţiei Topografice a mapn şi vânduse materiale dobândite prin activitatea sa profesională Roşiei Montană, companiei private, Gabriel Resources. Am început cercetările, era în 2003. Am văzut documente, actele care au constituit începutul afacerii, o parte din dezvoltarea afacerii, parte substanţială, fără încheierea afacerii", spune Gheorghe Oancea.

    "Am primit după câteva luni de cercetare un document emanat de la MApN prin care eram notificat că faptele pentru care era cercetat ofiţerul nu mai subzistau întrucât documentele secrete presupuse a fi vândute au fost declasificate. A trebuit să mă conformez unei probe de asemenea natură, am dat soluţie de NUP pentru ofiţerul în discuţie, dar pentru că aveam şi documente care priveau nişte fapte care indicau o escrocherie care viza aurul de la Roşia Montană. Mi s-au părut lucrurile extrem de suspecte. Documentele din dosar mi s-au părut extrem de suspecte", adaugă Oancea.

    Dosarul, spune fostul procuror militar, a apărut ca urmare a sesizării SRI.

    "Acest dosar s-a format ca urmare a sesizării SRI. Tot eu, la vremea aceea, am avut nevoie de nişte date esenţiale, respectiv stabilirea locaţiilor de unde s-au recoltat cca 80 T de minereu, reprezentând 8 containere care au fost expediate în Australia, pentru examinarea conţinutului de metale preţioase a solului. Toată afacerea
    .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by