DIICOT si DNA au inregistrat, in semestrul I din 2013, mai multe dosare, cu 14 si respectiv 9 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce la Parchetul General s-au inregistrat cu 13 la suta mai putine cauze, potrivit unui raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit Mediafax.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a inregistrat spre solutionare, in semestrul I din 2013, 12.970 dosare penale, in crestere cu 1.630 de dosare (14 la suta) fata de semestrul I din 2012, fiind solutionate un numar de 4.014 cauze, in crestere cu 875 de dosare fata de semestrul I din 2012, conform documentului citat.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inregistrat un volum de activitate de 5.961 de dosare, in crestere cu 467 de cauze (9 la suta) in raport cu aceeasi perioada a anului anterior, solutionand in primul semestru 1.396 dosare, cu 59 de dosare mai mult comparativ cu acelasi semestru al anului anterior.
La nivelul Parchetului General au fost inregistrate 1.092 de dosare, cu 161 (13 la suta), mai putine decat in semestrul I din 2012, fiind solutionate 316 cauze, cu 60 mai putine decat in perioada precedenta.
Raportul mai arata ca numarul de dosare inregistrat in primul semestru al anului 2013 este mai mare cu 7 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut si respectiv cu 47 la suta fata de primele sase luni din 2009.
In primul semestru al acestui an, parchetele de pe langa judecatorii au inregistrat un volum de activitate de 1.360.036 de dosare penale, cu 7 la suta mai multe decat in primele sase luni din 2012 si respectiv in crestere cu 47 la suta fata de perioada similara a anului 2009.
"Am primit după câteva luni de cercetare un document emanat de la MApN prin care eram notificat că faptele pentru care era cercetat ofiţerul nu mai subzistau întrucât documentele secrete presupuse a fi vândute au fost declasificate. A trebuit să mă conformez unei probe de asemenea natură, am dat soluţie de NUP pentru ofiţerul în discuţie, dar pentru că aveam şi documente care priveau nişte fapte care indicau o escrocherie care viza aurul de la Roşia Montană. Mi s-au părut lucrurile extrem de suspecte. Documentele din dosar mi s-au părut extrem de suspecte", adaugă Oancea.
Dosarul, spune fostul procuror militar, a apărut ca urmare a sesizării SRI.
"Acest dosar s-a format ca urmare a sesizării SRI. Tot eu, la vremea aceea, am avut nevoie de nişte date esenţiale, respectiv stabilirea locaţiilor de unde s-au recoltat cca 80 T de minereu, reprezentând 8 containere care au fost expediate în Australia, pentru examinarea conţinutului de metale preţioase a solului. Toată afacerea
.