Dosarul vicepremierului Liviu Dragnea a fost finalizat

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 2 octombrie 2013, 14:57 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au finalizat ancheta in dosarul privind presupusa frauda de la referendumul de anul trecut privind demiterea presedintelui Romaniei si au redactat rechizitoriul prin care propun trimiterea in judecata a liderului PSD si ai altor 80 de inculpati.
 
Potrivit unor surse din randul avocatilor, rechizitoriul se afla acum la mapa procurorului sef Laura Codruta Kovesi, care are la dispozitie cateva zile pentru a citi dosarul si pentru a decide daca va confirma sau infirma propunerea de trimitere in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea.
 
Pentru ce este acuzat Dragnea
 
Fostul coordonator al campaniei PSD pentru referedumul de demitere a presedintelui, Liviu Dragnea, este acuzat ca ar fi comandat o operatiune ampla de fraudare a votului de la referendum. Astfel, liderul PSD este urmarit penal pentru savarsirea a patru infractiuni: folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru savarsirea de infractiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane; instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului.

In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au sustin ca exista probe potrivit carora, in calitate de secretar general al PSD, Dragnea si-a folosit influenta si autoritatea functiei in vederea obtinerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezente de minimum 60% la votul de la referendumul din 29 iulie, care sa garanteze validarea acestuia.
 
Potrivit comunicatelor de presa ale DNA, liderul PSD ar fi constituit un sistem national de influenta pentru a determina autoritatile publice centrale, judetene si locale aflate sub controlul politic al PSD sa se implice in fraudarea referdnumului.
 
Procurorii sustin ca s-au folosit mai multe metode de fraudare. Astfel s-ar fi exercitat presiuni asupra presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare si asupra membrilor acestora pentru a falsifica semnaturile alegatorilor pe listele de vot si a introduce in urne un numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori. S-ar fi folosit urne mobile in conditii ilegale, fara a exista cereri pentru urna mobila depuse in termen si aprobate.
 
Alte metode ar fi fost votul multiplu, turismul electoral, falsificarea CNP-urilor si a semnaturilor alegatorilor. Astfel, pe listele electorale figureaza ca ar fi votat persoane decedate, absente, condamnate sau minore.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2627 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Pentru Casele de pariuri (Miercuri, 2 octombrie 2013, 15:28)

    neagoe [utilizator]

    Ar trebui sa se joace la casele de pariuri si astfel de mize. De exemplu: cati ani vor trece pana se va obtine o prima sentinta, cati ani pana la o rezolutie definitiva. Sau cat va incasa fiecare ...

    Dupa modelul Felix, eu as merge pe un proces de vreo 10-12 ani si apoi ... prescriere ;-)))
  • +7 (7 voturi)    
    presupusa frauda? (Miercuri, 2 octombrie 2013, 15:32)

    lucyan [utilizator]

    ce fel de titlu este asta? mai aveti dubii dupa toate relatarile din presa de la vremea respectiva ca la referendum a u fost fraudate voturi? ca au votat si mortii din morminte, ca au votat in vatra satului si soldatii din afganistan? problema care se pune acum este stabilirea celor vinovati, implicarea lui dragnea, amploarea fenomenului si stabilirea unor pedepse conform legilor in vigoare...
    in nici un caz frauda nu este presupusa...
    • +2 (2 voturi)    
      Asta e legea (Miercuri, 2 octombrie 2013, 16:30)

      CatalinPetrica [anonim] i-a raspuns lui lucyan

      Asta este legea, daca nu spui presupusa te poate da in judecat infractorul
      In romania legile apara mai mult infractorii (a se citi politicienii)
    • +3 (3 voturi)    
      Totusi se misca ceva (Miercuri, 2 octombrie 2013, 16:30)

      uluit [utilizator] i-a raspuns lui lucyan

      "presupusa frauda" fiindca in acest caz, este nevoie de o decizie judecatoreasca, pentru a demonstra c-a fost "doar" o frauda.

      Nu pot sa sper decat ca, procesul se va desfasura rapid, fara obisnuitele tergiversari, iar invinuitului Dragnea sa-i se blocheze statutul pe care-l are acum, pentru a nu ne mai putea influenta viitorul in mod negativ (vezi proiectul regionalizarii).

      "PSD a constituit un sistem national de furt"... fiind urmasul PCR-ului care dupa 45 de ani de comunism, promoveaza aceleasi "valori", astia ne fura si viitorul!
  • +4 (4 voturi)    
    de-asta (Miercuri, 2 octombrie 2013, 16:26)

    Gobelin [utilizator]

    se grabeste Dragnea sa faca regionalizarea prin OUG.
    ca sa se asigure ca-si unge baronii cu puteri depline inainte sa ajunga la mititica.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by