VIDEO UPDATE Dan Sova a venit la DNA, in legatura cu disparitia contractului Bechtel: Am venit sa predau corespondenta cu celelalte autoritati privind contractul Bechtel

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 27 august 2013, 13:37 Dosare Anticoruptie


Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine Dan Sova a declarat marti ca a fost la Directia Nationala Anticoruptie pentru a duce corespondenta purtata de institutia pe care o conduce cu celelalte autoritati privind situatia contractului cu compania Bechtel, in cazul caruia a facut o plangere penala in rem, urmand ca procurorii sa stabileasca persoana vinovata, relateaza Mediafax.

Sova a spus ca a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu plangerea sa facuta in rem si ca anchetatorii i-au cerut sa puna la dispozitie toata corespondenta purtata in ultima perioada de institutie cu celelalte ministere si autoritati privind existenta contractului Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors.

Sova a precizat ca nu a dat nicio declaratie in fata anchetatorilor pana la acest moment si a aratat ca nu are cunostinta daca in serviciul de documente speciale, unde ar fi trebuit sa se afle unul dintre originalele contractului cu Bechtel, sunt camere video.

Ministrul a aratat ca institutia pe care o conduce s-a ocupat doar de reziliere, in acest context fiind pana la acest moment desecretizat contractul din 2006.

"Am desecretizat si am publicat varianta consolidata, aditionalele si protocoalele, iar varianta veche a contractului din 2003 nu s-a gasit, si am depus corespondenta privind aceste aspecte", a declarat Sova.

Intrebat daca va purta discutii pe acest subiect cu noul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, Sova a spus ca "asta nu este o discutie intre ministri".

Sova a mentionat ca, in urma declansarii acestui scandal, Corpul de control a solicitat Bechtel, atat in Romania cat si in SUA, punerea la dispozitie a originalului contractului, in masura in care compania este de acord cu acest lucru.



Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a depus la DNA, in 20 august, o plangere penala pentru neglijenta in serviciu privind protectia informatiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors.

"Plangerea penala (...) cere, de asemenea, ca in situatia in care se va dovedi ca faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispozitie a acestui document imbraca forma altei infractiuni sa se dispuna atragerea raspunderii penale, dupa caz, pentru infractiunea de distrugere, furt sau abuz in serviciu contra intereselor publice. (...) Aceasta a fost facuta ᅡin remᅡ si nu e indreptata impotriva unei persoane anume, Directia Nationala Anticoruptie fiind in masura sa cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", arata intr-un comunicat de presa departamentul condus de ministrul Dan Sova.

Potrivit sursei citate, plangerea a fost depusa la DNA fiind vorba de o infractiune de serviciu care poate aduce statului pagube importante, mai mari decat echivalentul a un milion de euro, tinand cont de valoarea contractului cu Bechtel.

Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a anuntat la 7 august ca a depus plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul ministrului Dan Sova, acuzandu-l ca ascunde contractul original cu Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003 pentru a-l apara pe fostul premier.

Anterior, Sova a sustinut ca desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a facut pentru ca nu s-a gasit, la Ministerul Transporturilor, varianta originala. In replica, Boagiu a sustinut ca documentul se afla la etajul 2, camera 58.

Intre timp, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012.

Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro.

Pe fondul disputelor politice initiate de partidele care s-au succedat la guvernare si fara bani alocati de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat intr-un ritm lent, iar pana in prezent au fost executati doar 52 de kilometri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2504 vizualizari

  • +11 (13 voturi)    
    Acest tiran (Marţi, 27 august 2013, 13:57)

    math [utilizator]

    ...depaseste orice limita. Nu numai ca baga bete in roate si critica acest guvern sustinut masiv de populatia de la orase si sate, dar mai nou fura documentele de prin sertare.

    Este inadmisibil. Ar trebui sa iesim in strada in frunte cu dnii Ghise, Dragnea, Gadea si Mazare (eventual imbracat in uniforma nazista), si sa luptam pentru eliberarea justitiei, democratie si neamestec in treburile interne.
    • +6 (6 voturi)    
      ha ha ha (Marţi, 27 august 2013, 14:17)

      Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui math

      sunt convins ca ai fost sarcastic...
    • +6 (6 voturi)    
      Tarziu! (Marţi, 27 august 2013, 14:18)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui math

      Acum sunt 7,4 milioane de sustinatori langa ei.
      Culmea, in ei da primii comunistii astia!
      Tiganul cand s/a vazut imparat intai pe tac'su l/a ras!
  • +13 (13 voturi)    
    Nu-i rau (Marţi, 27 august 2013, 14:02)

    Armadilo [utilizator]

    Sova, daca ii sa fe show pana la capat atunci sa fie. Cine ii cu musca pe caiula sa raspunda.

    Insa ce te faci daca contractul ii acolo unde o spus fostul ministru de transporturi? Te faci de cacao, spus pe romaneste.

    Ii timpul sa iese la iveala. Macar sa stim si noi de ce nu avem autostrada in Transilvania. Sa stim si noi pana unde poate merge nesimtirea si slaba administrare a tarii din partea Bucurestiului.
  • +3 (3 voturi)    
    Da Doamne (Marţi, 27 august 2013, 14:37)

    Emiliom [utilizator]

    sa ramana acolo, da Doamne sa ramana acolo, da Doamne sa ramana acolo, da Doamne sa ramana ....
  • +3 (3 voturi)    
    ce ai reziliat daca nu ai avut originalul ? (Marţi, 27 august 2013, 15:10)

    fosta zoezoe [utilizator]

    Referitor la lipsa contractului Bechtel.sova(avocat si cred ca si profesor la drept) sau ponta(procuror, doctor in drept) a zis ca s-a "lucrat" pe o copie legalizata.
    Legalizata poate fi doar de un notar care legalizeaza pe baza originalului. Despre ce vorbim ?!!!!
  • +3 (3 voturi)    
    Sova la Rahova!!! (Marţi, 27 august 2013, 15:48)

    EagleEye [utilizator]

    Asta trebuia retinut pe loc cum a ajuns la DNA!!!
    Cum adica DNA trebuie sa gaseasca vinovatul?
    Pai cine era responsabilul cu respectivul contract?Si eu lucrez cu documente,dar daca se pierde vreunul ori eu sunt vinovat si nu vine DNA sa-l caute,ori trebuie sa-l raportez imediat la Politie ca s-a furat.Parca suntem intr-un circ!
  • +2 (2 voturi)    
    Daca mi-aduc aminte (Marţi, 27 august 2013, 16:45)

    PERIFERIGERI [utilizator]

    bine, mai intai s-a anuntat desecretizarea contractului si apoi s-a constatat lipsa lui. pai, fratilor, cine are timp sa va creada? minciuna e o doua natura la sova si ai lui !!!
    numai iesitul in strada mai rezolva ceva. cate un grup de presiune la fiecare lucrare publica abandonata, care sa ceara contractele - nu pot fi secrete cand sunt platite din bani publici!!!! banii dvs sunt imprastiati peste tot in tara asta ! ocupati soselele !
  • +2 (2 voturi)    
    Ce caracter are si Sova asta (Marţi, 27 august 2013, 17:12)

    Haskal [utilizator]

    Se face de ras si se compromite de tanar. Poate or sa vina si vremurile in care toti martzafoii astia or sa poata fi aruncati unde trebuie si o sa rada de ei un popor intreg.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by