VIDEO UPDATE Judecatoarea Sofica Dumitrascu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, audiata de DNA ca martor in dosarul judecatoarei Cirstoiu

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 26 august 2013, 10:37 Dosare Anticoruptie


Judecatoarea Sofica Dumitrascu, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), este audiata luni de Directia Nationala Anticoruptie ca martor in dosarul in care a fost judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, este acuzata de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare, transmite B1TV. Judecatoarea a ajuns la sediul DNA in jurul orei 10:30.

UPDATE 
La iesirea din sediul DNA, judecatoarea a declarat ca declarat ca nu si-ar fi permis niciodata sa puna in pericol prestigiul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si nu a cunoscut-o pe avocata Adriana Dascalu, cea care a intermediat mita intre Veronica Cirstoiu si Dinel Staicu. Sofica Dumitrascu mai sustine ca ea si Veronica Cirstoiu au fost 'simple colege', iar avocata Adriana Dascalu s-a folosit de numele ei, transmite Agerpres.
    
Intrebata despre decizia pe care a luat-o in 2006 de a-l pune in libertate pe sirianul Omar Hayssam, Sofica Dumitrascu a spus: "Omar Hayssam este un caz incheiat pentru mine, am dat o solutie in acel dosar, ce sa va mai spun de Omar Hayssam....".

Numele Soficai Dumitrascu apare in referatul DNA prin care procurorii au cerut instantei arestarea preventiva in cazul judecatoarei Veronica Cirstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti.

Sofica Dumitrascu declarase, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, ca are calitate de martor in acest dosar, transmite Mediafax.



Judecatoarea Sofica Dumitrascu a fost promovata la Sectia Penala din cadrul ICCJ in 2009 de catre CSM, dupa mai multe incercari nereusite de a promova la Curtea Suprema. Dumitrascu este judecatoarea care l-a eliberat din arest pe Omar Hayssam, condamnat in final, in lipsa, la 20 de ani de detentie, pentru implicare in rapirea a trei reporteri la Bagdad, informeaza Mediafax.
 
Sofica Dumitrascu a decis in 26 aprilie 2006 ca judecarea lui Omar Hayssam sa se faca in stare de libertate, pe motive medicale, sirianul parasind Romania la sfarsitul lunii iunie 2006. Fuga lui Hayssam in Siria s-a soldat cu demisia sefilor serviciilor de informatii, a procurorului general al Romaniei de atunci, Ilie Botos, implicit cu sanctionarea disciplinara a procurorului Ciprian Nastasiu de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), care este de putin timp avocat.

In 2010, numele Soficai Dumitrascu apare intr-o alta situatie controversata. Potrivit Romania Libera, "un criminal cu probleme psihice, care si-a ucis sotia cu mai multe lovituri de cutit in fata copilului de numai 2 ani, a fost eliberat pentru ca un complet al Curtii Supreme a trimis prea tarziu dosarul instantelor inferioare pentru prelungirea arestarii". Din completul in cauza a facut parte si judecatoarea Sofica Dumitrascu.

In anul 2000, Dumitrascu a fost judecatorul care a hotarat eliberarea kurdului Meh-met Fatih Kesser, acuzat de spalare de bani, desi Tribunalul Bucuresti hotarase anterior prelungirea arestarii preventive in cazul cetateanului turc.

A urmat un scandal de presa, iar in 2001 Sofica Dumitrascu a parasit magistratura, noteaza Romania Libera. Potrivit unui articol din Ziua, dupa ce a iesit din magistratura, Dumitrascu s-a ocupat de avocatura, urmand ca in 2005 sa revina in functia de judecator. Despre cazul eliberarii Fatih Kesser puteti citi mai multe aici.

Potrivit adevarul.ro, Sofica Dumitrascu a facut parte din completul care a decis, la 15 noiembrie 2011,  achitarea definitiva a lui Costel Iancu, zis "Dom Costel", fost director general al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) din cadrul Ministerului Agriculturii. Iancu a fost trimis in judecata de catre DIICOT pentru ca ar fi comandat rapirea a trei persoane.

Sofica Dumitrascu a facut parte din completul de trei judecatori ai sectiei penale a Curtii Supreme care a decis achitarea fostului premier Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara".


-------------------



Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv in 9 august, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare, printre care si cel al lui Dinel Staicu.

In motivarea deciziei de arestare preventiva instanta a aratat ca judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascalu, 630.000 de euro pentru a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare cu executare primita de Dinel Staicu in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Florin Cergan a fost prins in flagrant, in 8 august, dupa ce a primit 50.000 de euro de la Adriana Dascalu, unul dintre avocatii lui Dinel Staicu.

Cei 50.000 de euro gasiti la fiul judecatoarei Cirstoiu trebuiau sa ajunga, prin intermediul acesteia, la un magistrat de la ICCJ, pentru solutionarea favorabila a unui dosar de evaziune, arata in motivare instanta Curtii de Apel Bucuresti care a decis arestarea Veronicai Cirstoiu si a lui Florin Cergan.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 30 mai - 8 iulie, Adriana Dascalu a cerut de la un investigator sub acoperire initial, 60.000 de euro, iar ulterior, dupa ce a primit o prima transa de 10.000 euro, a marit suma cu o diferenta de 100.000 de euro, precum si o alta suma de bani.

"In schimbul acestei pretinderi, Dascalu Adriana, cu ajutorul numitului Zgabei Giorgel (avocat in Bucuresti si colaborator al Adrianei Dascalu - n.r.), a lasat sa se creada ca are influenta asupra judecatorului D. S. si asupra celorlalti doi magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, care intra in compunerea completului investit sa judece recursul in dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina sa pronunte o hotarare favorabila inculpatului O. G. L.", se mentioneaza in motivare, inculpatul mentionat fiind Gabriel Lucian Obeanu, judecat pentru evaziune fiscala.

Dosarul lui Obeanu este judecat la instanta suprema de un complet din care fac parte Sofica Dumitrascu, Maricela Cobzariu si Lucian Macavei, urmatorul termen fiind 6 septembrie. In acest dosar, Obeanu a fost condamnat anterior la trei ani de inchisoare cu executare si la plata a peste 1,1 milioane de lei.

In motivare se precizeaza ca, in conditiile in care judecatorul D. S. intrase in concediu de odihna, Dascalu ar fi mentionat ca s-ar inteles cu acesta in sensul ca semnul legat de solutionarea favorabila a dosarului Obeanu sa fie transmis investigatorului sub acoperire de catre Veronica Cirstoiu.

In 20 august, Veronica Cirstoiu, magistrat la Sectia Penala a Curtii de Apel Bucuresti, a fost suspendata din functie de Sectia pentru judecatori a CSM.

In acelasi dosar, Curtea de Apel Bucuresti a admis, pe 14 august, propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a lui Dinel Staicu si a Ioanei Carmen Popescu.

DNA a anuntat, pe 13 august, ca in dosarul judecatoarei Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, s-a dispus inceperea urmaririi penale, pentru complicitate la dare de mita, si fata de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinisoara si Ionut-Catalin Butaru-Nistor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1460 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    cu un asa background... (Luni, 26 august 2013, 12:10)

    brita [utilizator]

    cred ca n-o mai lasa DNA sa plece acasa...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by