Referatul DNA in dosarul de coruptie Aurel Pana - George Mugur Voinea: Cei doi au pus muzica in masina, sperand sa nu fie interceptati cand il amenintau pe directorul Argus

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 21 august 2013, 20:34 Dosare Anticoruptie


Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, si George Mugur Voinea au pus muzica in masina cu care l-au plimbat pe directorul societatii Argus, Ioan Pauna, pentru a nu fi interceptati cand discutau cu acesta, pe ton amenintator, despre contractele prin care trebuia ascunsa mita, scrie Mediafax. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Pana si Voinea, ca acestia l-au luat cu masina pe directorul societatii producatoare de ulei Argus, cu scopul de "a exercita presiuni asupra acestuia pentru remiterea foloaselor necuvenite pretinse".

Intrevederea cu Pauna in masina a avut loc la 5 august, in autoturismul lui Voinea. Pe timpul discutiilor, Voinea s-a deplasat cu masina in jurul Ministerului Agriculturii, pe un itinerar stabilit anterior cu Pana.

Potrivit anchetatorilor, discutiile din autoturism s-au purtat pe fond muzical, pentru a nu fi interceptati, iar tonul si limbajul utilizate sunt de amenintare:

"(În maşină intră Pană Aurel.)
Pană Aurel: 'Trăiţi!
Voinea George Mugur: 'Trăiţi!
Păuna Ioan: 'Trăiţi!
VGM: Itinerariul cel pe care l-am stabilit, nu? Colţea şi retur, nu?
PA: Da, eu aşa zic. Domnu' director!
PI: Spuneţi!
PA: Avem o înţelegere cu domnu’ Voinea.
PI: Da.
PA: E destul de clară. Eu cred că am făcut ce trebuia să fac.
PI: Nu, staţi puţin că i-am explicat lu’ … Deci eu n-am… Deci eu d-aia v-am trimis graficul ăla, ca să-l stopaţi. Şi urmează, deci…
PA: Gândiţi-vă la ceilalţi care au făcut înaintea dumneavoastră, libanezii, mai mulţi…
PI: Cine?
PA: N-aţi fi fost aici acuma.
PI: Nu, nu-s sigur cine…
PA: Nu ştiţi?
PI: Nu.
PA: (neinteligibil), Atifco. Bun, haideţi, lăsaţi-mă domnu' Voinea, da?
PI: Deci, ăăă…
PA: Cum consideraţi! Treaba dumneavoastră! Eu ştiu că e, e (neinteligibil) tehnică"

În continuarea discuţiei, directorului Păuna i se spune, printre altele, că lucrurile "se complică" în cazul în care nu dă curs "înţelegerii" şi că mai are termen "o săptămână" pentru a face asta.

"VGM: Permiteţi-mi să intervin. Ăăă…
PI: Nu, da' eu, eu, sincer să fiu n-am înţeles, eu am zis că domnu' Voinea…
PA: Nu ştiu, dânsul are o discuţie cu dumneavoastră şi dacă vrea să… vă ţineţi de cuvânt, e OK.
PI: Da' eu mă ţin de cuvânt. Eu aştept contractul de transport, urmează ăăă… zilele astea să-i fac primele plăţi.
PA: Mai sunt şi altele. Gândiţi-vă la preţul de raft şi la preţul care-aveţi. Aşa l-am gândit, nu? Aşa ne-am străduit.
PI: Da şi aşteptam…
PA: (neinteligibil) aţi fost câştigător. În fine, da, lăsaţi-mă domnu' director, că trebuie să intru la minister un pic.
PI: Deci, deci totu' va fi aşa cum…
PA: Cum consideraţi! E păcat!
VGM: Vă las aici?
PA: E păcat de Dumnezeu, că lucrurile se complică. Vă mai aştept o săptămână!
PI: Nu, da' e, eu, să ştiţi că mi-am respectat toate ăstea şi am transmis mesajele care trebuiau, da' mă rog, o să vedeţi că se... Mă voi ţine de cuvânt de toate
PA: Eu zic că v-am salvat de la faliment, da!
PI: Problemele.
PA: Nu mă aşteptam!
PI: Deci domnu'
PA: Gândiţi-vă că nu sunt… e o scară mare!
PI: Domnu' Pană, problema este aşa: deci acest transport e o nimic toată. Ăăă… Partea asta de…
PA: Nu e vorba de asta, domne', nu e vorba numai de asta!
PI: Da, domne' şi…
PA: Asta nu vroiam integral, nu se punea problema de asta. Am făcut o înţelegere.
PI: Deci nu-i problemă, deci aia pot să, am zis domne' să semnăm contractul.
PA: Aştept să le rezolvaţi săptămâna asta. Vă aştept săptămâna asta. Şi credeţi-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…
PI: Nu, mie îmi pare rău. Acum ce să facem deci.
PA: Bun.
PI: Aveţi încredere că se va rezolva.
PA: 'Trăiţi!
PI: Numai bine!
(Se aude cum iese Aurel Pană din autoturism şi cum închide portiera după ce pleacă)"

În acelaşi document, procurorii notează că modul în care Voinea a încercat să explice întrevederea cu Păuna şi Pană este hilar: "Îmi amintesc de întâlnirea cu Ioan Păuna şi de plimbarea cu maşina pe care am făcut-o cu acesta. Întâlnirea cu Aurel Pană a avut loc «accidental». Precizez că eu şi d-nul Păuna am avut ca punct de întâlnire Intercontinentalul şi întrucât nu prea avea loc de parcare ne plimbam cu maşina în jurul hotelului. La un moment dat l-am văzut pe Aurel Pană şi m-a rugat să îl duc până la minister".

***

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, care sunt acuzati de fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, in 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti.

Hotararea Tribunalului a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, contestatiile urmand sa fie judecate in 23 august.

Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, fusese retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de invinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.

"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei intelegeri cu Pana Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, invinuitul Voinea George Mugur a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive", sustin procurorii.

DNA a precizat ca, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adauga TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezinta, sustin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, sustine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societatii castigatoare a licitatiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de Aurel Pana.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.

In baza acestui program, APIA le plateste societatilor comerciale selectate prin licitatie valoarea ajutoarelor alimentare si cheltuielile de transport necesare derularii planului.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 13 august, perchezitii la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa se asigure ca regulile de transparenta sunt respectate in institutiile din subordinea sa, sa dea afara pe oricine si sa "faca curatenie", astfel incat sa nu existe cazuri de coruptie precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenta a unui control extins la APIA cu privire la intreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pana.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4094 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    "E mult prea sus..." (Miercuri, 21 august 2013, 21:55)

    fane_grija [utilizator]

    "PA: Aştept să le rezolvaţi săptămâna asta. Vă aştept săptămâna asta. Şi credeţi-mă că nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca să…"

    @Procurori - Aflam si noi cine e mai "sus" si care are parte la cascaval?
    • +2 (2 voturi)    
      Trimiteti zacusca. Urgent. (Miercuri, 21 august 2013, 22:22)

      Clop [utilizator] i-a raspuns lui fane_grija

      Stenogramele sunt bune cat sa intelegem mai bine apneea de la buzunar...
  • +3 (3 voturi)    
    Nu ma pot ori din ras.. (Miercuri, 21 august 2013, 22:51)

    Andrei966 [utilizator]

    ” Precizez că eu şi d-nul Păuna am avut ca punct de întâlnire Intercontinentalul şi întrucât nu prea avea loc de parcare ne plimbam cu maşina în jurul hotelului. La un moment dat l-am văzut pe Aurel Pană şi m-a rugat să îl duc până la minister".

    pt. cine nu stie Bucurestiul, hotelul Intercontinental este vis-a-vis de Min. Agriculturii.. nu l-a dus la minister ci l-a traversat strada.. ha..ha..
    • +1 (1 vot)    
      Felix still rules (Joi, 22 august 2013, 0:18)

      Clop [utilizator] i-a raspuns lui Andrei966

      Kilu' de ulei se intampla de la Inter, nu doar vara, ci si iarna, la cat e obrazu' si buzunaru' de gros.

      Astazi vedem si mai bine ca la Inter nu e km0 al democratiei, ci Km Zero la Ulei.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by