Tiberiu Nitu: Avizul de incepere a urmaririi penale in cazul unui ministru parlamentar, o simpla formalitate

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 20 august 2013, 12:55 Dosare Anticoruptie


Tiberiu Nitu
Foto: AGERPRES
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat marti, la Consiliul Superior al Magistraturii, ca avizul de incepere a urmaririi penale pe care Parlamentul trebuie sa-l dea in cazul unui ministru sau al unui fost ministru care este si parlamentar este doar o simpla formalitate, transmite Mediafax.

"Cred ca acest aviz este, din punctul asta de vedere, o simpla formalitate, pentru ca de fapt vine in beneficiul persoanei care este suspecta de savarsirea unei infractiuni, pentru ca, in cazul in care ai spune ca nu dai acest aviz, asupra acelei persoane ar putea plana anumite suspiciuni si nu si-ar putea face apararile necesare. Cred ca este in beneficiul celui suspectat sa beneficieze de un cadru procesual in care sa-si formuleze apararile si sa beneficieze de drepturile si garantiile pe care Codul de procedura si legislatia in vigoare i le ofera", a spus Tiberiu Nitu, referitor la posibilitatea ca Parlamentul sa nu-si dea acordul pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi.

Procurorul general a adaugat ca inceperea urmaririi penale este un moment extrem de important pentru a putea administra probe in cadrul unui dosar penal.

"Este faza in care o persoana suspecta de savarsirea unei infractiuni beneficiaza de toate drepturile si garantiile procesuale si poate formula apararile pe care le considera. Este necesar acest cadru procesual pentru administrarea probelor in cadrul unui dosar penal", a precizat Nitu.

Intrebat ce se va inampla in cazul lui Ovidiu Silaghi, dupa ce s-a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de fostul ministru al Transporturilor, pentru trafic de influenta, Nitu a spus: "Urmeaza ca Camera Deputatilor sa se pronunte pe cererea noastra".

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat, luni, Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta.

Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, a cerut procurorului general sa sesizeze Camera Deputatilor cu o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta, fapta din perioada in care a fost ministru al Transporturilor si prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Potrivit procurorilor, exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa. Silaghi i-ar fi promis in schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi pi Drumuri Nationale din Romania SA, structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.

"Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat ca din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaratie la DNA, in dosarul lui Ovidiu Silaghi, in care sustine ca i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, si ca fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptarilor.

"Cand am ajuns la Silaghi Ovidiu acasa, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, stia ca urmeaza sa vin la el si stia si de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade si CNADNR - n.r.). Inca inainte de a incepe discutia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. Dupa ce i-am spus pentru ce am venit, si i-am zis ca am banii la mine, precizandu-i si cuantumul sumei, mi-a zis ca este ok si m-a pus sa pun banii pe o masa din camera. In continuare, ne-am mutat in alta camera, unde era si SR, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus ca va lua legatura cu PM a doua zi dimineata pentru anularea rezilierii si am baut un pahar de vin. Intalnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticoruptie.

Omul de afaceri a mai aratat ca s-ar fi simtit santajat de fostul demnitar atunci cand acesta i-a cerut sa extinda cursele aeriene, in schimbul achitarii, conform calendarului, a sumelor de bani de la CNADNR, pentru lucrarile de la autostrada. Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor ca extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, in contextul candidaturii sale la sefia Consiliului Judetean Satu Mare

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Ovidiu Silaghi si-a retras candidatura pentru functia de ministru al Transporturilor, el mentionand ca, pana la expirarea mandatului interimar pe care il asigura, PNL va face o alta propunere, care va fi prezentata presedintelui Traian Basescu.

Victor Ponta s-a declarat convins ca Silaghi se va prezenta miercuri la DNA si impreuna cu avocatul sau va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat in iulie pentru functia de ministru al Transporturilor, post ramas vacant dupa demisia lui Relu Fenechiu, in urma condamnarii sale, in 12 iulie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

In prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordoneaza activitatea institutiei.

Presedintele Traian Basescu anuntase, in 23 iulie, ca va lua in 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit presedintelui, mandatul interimar la Transporturi expira la 25 august.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai pana in decembrie 2012.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2043 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Contradictii marca USL (Marţi, 20 august 2013, 13:04)

    nano2k [utilizator]

    Pe de o parte striga: dosar politic, pe de alta parte spun ca e bine ca se merge in instanta.

    Daca e asa dosar politic de ce nu il tineti imunizat?
    Imunitatea parlamentara este cat de cat clar definita:
    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=237

    Daca ar fi un proces politic, asa cum se vantura pe la tembeliziuni, imunitatea ar trebui sa functioneze.

    Prin acest aviz se recunoaste de fapt ca investigatia si eventualul proces nu incalca niciun drept. Desigur, asta este realitatea, in schimb discursul duplicitar dus pe la TV-uri distorsioneaza realitatea pentru a se putea beneficia dpdv politic.
  • +4 (4 voturi)    
    avizul (Marţi, 20 august 2013, 13:50)

    victor L [utilizator]

    Ar trebui sa fie o simpla formalitate, dar trecutul ne spune ca nu e asa


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by