VIDEO Dinel Staicu si Carmen Ioana Popescu, arestati pentru dare de mita in dosarul judecatoarei Cirstoiu

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 14 august 2013, 13:15 Dosare Anticoruptie


Dinel Nutu (Staicu)
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Dinel Staicu si a Ioanei Carmen Popescu, fiind acuzati ca i-ar fi dat mita judecatoarei Veronica Cirstoiu, cercetata in acelasi dosar, transmite Mediafax.

Omul de afaceri Dinel Staicu si Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost retinuti marti seara, fiind acuzati de dare de mita si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune, in dosarul in care a fost arestata judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan.



Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au cerut miercuri Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva a celor doi.

Instanta a admis cererea procurorilor si a dispus emiterea mandatelor de arestare pentru Dinel Staicu si Ioana Carmen Popescu, decizia putand fi contestata la instanta suprema.

Ioana Carmen Popescu a declarat recurs in sala de judecata, insa Dinel Staicu a spus ca nu va contesta decizia de arestare preventiva. Recursul se va judeca la instanta suprema.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, marti, ca in dosarul judecatoarei Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, s-a dispus inceperea urmaririi penale, pentru complicitate la dare de mita, si fata de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinisoara si Ionut-Catalin Butaru-Nistor.

Dinel Staicu a fost audiat marti, la sediul DNA, aproximativ sapte ore.

Dinel Staicu a recunoscut jurnalistilor, marti, ca fratele sau a dat bani avocatelor sale in timp ce el se afla in penitenciar, bani despre care nu stia la vremea respectiva, insa a precizat ca se indoieste ca banii au ajuns de fapt la judecatoare, si ca avocatele cereau din ce in ce mai multi bani de la un termen de judecata la altul, lucru care nu s-ar fi intamplat daca suma ajungea la judecatoare.

In plus, el a declarat ca va cere sa fie arestat.

----------------------------------------------

Reamintim ca judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia au primit vineri seara mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate vineri seara de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul sumelor totalizand peste un milion de euro pentru solutii favorabile in procese, anunta Mediafax. Veronica Carstoiu este cercetata pentru coruptie, iar fiul ei a fost retinut pentru ca ar fi intermediat primirea a 50.000 de euro de catre aceasta, de la mai multe persoane care doreau solutii favorabile in unele dosare si care ar fi dat anterior un milion de euro.

Surse judiciare au declarat atunci ca cel care i-ar fi dat mita de 1 milion de euro este Dinel Staicu. Banii ar fi fost dati prin intermediul fratelui lui Dinel Staicu, Marian Staicu, si al avocatului Adriana Dascalu.

Scopul mitei, spun aceleasi surse judiciare, ar fi fost anularea condamnarii la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu, decizie care chiar s-a luat in februarie 2012. Amintim ca Veronica Cirstoiu este una dintre cele trei judecatoare care au anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu in dosarul fraudarii Bancii Religiilor.

Dinel Staicu a mai declarat la DNA ca fratele sau i-a spus ca vrea sa "recunoasca tot". El a declarat ca din cei circa 1.500.000 euro, avocatele "si-au tras" 1.300.000. "Eu ma indoiesc ca banii au ajuns la judecatoare. Daca ei aveau relatii la judecatoare, altfel nu se ajungea la urmatorul si urmatorul termen", a spus el.

Intrebat din nou daca stia ca fratele sau dadea mita pentru eliberarea sa, Dinel Staicu a raspuns: "Eu de unde sa stiu? Atunci eu de ce mai plateam? Cred ca 1 milion de euro, mai bine, s-au dat legal, contracte cu facturi."

Potrivit motivarii Curtii de Apel privind arestarea preventiva a judecatoarei Veronica Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan, citata de cotidianul Romania Libera, avocata Adriana Dascalu si magistratul Veronica Cirstoiu convenisera sa-i prezinte un 'semn' unui investigator sub acoperire care oferise mita pentru o interventie in justitie, urmand ca, in timpul unui proces, judecatoarea sa isi aranjeze "cu ambele maini parul in zona superioara a capului", dupa care sa zambeasca, pentru a confirma intelegerea pe care o avea cu avocata.

----------------------------------------------

Judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, sunt cercetate pentru abuz in serviciu in legatura cu modul in care au decis anularea unor decizii anterioare ale instantelor prin care Dinel Nutu, fost Staicu, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca dosarul in care cele trei judecatoare sunt cercetate este la final si ca procurorii DNA au inceput prezentarea materialului de urmarire penala.

In 22 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in care a fost judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, dispunand anularea mandatului de executare a pedepsei.

In 27 februarie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, afirma, intr-o conferinta de presa, ca i-a socat pe procurorii anticoruptie decizia prin care a fost anulata condamnarea definitiva a lui Dinel Staicu, pentru fraudarea cu pestecinci milioane de euro a Bancii Religiilor.

"Din toate analizele noastre, nu exista un caz care sa justifice aceasta solutie: anularea unei hotarari definitive. Asteptam motivarea instantei si sa vedem ce e de facut", spunea atunci Daniel Morar, adaugand ca hotararea nu mai poate fi atacata, insa urmeaza a se stabilit daca in cazul judecatorilor fapta constituie abatere disciplinara sau fapta penala.

Morar preciza ca sase judecatori au decis ca Dinel Nutu, fost Staicu, este vinovat, iar in cazul de contestatie in anulare, motivul invocat si in fond, si in apel, instantele au decis ca nu exista. "Dar un al complet de curte de apel vine si anuleaza", spunea Morar, adaugand ca asteapta solutia Inspectiei judiciare.

Cele trei judecatoare din completul Curtii de Apel Bucuresti care a anulat sentinta lui Dinel Nutu si-au motivat decizia prin aceea ca in cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul incepand de la inregistrarea a doua sesizari cu acelasi obiect la Inspectoratul General al Politiei Romane-Bucuresti si Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Dolj, insa DNA ar fi putut evita.

Instanta preciza ca daca s-ar fi avut in vedere adresa Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Craiova care a trimis la DNA-Structura Centrala un referat cu propunere de declinare si de neincepere a urmaririi penale, in dosarul 56/P/2006, finalizat cu decizia penala 292/11 martie 2010 a Curtii de Apel Craiova - Sectia penala, s-ar fi evitat cercetari sau urmariri penale paralele.

In opinia celor trei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce se pronunta o hotarare definitiva, iar ulterior se face o noua judecata pentru aceeasi fapta, chiar sub o alta incadrare juridica, si se pronunta o noua hotarare definitiva, se impune desfiintarea celei de a doua hotarari definitive data cu incalcarea autoritatii de lucru judecat.

"In cauza de fata este evident ca nu s-a procedat asa. Astfel, s-a ajuns ca, in urma unor disjungeri si declinarii, fapte care in substanta lor sunt aceleasi, acestea sa fie cercetate in mai multe proceduri, neavand importanta ca in fiecare procedura s-au dat faptelor incadrari juridice diferite", au notat judecatoarele in motivarea deciziei.

Curtea de Apel Bucuresti il condamnase definitiv, in 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor, instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1950 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Good. (Miercuri, 14 august 2013, 13:19)

    dandra [utilizator]

    tot asa.
  • +2 (2 voturi)    
    Cu ce bani a platit PONTA hotelul la Miami? (Miercuri, 14 august 2013, 13:37)

    DEMA GOGU' [utilizator]

    Asta e "justitia" marca USL !Sejurul lui Ponta la MIAMI ,cu bona cu tot se apropie de frumoasa suma de 100000euro . Ale cui erau cardurile pe care Ponta le-a folosit in Miami?!Aia nu e considerata spaga?!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by