Dinel Staicu: Cei 1.500.000 euro au fost dati avocatelor de fratele meu, cat eu eram in penitenciar/ Eu ma indoiesc ca banii au ajuns la judecatoare
"Eu oricum ma alegeam cu aceasta condamnare amanata, deci fratele a vrut sa faca o fapta buna. Pacatul meu a fost ca i-am prezentat aceste avocate inca din 201,0 niciodata mie nu mi-a spus ca la fiecare termen (avocatele cereau) 100.000, 300.000, 500.000 (euro) ca il scapam luna asta'… Uite asa au facut 2 ani, odata si odata trebuia sa se intample", a spus Staicu jurnalistilor, in fata sediului Directiei Nationale Anticoruptie.
El a declarat ca va cere sa fie arestat, intrucat nu mai suporta presiunea mediatica.
Reamintim ca judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia au primit vineri seara mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate vineri seara de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul sumelor totalizand peste un milion de euro pentru solutii favorabile in procese, anunta Mediafax. Veronica Carstoiu este cercetata pentru coruptie, iar fiul ei a fost retinut pentru ca ar fi intermediat primirea a 50.000 de euro de catre aceasta, de la mai multe persoane care doreau solutii favorabile in unele dosare si care ar fi dat anterior un milion de euro.
Surse judiciare au declarat atunci ca cel care i-ar fi dat mita de 1 milion de euro este Dinel Staicu. Banii ar fi fost dati prin intermediul fratelui lui Dinel Staicu, Marian Staicu, si al avocatului Adriana Dascalu.
Scopul mitei, spun aceleasi surse judiciare, ar fi fost anularea condamnarii la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu, decizie care chiar s-a luat in februarie 2012. Amintim ca Veronica Cirstoiu este una dintre cele trei judecatoare care au anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare a lui Dinel Staicu in dosarul fraudarii Bancii Religiilor.
Dinel Staicu a mai declarat la DNA ca fratele sau i-a spus ca vrea sa "recunoasca tot". El a declarat ca din cei circa 1.500.000 euro, avocatele "si-au tras" 1.300.000. "Eu ma indoiesc ca banii au ajuns la judecatoare. Daca ei aveau relatii la judecatoare, altfel nu se ajungea la urmatorul si urmatorul termen", a spus el.
Intrebat din nou daca stia ca fratele sau dadea mita pentru eliberarea sa, Dinel Staicu a raspuns: "Eu de unde sa stiu? Atunci eu de ce mai plateam? Cred ca 1 milion de euro, mai bine, s-au dat legal, contracte cu facturi."
Potrivit motivarii Curtii de Apel privind arestarea preventiva a judecatoarei Veronica Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan, citata de cotidianul Romania Libera, avocata Adriana Dascalu si magistratul Veronica Cirstoiu convenisera sa-i prezinte un 'semn' unui investigator sub acoperire care oferise mita pentru o interventie in justitie, urmand ca, in timpul unui proces, judecatoarea sa isi aranjeze "cu ambele maini parul in zona superioara a capului", dupa care sa zambeasca, pentru a confirma intelegerea pe care o avea cu avocata.
----------------------------------------------
Judecatoarele Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, de la Curtea de Apel Bucuresti, sunt cercetate pentru abuz in serviciu in legatura cu modul in care au decis anularea unor decizii anterioare ale instantelor prin care Dinel Nutu, fost Staicu, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR).
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca dosarul in care cele trei judecatoare sunt cercetate este la final si ca procurorii DNA au inceput prezentarea materialului de urmarire penala.
In 22 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare primita de Dinel Nutu, fost Staicu, in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor (BIR), in care a fost judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, dispunand anularea mandatului de executare a pedepsei.
In 27 februarie, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, afirma, intr-o conferinta de presa, ca i-a socat pe procurorii anticoruptie decizia prin care a fost anulata condamnarea definitiva a lui Dinel Staicu, pentru fraudarea cu pestecinci milioane de euro a Bancii Religiilor.
"Din toate analizele noastre, nu exista un caz care sa justifice aceasta solutie: anularea unei hotarari definitive. Asteptam motivarea instantei si sa vedem ce e de facut", spunea atunci Daniel Morar, adaugand ca hotararea nu mai poate fi atacata, insa urmeaza a se stabilit daca in cazul judecatorilor fapta constituie abatere disciplinara sau fapta penala.
Morar preciza ca sase judecatori au decis ca Dinel Nutu, fost Staicu, este vinovat, iar in cazul de contestatie in anulare, motivul invocat si in fond, si in apel, instantele au decis ca nu exista. "Dar un al complet de curte de apel vine si anuleaza", spunea Morar, adaugand ca asteapta solutia Inspectiei judiciare.
Cele trei judecatoare din completul Curtii de Apel Bucuresti care a anulat sentinta lui Dinel Nutu si-au motivat decizia prin aceea ca in cazul acestuia a existat o dublare a procedurilor judiciare, totul incepand de la inregistrarea a doua sesizari cu acelasi obiect la Inspectoratul General al Politiei Romane-Bucuresti si Inspectoratul Politiei Judetene (IPJ) Dolj, insa DNA ar fi putut evita.
Instanta preciza ca daca s-ar fi avut in vedere adresa Directiei Nationale Anticoruptie-Serviciul Teritorial Craiova care a trimis la DNA-Structura Centrala un referat cu propunere de declinare si de neincepere a urmaririi penale, in dosarul 56/P/2006, finalizat cu decizia penala 292/11 martie 2010 a Curtii de Apel Craiova - Sectia penala, s-ar fi evitat cercetari sau urmariri penale paralele.
In opinia celor trei judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce se pronunta o hotarare definitiva, iar ulterior se face o noua judecata pentru aceeasi fapta, chiar sub o alta incadrare juridica, si se pronunta o noua hotarare definitiva, se impune desfiintarea celei de a doua hotarari definitive data cu incalcarea autoritatii de lucru judecat.
"In cauza de fata este evident ca nu s-a procedat asa. Astfel, s-a ajuns ca, in urma unor disjungeri si declinarii, fapte care in substanta lor sunt aceleasi, acestea sa fie cercetate in mai multe proceduri, neavand importanta ca in fiecare procedura s-au dat faptelor incadrari juridice diferite", au notat judecatoarele in motivarea deciziei.
Curtea de Apel Bucuresti il condamnase definitiv, in 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor, instanta reducand cu cinci ani pedeapsa primita de acesta la Tribunalul Capitalei.
VIDEO Judecatoarea Veronica Cirstoiu si fiul acesteia, arestati preventiv/ Magistratul, acuzat ca a primit mita de peste 1 milion de euro; suma uriasa i-ar fi fost data de Dinel Staicu

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile
Si nu stia ca acesti bani sunt pentru mita... Atat credea el ca este un onorariu de avocat in Romania...
Si porcii zburau in stoluri catre sud...
E greu sa gasesti avocati cinstiti in procesele cu miza.
Ei fac bani de doua ori.Si de la client si de la adversar.
Se inteleg avocatii intre ei si iau banul.
Cele mai multe procese cu miza in imobile se fac cu spaga si avocatii care pierd procesul in mod evident nefacand apararea corecta.
Problema este cati dinte avocati ,judecatori,procurori,politisti sau notari mai sunt cinstiti.
Zilnic auzim de mita in justitie.
Degradarea morala in tara asta a ajuns principala problema de securitate nationala.
Justitia a ajuns o gluma.
Viata in Romania este periculoasa ca in jungla.
Profesori,doctori,justitie,functionari publici,primari,ministrii toti iau spaga si vand ceva ce nu este a lor.
Vand influenta cre le-o da functiile publice pe care le detin.
Adica vand puterea statului de drept .
Dumnezeu sa ne ajute !
cred ca ne e greu sa recunoastem ca trasatura dominate a poporului, nu doar a conducatorilor, e asta. E usor sa dam vina pe ei ca sunt expusi, dar la nivel de individ, marea majoritate functioneaza la fel! Principiul incalcat e acelasi!
Dar ce a facut judecatoarea Veronica Carstea se numeste chiar luare de mita...si are consecinte grave: un infractor umbla liber, si deponentii de la Banca Religiilor au ramas fara depozite.
Alături de el mai sunt trimişi în judecată şeful Serviciului Logistic, Alexa Dumitru Teodorovici şi de administratorii unor societăţi comerciale.
Prejudiciul este de peste şase milioane de euro.
Ministerul de Interne s-a constituit parte civilă în acest dosar, se arată într-un comunicat al DNA."
La gard mare furaciune mare.
Ia ganditi-va cum ii ancheta el pe hoti: De ce furi ma ?Nu ti-e rusine ?
asa se procedeaza in mod curent sau este o exceptie acum...
e bine de stiut, deci daca eu comit o infractiune, sparg o banca , sa zicem, mi se deschide un dosar penal penru distrugere de bunuri, sa zicem, ca am distrus sistemul de alarma, primesc o pedeapsa, in acelasi timp mi s-a deschis un alt dosar penal penru furt, primesc o alta pedeapsa care va fi anulata pe motiv ca am mai fost judecat penru aceasta fapta...
a, fapta era ca am dat o spargere in care am comis furtul si distrugerea de bunuri
am retinut bine ideea din articol? este corecta motivarea judelor?
Dar asta conteaza mai putin spre deloc. Ideea care trebuie sa ramana in capul oamenilor e ca s-a dat/luat 1milion de euro spaga (alte surse spun 2.5mil).
Singurele dovezi sunt declaratiile bucatarului lui Dinel Staicu si a 2 avocate (cercetate penal in cazul celorlalte 2 judecatoare de la Tribunal).
Poate au fost convinse si ele sa le fie redusa pedeapsa.
nu fac parte toti din acelasi sistem, nu stiau ca s-a mai deschis un dosar pentru aceeasi fapta si ca sentinta va fi anulata? dar judecatorii care au dat cea de-a doua sentinta nu stiau ca mai este o sentinta? avocatii apararii nu au invocat acest motiv pe parcursul dosarului?exista acest lucru stipulat in codul penal
sau este la latitudinea judecatorului daca anuleaza sau nu cea de-a doua sentinta?
care ar fi motivul de a nu se deschide doua procese pentru aceeasi fapta dar cu incadrari diferite? probabil pentru a nu aglomera justitia cu dosare inutile, alt motiv logic sau legal nuvad, cum nici anularea sentitentei nu o vad normala sau legala, s-a judecat o fapta de doua ori dar pe incadrari diferite, se cumuleaza sentintele si gata...
sau in cel mai rau caz se anuleaza amandoua sentintele si se rejudeca dosarul...
ca doar fapta exista si o greseala a sistemului nu poate sterge acest lucru...
Cred ca procesul s-a "jucat" la incadrarea faptelor. DNA-ul, sa culeaga niste lauri au bagat aceleasi fapte pe alta incadrare. Nu le-a iesit.
La final, vom vedea ca nimeni nu va pati nimic, dar cui mai foloseste? Importanta e ideea ca justitia e corupta si oamenii "simpli si muncitori" sunt saraci din cauza asta si numai asta.
De aici se înţelege că Dinel Staicu nu ştia despre penitenciarul în care se afla la vremea respectivă. Era ţinut "la secret"? Era amnezic?