Patru persoane, intre care un primar din Harghita, trimise in judecata pentru frauda cu fonduri UE

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 5 august 2013, 18:59 Dosare Anticoruptie


Patru persoane, intre care un primar din judetul Harghita, au fost trimise in judecata de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Targu Mures, pentru fraudarea bugetului comunitatii europene si al celui de stat cu aproape 150.000 de euro, in perioada 2008-2012, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de DNA, primarul comunei harghitene Corbu, Nicusor Druga, a fost trimis in judecata de procurorii DNA - Serviciul teritorial Targu Mures sub acuzatia de complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, complicitate la infractiunea de inselaciune si fals intelectual.

Alaturi de acesta, au mai fost trimisi in judecata Ghiorghe Tepelus - viceprimar al comunei Corbu, la data comiterii faptelor, Emil Cozan - presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca si Silviu Labont-Pop - reprezentant legal al asociatiei.

De asemenea, procurorii au dispus trimiterea in judecata a Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca.

Fostul viceprimar Ghiorghe Tepelus este acuzat de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata, dar si de inselaciune, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, instigare la infractiunea de fals intelectual si fals intelectual.

Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca si reprezentantilor acesteia li se imputa folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si savarsirea infractiunii de inselaciune.

In rechizitoriu, procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada 2008 - 2012, Ghiorghe Tepelus, Silviu Labont-Pop si Emil Cozan au depus la APIA - Centrul Judetean Harghita, in numele asociatiei, cinci cereri de acordare de plati pentru schemele de sprijin pe suprafata, aferente anilor agricoli respectivi, solicitand aceste sume pe baza unor inscrisuri false si inexacte (adeverinte, contracte de arenda) si declarand ca asociatia are in exploatare suprafete de pasune apartinand Primariei Corbu mult mai mari decat cele arendate in realitate.


"In sustinerea cererilor, inculpatii au prezentat mai multe adeverinte emise de Primaria comunei Corbu, in care angajati ai primariei au consemnat in mod nereal, la cererea inculpatului Ghiorghe Tepelus, ca asociatia detine teren in arenda, desi nu avea deschis rol agricol sau arendase o suprafata mai mica decat cea pentru care asociatia a solicitat sumele de bani. Aceste adeverinte au fost semnate si de Nicusor Druga, in calitate de primar al comunei Corbu. In plus, Nicusor Druga a semnat si contracte de arenda intre asociatie si primarie, fara sa verifice daca asociatia indeplineste conditiile legale pentru a arenda terenurile respective. In acest demers, Ghiorghe Tepelus a reprezentat interesele asociatiei, desi avea si calitatea de viceprimar al comunei Corbu, judetul Harghita", arata procurorii DNA.

Potrivit acestora, asociatia a obtinut pe nedrept suma totala de 612.423,03 lei (echivalentul a aproximativ 147.928 de euro), reprezentand fonduri europene si fonduri de la bugetul de stat, iar APIA - Centrul Judetean Harghita s-a constituit parte civila in procesul penal cu aceasta suma.

"In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor Silviu Labont-Pop, Ghiorghe Tepelus, Emil Cozan, Nicusor Druga si Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine Valeanca. Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Toplita", se precizeaza in comunicat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1989 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by