Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Grajdan, trimis in judecata pentru favorizarea infractorului

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 19 iulie 2013, 16:07 Dosare Anticoruptie


Adrian Grajdan
Foto: Agerpres
Fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), Adrian Contantin Balaban Grajdan, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de favorizarea infractorului dupa ce a retras institutia pe care o conducea din procesul "Trofeul Calitatii", aflat atunci la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), se arata intr-un comunicat de presa al DNA.

Din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA rezulta urmatoarea stare de fapt:

* La data de 22 mai 2012, Adrian Grajdan, in calitate de inspector general al I.S.C., a emis catre ICCJ o adresa prin care ISC contesta existenta prejudiciului in dosarul "Trofeul Calitatii", privind inculpatii Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Adrian Nastase, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici, Cristian Vasile Mihail, cauza fiind in curs de judecare. Grajdan a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general al I.S.C. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale ISC.

* Potrivit procurorilor, Grajdan a premeditat savarsirea infractiunii, pentru ca primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema.

* Conform documentului semnat de Grajdan, in cauza penala respectiva, ISC nu ar fi inregistrat niciun prejudiciu financiar - contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal, invocand in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista.

* In dosarul "Trofeul Calitatii", prin Sentinta penala nr. 176 din 30 ianuarie 2012, ICCJ ii obligase pe inculpatii Adrian Nastase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici in solidar cu SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5 lei (RON) despagubiri civile catre ISC si respectiv pe inculpatii rina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici in solidar cu partea responsabila civilmente SC A ROND SRL si inc. Mihai Cristian Vasile in solidar cu partea responsabila civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9 lei (RON) cu titlu de despagubiri civile.

* In aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan Constantin Adrian crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor.

Potrivit DNA, efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC. Ulterior, prin decizia penala nr. 60 din 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC in cuantumul sumelor mentionate mai sus.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Inspectoratul de Stat in Constructii a fost parte civila in dosarul de coruptie "Trofeul Calitatii" in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare - si, conform sentintei definitive a Curtii Supreme avea de recuperat prejudicii de la fostul premier.

ISC a fost in mijlocul unui mare scandal izbucnit in mai 2012 dupa ce Grajdan a semnat retragerea ISC ca parte civila din dosarul lui Nastase. 
In urma scandalului si al anchetei penale demarate, ISC s-a constituit parte civila si, in urma deciziei definitive de condamnare a lui Nastase in dosar, in luna iunie 2012, ISC urma sa recupereze un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro de la toti inculpatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2272 vizualizari

  • +10 (12 voturi)    
    trebuie completat (Vineri, 19 iulie 2013, 16:17)

    mos ion roata [utilizator]

    cine este infractorul? Este detinutul de azi Adrian N.?
    • +5 (5 voturi)    
      :))))))))))))))) (Vineri, 19 iulie 2013, 17:08)

      Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

      hai cu el la puscarie.

      mama si daca zice ca s-au facut presiuni din PSD ca sa il scape pe puscariasul Nastase.
  • +11 (11 voturi)    
    ce propun eu (Vineri, 19 iulie 2013, 16:49)

    un dac [utilizator]

    pentru astfel de cazuri sa nu mai existe termeni de genul "presupus vinovat", "suspiciune", "prezumtie de nevinovatie" etc. Omul asta a facut un lucru clar ca lumina zilei. Nu a lasat sa se termine un proces asa cum a inceput, proces in care inspectoratul la care l-a pus ponta era parte din proces si solicita daune.
    Trebuia sa lase justitia sa decida daca inspectoratul merita sau nu daune, nu sa intervina.

    Concluzia mea este clara. Grajdan este infractor, nu ma mai intereseaza eufemismele in cazul lui..
    • +4 (4 voturi)    
      Judecata dreapta (Vineri, 19 iulie 2013, 17:51)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui un dac

      Pentru noi e clar vinovat.

      Dar justitia nu poate gindi ca noi. Justitia decide soarta oamenilor. Orice pramatie, chiar si Grajdan, merita o judecata dreapta si dreptul la aparare.
      • +3 (3 voturi)    
        ai dreptate (Vineri, 19 iulie 2013, 21:51)

        un dac [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

        ma refeream la umplutura inutila din limbajul jurnalistic, nu la mersul Justitiei. Evident ca trebuie proces complet, ne-am facut de ras cu simulacrul de proces al ceausestilor pentru o suta de ani.
  • +5 (5 voturi)    
    Sa nu-l uitam pe Ponta (Vineri, 19 iulie 2013, 17:19)

    Trojan.H [utilizator]

    Prima actiune ca premier a fost sa-l numeasca pe inculpat ca sef la ISC ca apoi grajdanul sa face ceea ce-a facut.
  • +4 (4 voturi)    
    hai cu celeritatea, (Vineri, 19 iulie 2013, 17:31)

    ZeroAbsolut [utilizator]

    sa nu-l prinda iarna pe strada.

    (1) Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere prealabilă stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuna sau împiedica urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 7 ani.
    (2) Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

    Sper ca grajdanul sa primeasca mai mult decat bombonel, ca se poate. Asta ar mai opri din entuziasmul unora de-a face tot felul de "servicii dezinteresate" prietenilor, doar pe considerentul ca nu-s ei faptuitorii si scapa ieftin.
  • +5 (5 voturi)    
    devine prea frumos... (Vineri, 19 iulie 2013, 17:35)

    dadan [utilizator]

    cum spunea Banciu acum cateva seri - anul asta ne intra toate cartile, incepe si tarisoara nostra sa se curete de jigodii...
  • +3 (3 voturi)    
    Mie mi-ar placea... (Vineri, 19 iulie 2013, 18:37)

    cestmoi [utilizator]

    ... sa-l vad judecat alaturi de cel/cei care i-au dat dispozitia sa faca ceea ce a facut!
  • +3 (3 voturi)    
    Dar (Vineri, 19 iulie 2013, 18:37)

    max# [utilizator]

    pe domnu' Pop pentru favorizarea plagiatorului când?
    • +3 (3 voturi)    
      ai rabdare (Vineri, 19 iulie 2013, 21:03)

      victor L [utilizator] i-a raspuns lui max#

      ne-ar trebui procurori de prin Anglia si SUA ca sa razbim la citi infracori avem.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by