Mita la BAC 2013 DNA anunta inceperea urmaririi penale fata de presedintele unei comisii de bacalaureat, un functionar si un elev din Sibiu pentru frauda

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 4 iulie 2013, 17:27 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie anunta ca a inceput urmarirea penala fata de un inspector scolar din Sibiu, care este si presedintele Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu, si un functionar al Colegiului Tehnic "Independenta" Sibiu pentru trafic de influenta. Potrivit procurorilor anticoruptie, Viorel Giupana, functionar la colegiul din Sibiu, a primit de la un elev suma de 500 de euro pentru a interveni pe langa membrii comisiei de corectare si a-i acorda acestuia o nota de trecere la examenul de Limba si Literatura Romana.



Comunicatul integral al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA):

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Alba Iulia au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane:

JOANTA SORIN, inspector scolar si presedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta
GIUPANA VIOREL, functionar la Colegiul Tehnic "Independenta" Sibiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta
STANCA TOMA-STEFAN, candidat la examenul de bacalaureat, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 1 iulie 2013, invinuitul Giupana Viorel a primit de la invinuitul Stanca Toma-Stefan (candidat la examenul de bacalaureat organizat la Colegiul Tehnic "Independenta" Sibiu) suma de 2200 lei (echivalentul a 500 euro) prevalandu-se de influenta pe care sustinea ca o are asupra cadrelor didactice din Comisia de corectare a lucrarilor la examenul de bacalaureat, astfel incat sa ii fie asigurata candidatului reusita la proba de Limba si Literatura Romana.

In perioada 1-3 iulie 2013, in calitate de inspector scolar si presedinte al Comisiei de bacalaureat din Centrul zonal de evaluare Sibiu (avand sarcini privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat la nivelul judetului), invinuitul Joanta Sorin a acceptat promisiunea de a primi de la Giupana Viorel o parte din suma de 2 200 lei, cu scopul de a interveni la evaluatorii din Comisia de corectare a lucrarilor la examenul de bacalaureat de la Colegiul Tehnic "Independenta" Sibiu, astfel incat sa i se asigure candidatului Stanca Toma-Stefan reusita la proba de Limba si Literatura Romana.

Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

Fata de doi invinuiti, JOANTA SORIN si GIUPANA VIOREL, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea pentru o perioada de 30 de zile.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul specializat al lucratorilor din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1828 vizualizari

  • -3 (7 voturi)    
    en garde (Joi, 4 iulie 2013, 17:36)

    Mazeta [utilizator]

    DNA și SRI și-au unit forțele pentru a lupta... nu cu marea corupție, că pe aia au rezolvat-o.... nu cu băncile care spoliază românii mai fraieri... nu, nu cu corporațiile care acționează în cartel.... nu cu cei care jefuiesc resursele naturale și umane ale României... nu, nu, ci cu.... cu... ați ghicit!... pentru a lupta cu Viorel Giupana, conțopist în Sibiu, care a primit șpagă 500 de euro de la un elev! La ataaac!
    • +1 (1 vot)    
      te saluta USL-istul Jiji (Joi, 4 iulie 2013, 19:18)

      gogu [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      esti penibil. comentezi vazand in dreapta lista cu dosarele de mare coruptie inchise cu sentinte definitve.
  • +1 (1 vot)    
    E vremea comuniste! (Joi, 4 iulie 2013, 18:58)

    Anonymus semnat [anonim]

    s-a dorit 'moarte intelectualilor' in 1990 de catre hoarde de idioti pe care ceausescu i-a facut cu liceu la purtator si, culmea, chiar s-a intamplat!!
    secera si ciocanul a vrut -din frustrari adanci- sa stearga diferenta dintre intelectuali si restul, s-a reusit!
    Toti prostii au diplome.
    Bilant: ministri cu studii imaginare;
    premier plagiator si acceptat de prostimea hada;
    sef de senat, repetent si puturos;
    penali la robinetele cu bani;
    'demnitari', certati cu munca, avand facultatea facuta inaintea liceului
    ;vanghelion pt profesori cu 'spiruLLL haret";
    borfasi, smecheri, puscariasi, securisti si victimele lor!
  • +2 (2 voturi)    
    Nici macar n-a primit :) (Joi, 4 iulie 2013, 19:32)

    Popi [anonim]

    Din comunicatul dna reiese ca nici macar nu a primit vreun ban... ci ca doar a acceptat propunerea... Ala o fi zis la telefon ca va dau 500 Eur , contzopistul o fi zis vre-un "Ihi" si gata la dna sri si parnaie..daca primea vre-un ban, ziceau de 10 ori de flagrant.... Unde s-a ajuns... cam repede totusi, n-au trecut decat 20 de ani...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by