Alba: Omul de afaceri Alin Simota, retinut de procurorii DIICOT

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 11 iunie 2013, 23:51 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Alin Simota, finantator al clubului de fotbal Jiul Petrosani, despre care procurorii sustin ca era liderul unei grupari infractionale organizate deosebit de violenta, specializata in comiterea unor infractiuni de santaj, camatarie, inselaciune, a fost retinut marti seara, alaturi de alte trei persoane, de catre DIICOT Alba Iulia, care au dispus pentru o cincea persoana interdictie de a parasi tara, potrivit Agerpres.

Cei patru barbati urmeaza sa fie prezentati miercuri instantei Curtii de Apel Alba Iulia cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile. Competenta Curtii de Apel Alba Iulia de a solutiona aceasta cerere a fost atrasa de faptul ca printre persoanele fata de care se fac cercetari in acest caz se afla si un ofiter de politie judiciara din Hunedoara.

Procurorii au efectuat marti noi perchezitii in continuarea cauzei in care fosta sotie a lui Simota si actualul sot al acesteia, Constantin Litera, fost bodyguard al omului de afaceri, arestati de doua luni de zile, alaturi de alte doua persoane, sunt acuzati ca au facut parte dintr-un grup infractional organizat, ale caror victime au fost oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre acestia fiind dusi in Libia.

Procurorul sef al Serviciului Teritorial Alba Iulia al DIICOT, Ioan Muresan, a declarat, marti, ca in cursul zilei au fost efectuate sapte perchezitii in Hunedoara, 'in continuarea cauzei care a fost anterior, Litera, iar faptele sunt aceleasi, respectiv de constituire de grup infractional organizat, camatarie, inselaciune, santaj, lipsire de libertate, vatamari corporale grave'.

Astfel, potrivit lui Muresan, s-a extins urmarirea penala pentru opt persoane, plus pentru cele care a fost inceputa urmarirea penala anterior. La DIICOT Alba Iulia au fost adusi in total marti opt invinuiti, printre care si un politist, si 11 persoane - parti civile, martori, parti vatamate, faptuitori.

Gruparea a actionat in perioada 2007 - inceputul anului 2011. In total, au fost identificate mai mult de zece parti vatamate. In ceea ce ii priveste pe membrii gruparii, 'rolurile erau stabilite precis, toate erau in acelasi scop, respectiv in a obtine sumele de bani imprumutate si cu dobanzile percepute, plus si in alte scopuri'.

Potrivit DIICOT, gruparea infractionala era organizata pe paliere de comanda si executie, specializata in acte de violenta, santaj, camatarie, inselaciune etc.
'Se exercitau violente, persoanele erau rapite, erau duse pentru a se face presiuni asupra lor in diferite locatii. Dobanzile si amenzile nu erau stabilite concret. Asta era specificul gruparii. Totul era aleatoriu, partile vatamate nu stiau ce datoreaza decat ceea ce li se cerea. Sunt parti vatamate care si-au pierdut si firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani', a mentionat procurorul sef Ioan Muresan.

Daca vor fi gasiti vinovati, cei in cauza risca pana la 20 de ani de inchisoare.

 Potrivit unui comunicat al DIICOT, din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezulta ca liderul gruparii era Alin Simota, cel care transmitea ordinele catre Constantin Cristian Litera, acesta din urma asigurand punerea lor in executare. La solicitarea lui Simota, sustin procurorii, au fost executate mai multe acte de violenta la comanda, rapiri si santaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate  adresele unde se afla datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca acestia sa-si retraga memoriile si plangerile formulate catre diverse institutii.

Tot astfel, un candidat pentru functia de consilier local a fost agresat, potrivit procurorilor, la solicitarea lui Simota, la randul lui consilier local si fost consilier judetean, pentru ca s-a opus unor cereri si proiecte de lucrari solicitate de firmele pe care inculpatul le administra.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Alba Iulia a mentinut masura arestarii preventive pentru sotii Litera, acuzate alaturi de alte sapte persoane, ca au facut parte dintr-un grup infractional organizat, specializat in savarsirea de infractiuni de violenta - camatarie, santaj, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si trafic de persoane. Victimele gruparii infractionale identificate in acest caz sunt opt oameni de afaceri din Hunedoara, o parte dintre acestia fiind dusi in Libia, unde au fost exploatati prin munca, in constructii, toti banii obtinuti fiind livrati catre persoanele care le-au acordat imprumuturi. Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este de peste 800.000 de euro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























892 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by