Camelia Voiculescu, Sorin Pantis, Codrut Seres, George Copos, Sorin Alexandrescu: Cine sunt apropiatii lui Dan Voiculescu care au devenit protagonisti in dosare celebre de coruptie

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 31 mai 2013, 13:22 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: Agerpres
De-a lungul timpului, mai multi apropiati ai lui Dan Voiculescu au ajuns in atentia justitiei. Cel mai recent caz este sefulul Antenei 1, Sorin Alexandrescu, retinut joi pentru 24 de ore, fiind cercetat penal de DNA pentru santaj la adresa RCS&RDS. Insusi Dan Voiculescu este in centrul unui proces care a cunoscut numeroase rasturnari de situatii, inceput in urma cu peste patru ani. Fiica sa Camelia Voiculescu a fost una dintre protagonistele dosarului Loteria II, Codrut Seres, fost ministru si membru de frunte al PC, este implicat in dosarul Privatizarilor Strategice, iar Sorin Pantis, fost ministru si director general al Grivco SA, compania controlata de familia Voiculescu, este actor in mai multe dosare.

Dan Voiculescu insusi este acuzat de procurorii DNA, in Dosarul I.C.A., ca a cumparat 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real.

Urmarirea penala a inceput in 24 septembrie 2008, pentru "folosirea de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani". In acest dosar mai sunt implicati, printre altii, Gheorghe Mencinicopschi si Sorin Pantis. Dan Voiculescu si-a dat demisia in mai multe randuri din Parlament, fiind ulterior reales, astfel incat dosarul s-a reintors la Tribunalul Bucuresti. . Dan Voiculescu este acuzat si in dosarul Loteria II.

Apropiati ai lui Dan Voiculescu, protagonisti in dosare penale
  • Camelia Voiculescu, fiica fondatorului Partidului Conservator
DNA i-a trimis in judecata in decembrie 2008 pe fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu, alaturi de alte zece persoane, au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital. Procesul a inceput pe 22 ianuarie 2008 la Tribunalul Bucuresti.
  • George Copos, fost vicepremier si membru al Partidului Conservator
Este implicat in dosarele Loteria I si II. In dosarul Loteria I, Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro.

A primit cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul Transferurilor, dar ulterior instanta a trimiterea dosarului spre rejudecare.
  • Codrut Seres, fost ministru al Economiei si Comertului, din partea PC
A fost pus sub acuzare, alaturi de Zsolt Nagy, in Dosarul Privatizarilor Strategice, pentru favorizarea anumitor concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Anchetatorii sustin ca faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept tradare. Urmatorul termen in acest dosar, demarat in 2009, este 3 iunie 2013.
  • Sorin Pantis, angajat in holdingul controlat de familia Voiculescu si fost ministru liberal al Comunicatiilor in guvernul CDR
Unul dintre actorii Dosarului I.C.A., unde este pus sub acuzare pentru complicitate la infractiunea de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Figureaza si in dosarul aflat pe rolul Curtii de Arbitraj din Stockholm, Suedia - fiind mentionat de Thomas Lundin, fostul sef al Ericsson Romania, printre "decidentii politici" care ar fi fost platiti pentru "a apara interesele companiei L.M. Ericsson".

"Din dovezile scrise aduse la Curtea de Arbitraj (precum si de avocatii L.M. Ericsson) reise ca platile s-au facut, printre altele, si catre Sorin Pantis, dar si catre persoana care a condus Agentia de Frecvente, Ana-Maria Costache. Este greu de conceput ca persoana fizica Thomas Lundin ar fi putut sa profite, in vreun fel, de plata respectiva destinata factorilor decidenti. In schimb, este de la sine inteles ca masurile de plata a acestor persoane influente din Romania au avut ca scop inlesnirea activitatii L.M. Ericsson in Romania", afirma avocatii lui Thomas Lundin. Mai multe aici.
  • Costel Ionescu, fost sef al SRI Dambovita care a vandut documente secrete, devenit ulterior vicepresedinte PC Dambovita
Costel Ionescu este suspectat ca s-ar afla in spatele unui scandal legat de penetrarea redactiei Jurnalului National de catre serviciile secrete. Mai multe aici.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1436 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by