Curtea de Apel Suceava retrimite la DNA dosarul in care presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, e judecat pentru coruptie

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 8 mai 2013, 15:38 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Suceava a decis miercuri sa fie restituit DNA central, pentru refacerea urmaririi penale, dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi, in care este judecat si presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, relateaza Mediafax.

Curtea de Apel Suceava s-a pronuntat, miercuri, in cazul cererilor formulate de avocatii inculpatilor in dosar, la termenul din 25 aprilie, privind restituirea cauzei la DNA.

Astfel, Curtea de Apel Suceava a decis ca dosarul sa fie restituit DNA - structura centrala, pentru refacerea urmaririi penale. Totodata, sunt mentinute masurile asiguratorii dispuse in acest caz.

Hotararea Curtii de Apel Suceava poate fi atacata cu recurs la instanta suprema.

La termenul din 25 aprilie al procesului care se desfasoara la Curtea de Apel Suceava si in care Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, este judecat, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii iesene, avocatii inculpatilor au invocat mai multe exceptii privind neregularitatea actului de sesizare a instantei.

Ei au solicitat completului de judecata admiterea exceptiei privind nulitatea actelor de urmarire penala si restituirea cauzei la Parchetul competent pentru refacerea actelor de urmarire penala si a actului de sesizare a instantei.

Daniel Atasiei, avocatul lui Vasile Astarastoae, a aratat ca Serviciul Teritorial Iasi al DNA nu ar fi avut competenta materiala de a efectua urmarirea penala in aceasta cauza, argumentand ca aceasta competenta ar fi apartinut structurii centrale a DNA. El a mai spus ca in cazul clientului sau nu exista o sesizare pentru a se putea incepe urmarirea penala pentru conflict de interese, iar in sesizarea initiala nu erau relatate fapte care ar avea legatura cu conflictul de interese.

La randul sau, Angelica Enache, avocatul proprietarului firmei Maguay Impex SRL, Corvin Gabriel Pughin, a cerut instantei sa admita exceptia nulitatii rechizitoriului intocmit de DNA - Serviciul Teritorial Iasi intrucat este emis de un organ de urmarire penala necompetent si dupa criteriul teritorialitatii si exceptia nulitatii tuturor actelor de urmarire penala efectuate in cauza prin incalcarea repetata a dispozitiilor Codului de procedura penala, cu consecinta vatamarii dreptului inculpatului la un proces echitabil.

Gheorghe Suhan, avocatul Ralucai Vatuiu, a spus ca in rechizitoriu, din considerente care nu au putut fi deplin clarificate, nu este stabilita vinovatia clientei sale si a cerut restituirea dosarului la Parchet pentru "idetificarea adevaratilor autori".

Rectorul UMF Iasi, Vasile Astarastoae, a fost trimis in judecata in 21 decembrie 2011, de catre procurorii DNA Iasi, alaturi de alte 18 persoane, in dosarul privind trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii iesene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astarastoae este acuzat de procurorii DNA de aderare si constituire de grup infractional organizat, iar printre persoanele trimise in judecata de DNA Iasi se numara doi directori din cadrul UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniel Drugus, precum si reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat ca ar fi dat mita conducerii UMF pentru a castiga licitatia.

Doi directori din cadrul UMF Iasi, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus, precum si directorul firmei Maguay Impex SRL Bucuresti, Cosmin Pughin, au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, in octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberati in urma recursului formulat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In referatul trimis judecatorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arata ca "in baza unor intelegeri prealabile si avand concursul fraudulos al numitilor Tanasescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucuresti si prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian si Vasile Astarastoae au decis atribuirea ilegala a contractului de lucrari in favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucuresti, cauzand un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului si Uniunii Europene".

Acelasi document mai arata ca rectorul UMF Iasi Vasile Astarastoae si Daniela Drugus, directorul administrativ al institutiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fara TVA catre Maguay Impex SRL pentru "cheltuieli de instruire", desi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Procurorii DNA sustineau ca firma Maguay Impex SRL, apartinand lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Drugus, drept mita, un laptop in valoare de 2.500 de euro. Totodata, Adrian Ciureanu si Daniela Drugus ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanta evenimentul "Zilele UMF".

In plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iasi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iasi.

Ancheta DNA la UMF Iasi a fost inceputa la inceputul anului 2011, cand procurorii au descins la sediul universitatii pentru a analiza documentatia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care institutia ieseana le deruleaza.

Platforma de e-learning le permite cursantilor de la UMF Iasi sa aiba acces la intreaga documentatia de curs, precum si la informatiile suplimentare, oferind totodata posibilitatea examinarii prin metode electronice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

900 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by