Parlamentarul moldovean Valeriu Guma, condamnat definitiv la patru ani inchisoare cu executare

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 17 aprilie 2013, 19:58 Dosare Anticoruptie


Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost condamnat definitiv miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la patru ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care procurorii DNA l-au trimis in judecata, in iulie 2008, pentru cumparare de influenta si complicitate la luare si dare de mita, informeaza Agerpres.

Instanta suprema a respins recursul lui Valeriu Guma si a mentinut o decizie a Curtii de Apel Bucuresti din 13 iunie 2012, prin care deputatul moldovean a fost condamnat sa execute patru ani de inchisoare, in dosarul in care este acuzat ca a incercat, prin complici, mituirea directorului general al Directiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru mentinerea privatizarii unei firme unde era actionar.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis atunci schimbarea condamnarii primite de Valeriu Guma in 3 noiembrie 2011, din pedeapsa cu suspendare in patru ani de inchisoare cu executare, scrie Mediafax.

In 3 noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Valeriu Guma, deputat al Partidului Democrat din Republica Moldova, la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Decizia de miercuri a ICCJ este definitiva, astfel ca Guma urmeaza sa fie incarcerat.

***

Pe 2 iulie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Valeriu Guma, cetatean al Republicii Moldova, acuzat de cumparare de influenta, complicitate la dare si luare de mita, acesta fiind implicat in dosarul privind "mita de la AVAS".

Potrivit DNA, in cursul verii anului 2006, in urma unor negocieri, purtate in mod direct sau prin intermediul altor persoane, Valeriu Guma a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul surorii sale, Ludmila Buzu, i-a remis suma de 20.000 USD lui Alexandru Mindrut, consilier al vicepresedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care avea influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unor functionari din cadrul aceleiasi institutii.

"In schimbul banilor, consilierul AVAS, uzand de functia sa, urma sa ii determine pe functionarii abilitati sa aprobe o conventie de mentinere in vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzau, Valeriu Guma fiind unul din actionarii societatii. Acest beneficiu era urmarit de inculpatul Guma, intrucat AVAS era indreptatita sa desfiinteze contractul de privatizare, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate prin acest contract incheiat in septembrie 2002", sustin anchetatorii.

DNA preciza atunci ca, din luna ianuarie 2007, Alexandru Mindrut a devenit director general al Directiei Juridice din cadrul AVAS, fiind implicat in mod direct, prin departamentele aflate in structura acestei directii, in solutionarea aspectelor juridice legate de monitorizarea postprivatizare.

"La data de 27 februarie 2007, inculpatul Valeriu Guma l-a ajutat pe Sergiu Bulatel sa ii remita lui Alexandru Mindrut suma de 20.000 USD prin intermediul inculpatei Ludmila Buzu. In schimbul banilor, functionarul AVAS urma sa solutioneze favorabil litigiul aparut ca urmare a neplatii, de catre actionarii S.C Gerom SA Buzau, respectiv Valeriu Guma si Sergiu Bulatel, a unor penalitati in suma de 214.000 euro pentru neefectuarea investitiilor de mediu", mai sustin procurorii.

Dosarul s-a format ca urmare a disjungerii dispuse din dosarul in care, la data de 24 aprilie 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Alexandru Mindrut pentru trafic de influenta si luare de mita, Ludmila Buzu - pentru complicitate la cumparare de influenta, la dare si luare de mita, si Sergiu Bulatel, pentru dare de mita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1051 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by