VIDEO Recursul procurorilor la sentinta in Dosarul 'Valiza', in care Gigi Becali fusese achitat, amanat pentru 22 aprilie

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 25 martie 2013, 12:33 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat luni pentru 22 aprilie judecarea recursului declarat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in dosarul 'Valiza', in care deputatul George Becali a fost achitat in aprilie 2012 pentru dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata, scrie Agerpres.

La primul termen al recursului, instanta a constatat ca George Becali, Teia Sponte si Alina Florentina Ciul nu si-au angajat avocati.

De asemenea, Victor Piturca a lipsit de la proces, el fiind cu echipa nationala de fotbal in Olanda.

"Domnilor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, vreau sa va spun ca nu mai vreau sa dau nicio declaratie in acest dosar. Poate ma razgandesc, dar deocamdata nu mai vreau sa dau declaratii in dosar", le-a spus Becali celor cinci judecatori din completul de judecata, condus de presedintele ICCJ, Livia Stanciu.

Procurorul de sedinta a fost si el de acord cu amanarea procesului, avand in vedere ca cei trei inculpati trebuie sa fie reprezentati de avocati.

La iesirea din sala de judecata, George Becali le-a citit ziaristilor pasaje din Constitutie.

"Va dau cuvantul meu de onoare ca nu imi displace sa vin aici, pentru ca aici trebuie sa fie adevarul, dreptatea, lumina si justitia in Tara Romaneasca. Daca vad ca este dreptate, o sa vin la fiecare termen", a afirmat Becali.In aprilie 2012, George Becali, Victor Piturca, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul si Radu Gheorghe Marino au fost achitati de un complet de trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa DNA a declarat recurs.

In decembrie 2008, finantatorul Clubului Steaua, George Becali, si antrenorul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Victor Piturca, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA.

In acelasi dosar, au mai fost trimise in judecata alte patru persoane: Teia Sponte, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al FC Steaua Bucuresti SA, acuzat de complicitate la dare de mita; Ciul Alina Florentina, avocata in cadrul Baroului Bucuresti, acuzata de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte); Marino Gheorghe Radu, acuzat de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie si fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua fapte) si Volcinschi Raul, acuzat de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunile de coruptie.

Potrivit DNA, pe 11 mai 2006, George Becali, in calitate de finantator si actionar al FC Steaua Bucuresti SA, i-a promis fiecarui jucator de fotbal al CF Gloria 1922 Bistrita sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro, pentru ca acestia sa isi apere corect sansele de joc in meciul cu echipa FC Rapid Bucuresti, programat la 12 mai 2006, in etapa a 27-a din Campionatul National de Fotbal-Divizia A.

Intr-o actiune separata, in perioada 4-7 mai 2008, George Becali le-a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de fotbal de la clubul Universitatea Cluj aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 euro pentru fiecare), pentru ca acestia sa isi apere corect sansele de joc in meciul cu echipa CFR Cluj din 7 mai 2008.

Procurorii sustin ca Becali a fost sprijinit de Teia Sponte, care, in zilele de 6-7 mai 2008, s-a deplasat la Cluj-Napoca avand asupra sa suma de 1.700.000 de euro reprezentand obiectul ofertei financiare pentru jucatorii de fotbal ai Universitatii Cluj.

Astfel, acesta garanta, in numele lui Becali, atat existenta banilor, cat si posibila remitere a acestora in functie de rezultatul meciului dintre Universitatea Cluj si CFR Cluj.

Pentru a fi exonerat de o posibila raspundere penala sau disciplinara in legatura cu fapta de coruptie descrisa, Becali a initiat si a participat nemijlocit la intocmirea, pe 19 mai 2008, a doua antecontracte de vanzare-cumparare cu mentiuni nereale sub aspectul datei, continutului si vointei reale a partilor.

DNA mai arata ca inscrisurile falsificate au fost ulterior folosite atat in cauza penala, cat si in ancheta disciplinara efectuata de organismele jurisdictionale ale Federatiei Romane de Fotbal.

Procurorii mai sustin ca Marino Gheorghe Radu, Ciul Alina Florentina, Volcinschi Raul si Piturca Victor au actionat cu buna-stiinta, din initiativa lui George Becali, la perfectarea frauduloasa a celor doua antecontracte de vanzare-cumparare, avand un continut falsificat, iar ulterior, in timpul anchetei, au dat declaratii mincinoase, confirmand variantele false de aparare a inculpatilor George Becali si Teia Sponte, in scopul de a zadarnici urmarirea penala si de a-i ajuta sa scape de o posibila raspundere penala.

DNA l-a scos de sub urmarire penala pe Traian Bendorfean, cercetat pentru infractiunea de complicitate la luare de mita.

In ceea ce-l priveste pe Anton Dobos, fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru infractiunea de luare de mita, s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-un nou dosar penal, in conditiile in care acesta nu a putut participa la activitatile de urmarire penala din cauze obiective, fiind victima unui accident rutier grav.

Procurorii DNA au instituit, prin ordonanta din 8 mai 2008, sechestru asigurator si au indisponibilizat suma de 1.700.000 de euro apartinand lui George Becali, in scopul confiscarii speciale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

752 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by