VIDEO Catalin Voicu castiga un nou termen in dosarul in care este judecat pentru coruptie, dupa ce a acuzat un puseu de tensiune si a fost dus cu ambulanta la spital. Inculpatii au fost sustinuti de Aliodor Manolea, parapsihologul din scandalul flacara violet

de Victor Cozmei, Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 25 martie 2013, 9:11 Dosare Anticoruptie


Aliodor Manolea si Catalin Voicu
Foto: Hotnews
Articol actualizat Fostul senator Catalin Voicu a mai castigat un termen in dosarul de coruptie judecat de completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce a acuzat un puseu de tensiune si a fost dus cu ambulanta la spital. Inalta Curte a stabilit un nou termen pentru data de 22 aprilie, cand va fi audiat si Catalin Voicu. Sedinta de azi, odata cu audierea tuturor inculpatilor, ar fi fost ultima inainte ca instanta sa ramana in pronuntare si sa urmeze sentinta definitiva in dosar, insa, din cauza lipsei de la audieri a lui Catalin Voicu, procesul mai castiga un termen. La sedinta de luni a existat si o prezenta-surpriza: Aliodor Manolea, psihologul care a aparut alaturi de Traian Basescu in campania electorala pentru prezidentiale, cunoscut in urma scandalului "flacara violet", a stat in sala alaturi de lotul Catalin Voicu si a urmarit judecata din ultima banca.

Sedinta de luni
a inceput cu o noua serie de cereri de recuzare depuse de catre Catalin Voicu, atat pe numele judecatoarei Livia Doina Stanciu, presedintele de complet si al Curtii Supreme, cat si pentru ceilalti patru judecatori din complet. Dupa o perioada de deliberari, instanta a respins cererile fostului senator PSD si judecarea cauzei a continuat.

Avocatii apararii au solicitat, in numele inculpatilor, introducerea de noi probe in dosar si au cerut doua noi expertize, una tehnica, alta criminalistica, pe inregistrarile telefonice facute de catre procurori. Avocatii au sustinut ca acestea ar fi fost alterate si modificate si ca expertiza de pe fond nu a fost facuta corect. Avocatii cer si reaudierea inregistrarilor in sedinta publica.

Pentru a delibera pe cererile avocatilor, instanta de judecata a suspendat sedinta, iar in pauza ce a urmat, fostul senator Catalin Voicu a acuzat o stare de rau, iar un echipaj de la ambulanta a venit in scurt timp si i-a luat tensiunea. Potrivit avocatului sau Ion Cazacu, medicii i-ar fi facut si un EKG lui Voicu.

In cele ce a urmat, medicii de pe ambulanta l-au scos pe Catalin Voicu din Inalta Curte intr-un scaun cu rotile si l-au transportat la spitalul Floreasca pentru a fi supus unor analize dupa ce ar fi facut un puseu de tensiune. "Avea 21 cu 10", a declarat avocatul Ion Cazacu.

Dupa reluarea sedintei, judecatorii au respins cererile avocatilor pentru noi expertize pe inregistrari, insa au admis noi probe in inscrisuri sa fie depuse la dosar.

Au urmat apoi audierea inculpatilor, Costel Casuneanu, Florin Costiniu si Marius Locic precizand ca vor sa dea declaratii in fata instantei. Avocatul Ion Cazacu a cerut suspendarea sedintei pentru ca inculpatul Voicu nu este prezent la sedinta si are dreptul sa asiste la audieri si sa poata pune intrebari. Instanta a respins cererea lui Cazacu si au urmat audierile.

Dezbaterile de luni trebuiau sa fie ultimele proceduri in recursul dosarului de coruptie al fostului senator Catalin Voicu, insa, din cauza lipsei lui Voicu in a doua parte a procesului, instanta de judecata a mai dat un termen - pe 22 aprilie la ora 9:00 - pentru a-l audia si pe fostul senator.

La sedinta de luni a existat si o prezenta-surpriza: Aliodor Manolea, parapsihologul care a aparut alaturi de Traian Basescu in campania electorala pentru prezidentiale, cunoscut in urma scandalului "flacara violet", a stat in sala alaturi de lotul Catalin Voicu.

Manolea a urmarit sedinta de judecata din ultima banca din sala si, ocazional, a zambit jurnalistilor care il urmareau.

Inainte de sedinta, pe holul Inaltei Curti, cand a fost abordat de jurnalisti, Manolea nu a recunoscut ca este el. Ulterior insa, la insistentele jurnalistilor, Manolea a spus ca nu doreste sa faca nici o declaratie. "Sunt un om liber si ca orice om liber in tara asta pot sa fac analize unde doresc eu", a spus Manolea.


Evenimentele si declaratiile zilei:

19:30 Sedinta se amana. Inalta curte acorda termen la 22 aprilie, sedinta in care va fi audiat Catalin Voicu.

19:04
Declaratiile lui Marius Locic:
 • Imi pastrez toate declaratiile date in prima instanta. Tot ce am declarat corespunde adevarului. Sunt nevinovat.
 • Cand am discutat cu domnul Voicu, in august 2009, nu am solicitat niciun ajutor din partea sa.
 • Locic isi continua declaratiile, insa instanta il intrerupe in mai multe momente pe motiv ca aceste declaratii le-a mai facut o data in prima instanta, la judecarea fondului, si ii cere sa abordeze doar aspecte noi, daca are.
18:56 Fostul judecator Costiniu isi continua declaratia in fata completului de judecata. Costiniu declara ca nu recunoaste pasaje intregi din inregistrarile depuse la dosar si precizeaza ca nu stie ce semnificatie au multe din cuvintele si expresiile folosite de Voicu, asa cum reies ele din interceptari. Costiniu spune ca nu este vinovat si ca nu s-a interesat niciodata de dosarele lui Casuneanu.

18:00 Declaratiile lui Florin Costiniu
 • Nu ma fac vinovat de savarsirea faptelor ce imi sunt imputate. Titulatura de "dl ministru" era data de domnul Voicu pentru ca am fost timp de 4 ani secretar de stat in ministerul Justitiei, domnul Voicu avea un limbaj pompos. El imi zicea domnule ministru, eu ii raspundeam cu "domnule general"
17:30 Declaratiile lui Costel Casuneanu
 • Am participat cu buna credinta la acest proces, am zis tot ce tine de realitate si de adevar. Mentin in totalitate declaratiile date pana in prezent in dosar. Nu am facut altceva decat sa dau un imprumut. Precizez ca am fost extrem de cooperant in derularea acestui proces. Nu sunt vinovat.
 • Pe dl Catalin Voicu l-am imprumutat de nenumarate ori. Cererea sa de imprumut din septembrie 2009 a fost una obisnuita. I-am dat zeci de imprumuturi. Nu am avut nimic de ascuns. Daca era sa comit o fapta ilicita, ma ascundeam, nu?
 • Cand m-am intalnit cu dl Voicu, dumnealui mi l-a prezentat pe dl Costiniu drept un expert, profesor, fratele sau, judecator ICCJ. Voicu i se adresa cu apelativul "dle ministru".
 • Nu am avut niciodata vreo intelegere cu dl Voicu sa folosim la telefon un limbaj codat. Doar domnul Voicu avea obiceiul sa vorbeasca mai codat, poate o deformatie profesionala de cand era general de informatii. Se simtea urmarit. Limbajul lui era chiar caraghios, ca limbajul uniui copil de gradinita
17:25 Instanta respinge cererea avocatului. Judecatorii arata ca, desi Voicu lipseste, aparatorii sai sunt la sedinta si pot pune ei intrebari. Sedinta continua.

17:20 Instanta ii intreaba pe ceilalti inculpati, Locic, Casuneanu si Costiniu, daca vor sa dea declaratii. Acestia confirma, iar avocatul Cazacu solicita amanarea audierilor pana cand poate fi prezent si Catalin Voicu, pentru a putea sa se apere si sa poata si el adresa intrebari celorlalti inculpati care dau declaratii.

17:15 Instanta admite o parte dintre cererile apararii de a introduce noi probe prin inscrisuri. Respinge, in rest, toate celelalte cereri ale apararii, printre care noii martori si noile expertize tehnice si criminalistice asupra inregistrarilor in dosar

17:10 Sedinta s-a reluat, in absenta lui Catalin Voicu, dar cu Aliodor Manolea in sala. Avocatii afirma, citand medicii, ca Voicu a facut un puseu de hipertensiune arteriala si a fost dus la Spitalul Floreasca. Instanta urmeaza sa se pronunte pe cererile facute de avocati mai devreme

Voicu, luat cu ambulanta de la tribunal
Foto: Hotnews
16:55 Catalin Voicu a fost urcat pe un scaun cu rotile si dus la ambulanta.

16:46
Potrivit avocatului Ion Cazacu, medicii i-au facut un EKG lui Voicu. "Are 21 cu 10", a sustinut Cazacu.

16:25 O echipa de medici de pe ambulanta a venit la ICCJ pentru a-i lua tensiunea lui Catalin Voicu
Medicii ii iau tensiunea lui Voicu
Foto: Hotnews


15:55 Completul de judecata a suspendat sedinta pentru a delibera asupra cererilor formulate dr avocati.

15:15 Avocatii apararii cer o expertiza tehnica si una criminalistica pe inregistrarile de la dosar, acuzand ca acestea ar fi fost alterate si modificate si ca expertiza de pe fond nu a fost facuta corect. Avocatii cer si reaudierea inregistrarilor in sedinta publica.

14:30 Avocatul Ion Cazacu cere instantei sa ii citeze ca martori in dosar pe Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie. Cazacu sustine ca exista interceptari intre Voicu si Vanghelie si Hrebenciuc, dar care nu au fost incluse in dosar.

14:15 Avocatul Ion Cazacu, aparatorul lui Voicu, cere sa aiba acces la probele din dosare care sunt clasificate "strict secret" invocand faptul ca are certificat ORNISS. Instanta constata ca certificatul sau e valabil din 2010 si il intreaba de ce nu a facut cererea mai demult. Instanta ii respinge insa cererea.

Ora 13:10: Instanta a respins cererea lui Voicu de recuzare a judecatoarei Stanciu. De asemenea, a fost respinsa si cererea de recuzare a celorlalti patru judecatori din complet.

Aliodor Manolea, alaturi de lotul Voicu la Inalta Curte
Foto: Hotnews
Ora 12.20: Aliodor Manolea, psihologul care a aparut alaturi de Traian Basescu in campania electorala pentru prezidentiale, este prezenta-surpriza la proces. Manolea, cunoscut in urma scandalului "flacara violet", sta alaturi de lotul Catalin Voicu.

Ora 13.00: Reincepe sedinta, Aliodor Manolea a intrat si el in sala de sedinte

Ora 11.00: La proces sint prezenti toti inculpatii din lotul Voicu: Catalin Voicu, Marius Locic si Florin Costiniu. Astazi sunt asteptate declaratiile finale ale inculpatilor, dupa care instanta va da decizia finala in acest dosar.

Ora 10.25: Catalin Voicu a cerut iarasi recuzarea Liviei Stanciu ca presedinte al completului de judecata, dar si a celorlalti patru membri ai completului. "De sase ori v-ati antepronuntat in cazul meu. Am formulat o noua cerere de recuzare", a spus Voicu. Sedinta a fost suspendata, se judeca cererea de recuzare

De ce este acuzat Catalin Voicu

Pe 1 iunie 2012, Catalin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la instanta suprema la doua pedepse pentru trafic de influenta, respectiv la patru si cinci ani de inchisoare, iar pentru fals in inscrisuri a primit o pedeapsa de un an si doua luni de inchisoare. Voicu ar urma sa execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecatorii au scazut perioada in care a stat in arest preventiv, din 30 martie 2010 pana in 18 iulie 2011.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare pentru cumparare de influenta, un an si doua luni pentru fals in inscrisuri si un an si sase luni pentru fals intelectual, urmand sa execute in regim de detentie pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Fostul presedinte al Sectiei civile a instantei supreme Florin Costiniu a fost gasit vinovat de complicitate la trafic de influenta, pentru care a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru un termen de incercare de sase ani.

Omul de afaceri Costel Casuneanu a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru cumparare de influenta, judecatorii instantei supreme suspendandu-i executarea pedepsei pentru un termen de incercare de sapte ani.

Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marus Locic au stat si ei in arest preventiv din 8 pana in 12 aprilie 2010.

In acest caz, in 21 mai 2010, fostul senator Catalin Voicu, Florin Costiniu, Costel Casuneanu si Marius Locic au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, cumparare de influenta si, respectiv, fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influenta, Costel Casuneanu, asociat la SC PA&CO International SRL Bacau, de cumparare de influenta, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Casuneanu, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) si 200.000 de euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Florin Costiniu, n.r.), in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, in luna august 2009, Voicu ar fi pretins si primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Fostul senator PSD ar fi intervenit pe langa judecatorul Florin Costiniu ca, in schimbul unor foloase, sa intervina pe langa magistratii instantei supreme investiti cu solutionarea favorabila a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacau, care contesta atribuirea unei licitatii privind lucrarile de reabilitare a drumului national 76, intre localitatile Stei si Beius.

Astfel, in iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecata, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 de lei) patronului SC PA&CO, Costel Casuneanu. Termenul de judecata a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

In 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Casuneanu 200.000 de euro, iar cateva ore mai tarziu curierul trimis de omul de afaceri il contacta pe senator sa-i livreze "imprumutul solicitat", in strada Carol Davila 27 din Bucuresti, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemneaza faptul ca Voicu i-ar fi cerut Costiniu sa transmita magistratilor din completul de judecata al procesului firmei PA&CO faptul ca "solutionarea favorabila" este "o rugaminte din mediul politic, ca aceasta firma este indreptatita sa aiba castig de cauza" si ca, la randul sau, presedintele Sectiei civile si de proprietate intelectuala "le va face judecatorilor din complet servicii similare in alte dosare in care ar fi interesati".

Cele trei judecatoare de la ICCJ, intre care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Casuneanu. Respingerea actiunii a fost neasteptata pentru cei implicati in aranjament. Din interceptarile realizate in acest caz rezulta ca Florin Costiniu da de inteles ca una dintre judecatoare a fost rugata la cel mai inalt nivel, "preferand argintii", ca a facut "pact cu diavolu", iar celelalte au fost "tematoare, mai speriate", in final spunandu-i lui Costel Casuneanu ca va vedea "ce remedii juridice mai sunt".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10646 vizualizari

 • +25 (25 voturi)    
  ? (Luni, 25 martie 2013, 13:12)

  cotora [utilizator]

  voicule !, procurorii au cerut putin, 5 ani, eu ceream 10 ani !
  • +19 (19 voturi)    
   /// (Luni, 25 martie 2013, 14:55)

   lucadd [utilizator] i-a raspuns lui cotora

   Sper sa nu se ajunga sa ii dea condamnare la locul de munca ca ne-am m ars daca o sa il vedem muncind in "interesul public" la Parlament!!!
   • +5 (5 voturi)    
    .. (Luni, 25 martie 2013, 19:45)

    lucadd [utilizator] i-a raspuns lui lucadd

    La urmatorul termen? o poveste fara sfarsit....
  • +3 (3 voturi)    
   Nu stiu (Luni, 25 martie 2013, 18:34)

   urmaritu [utilizator] i-a raspuns lui cotora

   cotora de ce esti asa de zgarcit ! Noi ramanii parca eram mai darnici !
 • -13 (17 voturi)    
  Aliodor Manolea (Luni, 25 martie 2013, 13:47)

  cato [utilizator]

  Aliodor Manolea, ce nume siiimplu...
  Traian Basescu a lucrat doar cu cei mai buni :-)
 • +15 (15 voturi)    
  Recuzare (Luni, 25 martie 2013, 14:56)

  Trojan.H [utilizator]

  Inteleg ca judecatorii au fost recuzati pe motiv ca sunt "timpiti".
 • -8 (14 voturi)    
  durere si mizerii (Luni, 25 martie 2013, 16:15)

  Don_arma_ghe [utilizator]

  Eu credeam ca daca a venit USL, nu se mai judeca. Ca il fac scapat.
  Pai daca ai fost membru PD si acum esti la ICCJ, nu cred ca se mai poate spune nimic. Doar ca TB a cumparat teren de la Casuneanu.
  Cum e Voicu, asa sunt si altii.
  Restul e....... durere si mizerie.
 • +8 (8 voturi)    
  Hm (Luni, 25 martie 2013, 16:49)

  R.A.Muresan [utilizator]

  Domnule, parapsihologia e nemaipomenita, da' daca nu tocmiti si o vrajitoare zau ca n-ati facut nimic.
 • +11 (11 voturi)    
  mda (Luni, 25 martie 2013, 16:50)

  Xorciser [utilizator]

  O intreaga circoteca...iar ambulante, psihoterapeuti, etc etc.
 • +13 (13 voturi)    
  Tensiune 21 cu 10 inainte de sentinta... (Luni, 25 martie 2013, 16:56)

  Ion [anonim]

  Oare ce tensiune avea cand a facut chestiile pentru care este cercetat... 11 cu 6 ?
  • +7 (7 voturi)    
   EKG (Luni, 25 martie 2013, 18:09)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Ion

   pentru tensiune? tensiometre nu mai exista sau pentru bravii nostri generali e musai EKG?
 • +14 (14 voturi)    
  Are pistol? (Luni, 25 martie 2013, 17:30)

  paul155 [utilizator]

  Un fular de fite gasim noi,cartuse si pistol are cu siguranta! Urmeaza diagnosticul dat de Bradisteanu.
 • +4 (4 voturi)    
  Aliodor ne ajuti? (Luni, 25 martie 2013, 18:31)

  Bivolaru [anonim]

  Aliodor vrei sa dai o mana de ajutor poporului roman ca sa scape de nenorociti?
  Sau ai trecut de partea intunecata pentru ceva maruntis de buzunar?
 • +7 (7 voturi)    
  ..... (Luni, 25 martie 2013, 18:55)

  fane [anonim]

  Cand isi agita manutele in Parlament alaturi de colegii sai pentru suspendarea presedintelui parea foarte sanatos.
 • +5 (5 voturi)    
  la rahova (Luni, 25 martie 2013, 19:07)

  nash pandelica [utilizator]

  au si spital unde se poate trata pe cheltuiala statului.
 • +6 (6 voturi)    
  Romulanul.... (Luni, 25 martie 2013, 19:18)

  capingura srl [anonim]

  tot romulan. Face scandal, se da lovit in aripa, injura scuipa, ameninta, ia alaturi un shaman ca vrajitoarele e ilegale, bre. Sper sa il vad in colivie.....
 • +5 (5 voturi)    
  saltimbanc (Luni, 25 martie 2013, 19:28)

  sorin [anonim]

  Papagalul, cand lua spaga cu 10 maini sau cand a votat suspendarea presedintelui nu mai era bolnav...Lui si lui Costiniu, care ca magistrat trebuia sa vegheze la respectarea legii, ar trebui sa le dea 10 ani CU EXECUTARE!!!
 • +4 (4 voturi)    
  se apropie judecata (Luni, 25 martie 2013, 20:00)

  solomon [anonim]

  la parnaie cu voi jigodiilor si ciocul mic ca ulciorul nu merge de multe ori la apa...va bate Domnul .
 • +1 (1 vot)    
  pirnaile supraaglomerate (Luni, 25 martie 2013, 21:03)

  emi [anonim]

  dar nu pentru d-nul senator care este bolnav!Ce-a papat lupul e bun papat,carti si bloguri,virsta inaintata,boli de inima si(intre noi)... se merita pentru mil.euroi 1-2 ani de odihna si tratament caci si in bulau tot banul vorbeste!
 • +1 (1 vot)    
  Fac si eu pe prostul..... (Luni, 25 martie 2013, 23:48)

  Medicul de garda [anonim]

  ....nu era indicat la un puseu de tensiune cineva sa ii puna mana la gat si sa ii desfaca cravata si primul nasture de la camasa? asta pana sa ii se pune vreun fular de marca......ca se poarta! :p
 • +1 (1 vot)    
  puscarie (Marţi, 26 martie 2013, 0:22)

  dkz [utilizator]

  lasa dom' Voicu, ca nu e asa rau la puscarie. Ai vazut, Nastase a si scapat.
  Vorba aia...daca nu faci un an-doi de puscarie nu esti barbat adevarat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by