Recursul judecatoarelor Dinu si Costache la decizia de arestare, judecat miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 19 martie 2013, 21:05 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca miercuri recursul judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache la decizia de arestare preventiva dispusa de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care sunt acuzate de luare de mita pentru solutii in mai multe dosare, printre care si cel al lui Dinel Nutu (fost Staicu).

Din referatul procurorilor DNA rezulta ca judecatoarele fie rezolvau dosare personal, fie apelau la adevarate retele care implicau alti judecatori, grefieri (utilizati la manipularea sistemului informatic pentru a ocoli repartizarea aleatorie a dosarului) si  avocati. Procurorii subliniaza in referat cum a ajuns coruptia mod de viata pentru cele doua judecatoare, care se temeau de actiunile DNA.

Evenimentul Zilei relateaza, citand surse judiciare, ca judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu ar fi fost pacalite de ofiteri DNA care le-ar fi spus ca, in discutii private, ca in lifturile de aluminiu ale Tribunalului Bucuresti nu se pot face interceptari cu sistemele tehnice detinute la ora actuala.

Astfel, cele doua judecatoare ar fi cazut in capcana anchetatorilor si ar fi purtat mare parte a discutiilor despre dosarele in care se cereau interventii in schimbul unor sume mari de bani in lifturile Tribunalului Bucuresti, arata sursa citata.

Curtea de Apel Bucuresti a dispus in 15 martie emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru Viorica Dinu si Antonela Costache, suspendate din functia de judecator la Tribunalul Bucuresti, avocata Ileana Raducan, Marian Vasile, Angela Cirlan si Marius Neagu. Instanta a mai dispus cercetarea in libertate a lui Marian Catrin, acesta avand interdictie de a parasi tara.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost contestata atat de cei sase arestati, cat si de procurorii anticoruptie, in cazul lui Marian Catrin, instanta suprema urmand sa judece miercuri, 20 martie, recursurile formulate in aceasta cauza.

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut marti Inspectiei Judiciare sa verifice daca au fost respectate dispozitiile legale la repartizarea aleatorie a cauzelor in cadrul Tribunalului Bucuresti, existand suspiciuni de manipulare a sistemului de repartizare a dosarelor.

In sesizarea trimisa Inspectiei Judiciare, presedintele si vicepresedintele CSM, Oana Schmidt Haineala si Adrian Bordea, cer sa fie facute verificari prealabile in cazul unor posibile incalcari ale indatoririlor de serviciu ce pot constitui abateri disciplinare, dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au demarat cercetari in cazul judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache, a grefierului arhivar Sorin Vasilescu, de la Tribunalul Bucuresti, a unor avocati si altor persoane, pentru luare si dare de mita.

Judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache, avocata Ileana Raducan, din Baroul Dolj, Marian Vasile, Marian Catrin, Angela Cirlan si Marius Neagu au fost retinuti de procurorii DNA in noaptea de 13 spre 14 martie, dupa perchezitii si audieri care au durat mai multe ore.

Potrivit DNA, in acelasi dosar sunt cercetati Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti, Daniel Petre, avocat in Baroul Bucuresti, si sotia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat masura obligarii de a nu parasi tara pe un termen de 30 de zile, precum si fratele lui Dinel Nutu (fost Staicu), Marian Staicu.

Judecatoarele Dinu si Costache sunt suspectate ca ar fi luat mita pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nutu si pentru a interveni si in alte dosare.

Potrivit DNA, Viorica Dinu este cercetata pentru patru infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata, si luare de mita, iar Antonela Costache este acuzata de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, luare de mita si trafic de influenta.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























745 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Te faci frate cu dracu" (Marţi, 19 martie 2013, 21:44)

    Con_stan_tin [utilizator]

    dar cand treci puntea nu cand iei liftul... sa urci mai repede pe scara sociala.
  • +3 (3 voturi)    
    Nastase du-te in Ciad!!! (Marţi, 19 martie 2013, 22:13)

    MirceaIo [utilizator]

    In cursul zilei de Sambata in Ciad au fost ucisi 89 elefanti. Cu siguranta nimeni nu va fi raspunzator de acest masacru. In perioada guvernata de Adrian Nastase in Romania au fost rase suprafete imense de padure. Nu a fost nimeni tras la raspundere. Politaii, judecatorii, luau spaga si ii faceau basma curata pe "criminali". Acest om Adrian Nastase e irecuperabil. afiseaza aceiasi binecunoscuta aroganta. "numarati-mi ouale!!!!" E un exemplu pt. noi toti.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by