Fostul primar din Agigea, condamnat la noua ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 12 martie 2013, 17:29 Dosare Anticoruptie


Fostul primar al comunei constantene Agigea, Ion Ionita, a fost condamnat la noua ani de inchisoare cu executare, fiind acuzat de mai multe fapte de coruptie, printre care deturnare de fonduri si inselaciune cu consecinte deosebit de grave, informeaza Mediafax.

Magistratii Tribunalului Constanta l-au condamnat marti pe fostul primar al comunei Agigea Ion Ionita la noua ani de inchisoare cu executare, pentru un prejudiciu de peste doua milioane de euro adus Consiliului Local si unor persoane fizice.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, fostul primar este acuzat ca in anul 2002 a dispus scoaterea din domeniul privat al localitatii a unei suprafete de teren de peste 31 de hectare, fara a exista o hotarare a Consiliului Local in acest sens. Oficial, terenul urma sa acopere cererile formulate de mai multe persoane ce solicitau reconstituirea dreptului de proprietate, insa intentia reala a lui Ionita a fost ca o parte din aceasta suprafata sa ajunga in posesia unei persoane fizice - Ion Sandu, la un pret derizoriu.

Astfel, el a contactat noua persoane, majoritatea batrani si bolnavi, si le-a spus ca terenurile pentru care solicitau reconstituirea dreptului de proprietate sunt situate intr-o zona neproductiva, la mari distante de localitate, astfel ca valoarea lor de tranzactionare era mica. De asemenea, le-a mai spus ca, pentru a-i ajuta, le-ar putea gasi o persoana interesata de achizitionarea terenului, conditionand insa avizarea favorabila a cererii de intocmirea unei procuri de reprezentare, pentru a se putea ocupa, personal, de intocmirea tuturor documentelor.

Avand incredere in Ionita, raportat si la pozitia sa in cadrul comunitatii, cele noua persoane au acceptat si au semnat contractele de vanzare-cumparare a terenurilor cu Ion Sandu si cu alte persoane, desi nu au cunoscut niciodata valoarea lor reala de circulatie. In acest fel, Ion Sandu a achizitionat 11,5 hectare de teren, la valoarea de 255 de milioane de lei vechi - aproximativ 10.000 de dolari. La cateva luni diferenta, el a vandut opt hectare de teren catre SC Selgross Cash & Carry SRL Brasov, cu 400.000 de dolari.

Prin aceste fapte s-a creat un prejudiciu de aproximativ 1.305.000 euro in dauna Consiliului Local Agigea si a persoanelor fizice care solicitasera reconstituirea dreptului de proprietate.

Procurorii anticoruptie au mai stabilit ca, in perioada 2000 - 2004, Ionita a incheiat mai multe contracte de achizitii publice, care se refereau intre altele la amenajarea si pietruirea unor drumuri publice din localitate, executarea de lucrari de tamplarie pentru scoli si gradinite, reparatii de fatade de blocuri, dotare cu materiale electrice, furnituri de birou, reparatii, materiale tehnico-sanitare pentru curatenie etc, fara sa respecte dispozitiile legale, si a acceptat decontarea la plata a unor documente justificative false.

Totodata, el a ridicat mai multe sume de bani din casieria unitatii si din contul detinut la Trezoreria Constanta pe care le-a folosit in interes personal, utilizand si documente contabile falsificate la cererea sa de catre mai multi functionari publici din cadrul Primariei Agigea.

Prejudiciul adus astfel de Ion Ionita Consiliului Local al comunei Agigea a fost estimat la aproximativ 800.000 de euro.

In 2007, Ion Ionita a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru prejudiciarea cu peste doua milioane de euro a Consiliului Local, in urma unor afaceri cu terenuri si a incheierii unor contracte de achizitii publice pagubitoare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2004 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    asta tot USLamist (Marţi, 12 martie 2013, 17:40)

    un domn [utilizator]

    dupa gesturi este..deh are profesor care s a scolit in Brazilia ...la sambaaaaa
  • +2 (2 voturi)    
    Hasotti, te asteptam in fata tribunalului... (Marţi, 12 martie 2013, 17:50)

    abisala [utilizator]

    legat cu lanturi. Si vrem sa-ti vedem demisia ca ai luat apararea unui penal! Rusine!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by