Dosarul lui Sorin Ovidiu Vintu privind devalizarea FNI, restituit Parchetului pentru nereguli

de Corina Ionel     HotNews.ro
Luni, 17 decembrie 2012, 19:41 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vintu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Tribunalul Bucuresti a restituit procurorilor dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu privind devalizarea Fondului National de Investitii (FNI) invocand neregularitatea actului de sesizare a instantei, intrucat, printre altele, nu s-ar fi descris materialitatea faptelor, potrivit avocatilor citati de Mediafax.

Instanta a admis, luni, exceptiile ridicate de avocatii lui Sorin Ovidiu Vintu referitoare la neregularitatea actului de sesizare a instantei.

Decizia tribunalului poate fi contestata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.

In data de 24 septembrie, Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) fiind acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare, in dosarul Fondul National de Investitii (FNI), anunta Ministerul Public intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Potrivit comunicatului de presa, cercetarile finalizate in acest dosar au ca fundament de plecare cercetarile efectuate de catre organele judiciare in dosarele penale referitoare la devalizarea Fondul National de Investitii - FNI, Banca Agricola - BA, Banca de Investitii si Dezvoltare - BID si Banca Romana de Scont.

Potrivit procurorilor, "in urma analizei asupra actelor de urmarire penala efectuate, parte dintre ele finalizate prin pronuntarea unor hotarari judecatoresti definitive, s-au stabilit punctele de convergenta, care se situeaza pe urmatoarele paliere:
  • activitatile ilicite au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului "GELSOR" (GELSOR SA, SOV INVEST SA, IMOBILIAR NETWORK SA, VINTU SORIN OVIDIU COMPANY SRL, GELSOR IT SA etc.), detinute si administrate, prin persoane interpuse, de Vintu Sorin Ovidiu;
  • principalul beneficiar al sumelor de bani constituite in prejudicii aduse bugetului de stat si/sau companiilor avand capital de stat a fost Vintu Sorin Ovidiu;
  • succesiunea faptelor de natura infractionala cercetate in dosarele penale are o consistenta interna puternica, redata atat prin congruenta metodelor si persoanelor avute in vedere, cat si prin dependenta faptelor de contextul creat prin diverse mijloace de Vintu Sorin Ovidiu."
  • Procurorii arata ca analiza dosarelor penale a evidentiat ca faptele au fost cercetate in dosare separate ceea ce a condus la "ignorarea aspectelor temporale si de cauzalitate ale acestora, precum si a congruentelor evidente intre modalitatile de actiune si persoanele invinuite/inculpate."
Din probele administrate in cauza rezulta ca Vintu Sorin Ovidiu, in perioada premergatoare prabusirii Fondului National de Investitii (decembrie 1999 - martie 2000), cu intentie, l-a determinat pe condamnatul Popa Nicolae, care avea calitatea de presedinte-director general la SC Gelsor SA si director executiv la SC Sov Invest SA, sa delapideze din patrimoniul FNI sumele de 112.289.316.546 ROL si diferenta de 25.114.313.560 ROL, rezultata din cresterea in timp, nereala, a valorii unitatii de fond, fapta ce intruneste elementele constitutive ale instigarii la infractiunea de delapidare, arata PIICJ.

Procurorii mai arata ca, prin actiunile comise dupa prabusirea FNI, S.O. Vintu ar fi tainuit, pana in aprilie 2003, sumele de bani delapidate de Nicolae Popa. "Analiza coroborata a probelor demonstreaza insa ca inculpatul Vintu Sorin Ovidiu a cunoscut in permanenta despre comiterea faptelor de delapidare de catre condamnatul Popa Nicolae si a actionat cu intentie directa pentru a putea beneficia in mod concret de sumele de bani provenite din savarsirea acestei infractiuni, pentru ca apoi, prin multiple operatiuni economice si juridice sa ascunda banii astfel obtinuti", se arata in comunicatul de presa.

"De asemenea, probele administrate in cauza au relevat ca Vintu Sorin Ovidiu, dupa luna aprilie 2003 si pana in prezent, cunoscand ca suma de 23.572.104 ROL, echivalentul a 6.765.234 USD la data prabusirii Fondului National de Investitii - F.N.I. provine din savarsirea infractiunilor de inselaciune comise in frauda investitorilor la Fondul National de Investitii - F.N.I., a dobandit, detinut si folosit bunuri imobile, fapta ce  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de spalare a banilor prev. de art.23 alin.(1) lit.c) din Legea nr.656/2002, cu modificarile si completarile ulterioare", arata procurorii.

PICCJ arata ca, potrivit art.25 din Legea nr.656/2002, cu modificarile si completarile ulterioare suma de 7.289.406 USD la data prabusirii F.N.I. supusa procesului de spalare a banilor urmeaza a fi confiscata de la Sorin Ovidiu Vintu

Mediafax informeaza ca, in 12 noiembrie, procurorul de sedinta nu a putut combate argumentele apararii, astfel ca instanta a dat termen 10 decembrie, "pentru a da posibilitatea parchetului de a pregati apararea si a formula concluzii in raport de exceptia invocata privind neregularitatea actului de sesizare".

In 10 decembrie, s-au reluat discutiile, instanta amanand pronuntarea asupra exceptiilor invocate de inculpat, prin aparatorul ales, pentru luni, 17 decembrie, cand judecatorul a decis in favoarea apararii.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat, pe data de 21 iunie, la un an de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost acuzat ca l-a santajat pe Sebastian Ghita. Celalalt inculpat in dosar, Ilie Cezar, a fost condamnat la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru aceeasi infractiune, decizia instantei fiind definitiva.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1164 vizualizari

  • +4 (6 voturi)    
    *********** (Luni, 17 decembrie 2012, 19:57)

    Cataleya [utilizator]

    S-a pornit tavalugul USLamist!
  • +6 (8 voturi)    
    ??? (Luni, 17 decembrie 2012, 19:58)

    solar [utilizator]

    Se va amana pana la prescriere ? Sau si mai mult?pana la ...calendele grecesti???


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by