VIDEO Procurorii DNA au dispus retinerea lui Nelu Iordache pentru 24 de ore

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 18:45 Dosare Anticoruptie


Nelu Iordache
Foto: AGERPRES
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, sambata, retinerea lui Nelu Iordache pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare pentru 29 de zile, informeaza un comunicat DNA, publicat pe site-ul institutiei.
  
Ce se precizeaza in document:

Procurorii au dispus extinderea cercetarilor si punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC ROMSTRADE SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata,
- delapidare, in forma continuata,
- folosirea cu rea credinta a creditului societatii, in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (27 acte materiale),
- spalare de bani.

  • Inculpatul Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
  • Cea mai mare parte, si anume 9.724.780 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada.
  • O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte.
  • In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC ROMSTRADE SRL sa falsifice documente justificative.
  • Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.
  • Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi banii s-au intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.
  • Activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita.


Vineri, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca procurorii au inceput urmarirea penala fata de Nelu Iordache, administrator al SC ROMSTRADE SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinta a creditului societatii si spalare de bani, toate in forma continuata.

Nelu Iordache a fost audiat in noaptea de joi spre vineri de procurorii DNA, dupa ce acestia au facut in cursul zilei de joi perchezitii la firmele Romstrade si Blue Air, ambele controlate Iordache. El a plecat de la sediul DNA vineri dimineata in jrul orei 7:30, dupa mai bine de sase ore de audieri, impotriva sa nefiind luata, cel putin pana atunci, nicio masura preventiva.

Dosarul vizeaza lucrari de utilitate publica efectuate de firma Romstrade la care au fost folosite si fonduri europene. Patronul Romstrade este acuzat de o frauda de sase milioane de euro din fonduri europene.

Mai exact, dosarul ar viza o posibila deturnare de fonduri de 6 milioane de euro la constructia primului tronson al autostrazii Arad-Nadlac, adjudecata de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano, potrivit unor surse din cadrul Departamentului de Lupta Anti-Frauda.


CNADNR a reziliat pe 22 noiembrie contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii, principalul motiv invocat fiind intarzierea lucrarilor.

Directorul general al CNADNR, Mircea Pop , declara pe 9 noiembrie, pentru Mediafax,ca a fost notificat constructorul, iar rezilierea de facto a contractului va fi operata in termen de 15 zile. El a precizat atunci ca motivul principal al rezilierii contractului este reprezentat de intarzierile in executie, proiectul fiind in prezent la stadiul de 20%, fata de 70%, cat ar fi fost indicat.

Pop a adaugat insa ca exista si alte motive pentru rezilierea contractului. "Este un complex de imprejurari, mai amplu", a precizat seful CNADNR.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca proiectul de constructie a autostrazii Arad-Nadlac, finantat si de catre Uniunea Europeana, a fost licitat in conditii considerate de Comisia Europeana ca fiind gresite, astfel este posibila rezilierea contractului si organizarea unei noi licitatii.

In luna iulie, Mediafax informa ca oficialii Comisiei Europene pregatesc o scrisoare de intrerupere a uneia dintre platile solicitate de catre CNADNR pentru un contract de constructie a autostrazii Arad-Nadlac in contextul in care au fost identificate "iregularitati si suspiciuni de frauda".

Constructia autostrazii Nadlac-Arad a fost impartita in doua loturi, pe o distanta totala de apropae 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro, iar lotul al doilea revine companiei germane Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane euro.

Finantarea era asigurata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene.

Lucrarile au inceput in toamna anului trecut, termenul de finalizare a ambelor tronsoane ale Autostrazii Nadlac-Arad fiind anul 2013.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5411 vizualizari

  • +11 (13 voturi)    
    Good news! (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 18:53)

    Rasmus [utilizator]

    Un alt sarlatan bagat und ii e locul...
    Pacat ca in doua-trei luni se va asterne linistea din vremea lui Nastase.
  • -6 (20 voturi)    
    Romania trezeste-te!!! (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 19:17)

    Montesquieu [utilizator]

    am si eu doua intrebari:

    cum se face ca pana acum acesti foarte competenti si independenti politic procurori de la dna n-au deschis niciun dosar contra lui iordache in ciuda muntilor de dovezi impotriva lui din toti anii astia?

    cum se face ca investigatia a fost declansata instantaneu si adusa in stadiu de urmarire penala in doar cateva saptamani odata de DLAF-ul si europenii s-au sesizat?

    raspunsurile la cele doua intrebari ne dau o imagine despre cat de "impartial" e morar si serviciul pe care-l conduce.
    iordache, asfaltatorul de casa al pdl-ului, a beneficiat de imunitate in fatza justitiei in toti anii astia de abuzuri si furturi din banul public.

    intre timp, "independentul" morar era mai preocupat sa-si asmuta haitele de procurori sa intimideze votantii anti-basescu de la referendum in loc sa se ocupe de tunurile hotilor portocalii

    noroc ca europenii de la OLAF si baietii nostri de la DLAF nu prea stiu de gluma cand e vorba de milioane deturnate din banii europeni.
    mai ales cand hotiile astea au dus la intreruperea unor intregi programe operationale, pe romaneste spus, inchiderea robinetului de fonduri europene pentru Romania

    pentru acoperirea cu buna stiinta a clicii de hoti oranj morar ar trebui cercetat si condamnat pentru complicitate si abuz in serviciu;
    morar nu este altceva decat un membru al retelei portocalii de jefuitori, pus acolo pentru a-i proteja pe infractorii de casa ai regimului basescu

    (si ce bine s-a achitat de misiune in toti anii astia...)
    • +6 (12 voturi)    
      :)) (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 20:23)

      ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      Stii, comentariile tale glumete ma fac sa rad de ma doare burta. Trimite-mi, rogu-te, si un laxativ, si un vomitiv si-o galeata de plastic de aia rosie, din stocul USL. Si iti trimit rezultatul pentru analiza.

      Cred ca toti acesti binecunoscuti "regi ai asfaltului" s-au imbogatit in ultimii ani, ani in care PDL a guvernat singur, nefiind in tandem fie cu PNL, fie cu PSD.

      Alo, nenea, e cineva sus la mansarda? Trebuie ca bila de biliard e plina de circumvolutiuni in comparatie cu creierul tau, macar e o sfera. Deschide ochii si uita-te in jur, e un intreg sistem transpartinic corupt acolo si tu arati cu degetul doar inspre unii. Cand o sa iti dai voie sa ii vezi pe toti atunci o sa si scapam de ei. Pana atunci ii schimbi doar pe unii cu altii. Sau esti unul dintre ei :)

      Foarte bine ca Justitia a inceput sa isi faca treaba fara sa tina seama de culoarea politica. Si e meritul unor oameni ca Macovei, Kovesi, Morar si a multor altora care s-au scuturat de jugul politicienilor mincinosi.
    • +2 (10 voturi)    
      Ne-am trezit, stai linistit! (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 22:03)

      gradu [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      La tine nu avem sperante, ca esti din familia lui Dormeo. Ce problema ai tu... Ca pana acum nu i-a facut Morar dosar! Ei, uite ca i-a facut acum, si asta va oftica pe voi! :)))
    • -1 (1 vot)    
      Noroc cu europenii (Duminică, 2 decembrie 2012, 10:47)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui Montesquieu

      care i-au tinut in brate pe Morar si Kovesi,altfel cacaraii ii aruncau...
  • +9 (11 voturi)    
    Ma intreb (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 19:52)

    nic1 [utilizator]

    ..pe Dragnea cand il salta DNA?? dar pe toti fosti......
    care manipuleaza din umbra?
  • +6 (8 voturi)    
    Da, se vede cum (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 20:39)

    Kepler [utilizator]

    au incercat sa camufleze furtul banilor facuti cadou de Europa. Acest hot ar trebui pus la munca fortata!
  • +2 (4 voturi)    
    o posibila frauda (Sâmbătă, 1 decembrie 2012, 21:42)

    cccr [utilizator]

    ,adica alba-neagra este neclara ?Deturnare sau posibila deturnare ...si arest preventiv ? Care este scopul arestului-mai ales dupa ce au avut loc perchezitiile ? Unde pleca ..daca avea interdictie ?Nu-i i-au apararea-dar graba de a baga in arest pe toti-suna prost.
  • +2 (2 voturi)    
    salariati Romstrade (Duminică, 2 decembrie 2012, 12:57)

    kogalniceanu [utilizator]

    Poate cu aceasta ocazie aude cineva ca angajatii Romstrade nu-si primesc salariile de 4 luni, ca angajatilor care au plecat din firma nu li se platesc salariile, ca inspectoratele de munca Giurgiu si Bucuresti nu au luat nici un fel de atitudine in fata acestui fenomen semnalat de mai bine de 1 an.
    In ce tara traim ? A fost cineva interesat sa vada cu adevarat actele contabile Romstrade si Blue Air?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by