VIDEO Adrian Nastase, adus la Curtea de Apel Bucuresti pentru cererea de eliminare din pedeapsa a zilelor in care a stat la spital: Eu am vrut sa ajung la morga, nu lsa aman executare pedepsei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 21 noiembrie 2012, 10:18 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase a fost adus, miercuri dimineata, la Curtea de Apel Bucuresti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, anunta Mediafax. "Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei", le-a spus Nastase jurnalistilor. Curtea de Apel Bucuresti judeca recursul lui Adrian Nastase impotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit ca zilele in care a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca, respectiv din 20 pana in 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate in cadrul condamnarii sale in dosarul "Trofeul calitatii".



Adrian Nastase a fost adus in jurul orei 9:00 la Curtea de Apel Bucuresti de catre reprezentantii unitatii de detentie. Acesta nu a facut declaratii la intrarea in sala de judecata.

Tribunalul Bucuresti a respins, pe 2 octombrie, cererea fostului premier Adrian Nastase de eliminare din condamnarea sa la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a zilelor in care a stat internat la Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere.

Decizia Tribunalului a fost contestata de Nastase la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide definitiv in aceasta cauza. Fostul premier Adrian Nastase si-a provocat in mod voit leziunile pentru care a stat internat, in perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca din Capitala, acesta fiind motivul pentru care zilele respective nu pot fi scazute din pedeapsa sa de doi ani de inchisoare, a aratat instanta Tribunalului Bucuresti in motivarea deciziei.

Judecatorul Tribunalului Bucuresti a precizat ca, potrivit dispozitiilor articolului 87 din Codul penal, "durata executarii pedepsei inchisorii se socoteste din ziua in care condamnatul incepe sa execute hotararea definitiva de condamnare", dispozitiile alineatului 3 al aceluiasi articol statuand ca "timpul in care condamnatul, in cursul executarii pedepsei, se afla bolnav in spital, intra in durata executarii, afara de cazul in care si-a provocat in mod voit boala, iar aceasta imprejurare se constata in cursul executarii pedepsei".

Magistratul a aratat ca toate inscrisurile existente la dosarul cauzei "stabilesc fara putinta de tagada faptul ca internarea medicala a petentului s-a datorat unei tentative de suicid": "In atare ipoteza, vazand si dispozitiile legale invocate, Tribunalul constata ca petentul se afla in situatia in care si-a provocat in mod voit acele leziuni, ce au necesitat manevrele medicale de specialitate, asa incat, pe perioada de referinta 20-26 iunie nu poate opera deducerea din pedeapsa aplicata", a notat judecatorul in motivarea deciziei.

Procurorul arata, in fata instantei Tribunalului Bucuresti, ca, potrivit normelor legale in vigoare, nu se computa la perioada efectiv executata zilele petrecute de condamnati in spitalele publice sau in spitalele penitenciarelor, cand afectiunile pentru care au fost internati au fost autoprovocate tocmai pentru a scapa de executarea pedepselor.

Totodata, procurorul preciza ca, la momentul cand a incercat sa se sinucida - ceea ce constituie un incident, asa cum prevede legea -, Nastase nu se afla inca in executarea efectiva a pedepsei.

Avocatul lui Adrian Nastase spunea insa ca, la momentul la care clientul sau a incercat sa se sinucida, avea in posesie ori el, ori membrii familiei sale cel putin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanta, ceea ce inseamna ca de la acel moment ar fi inceput executarea condamnarii. Avocatul a aratat ca, de la acel moment, Nastase a fost in permanenta atat sub supravegherea politistilor de la Serviciul Urmariri din Politia Capitalei, cat si a celor de la Directia de Retinere si Arest Preventiv.

Adrian Nastase a sustinut ca este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare. El a aratat ca cele sapte zile reprezinta sub 0,1 la suta din perioada efectiva pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.

Fostul premier preciza ca sustinerea procurorului privind condamnatii care-si provoaca boala sau afectiunile nu are fundament, pentru ca in cazul sau s-a constatat de catre Parchetul General o tentativa de suicid, dar nefinalizata, amintand de ordonanata de neincepere a urmarii penale in ceea ce-l priveste in acest caz.

Pe 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie. In 21 iunie, Nastase a fost operat la Spitalul Floreasca.

Pe 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Nastase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale in dosarul privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase, apreciind ca gestul acestuia a fost voluntar, iar cei doi ofiter de politie care au mers sa puna in executare mandatul de executare a pedepsei au actionat conform procedurilor.

Adrian Nastase a formulat si o contestatie in anulare in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Dosarul va fi judecat in 3 decembrie, de Completul de cinci judecatori de la instanta suprema.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1674 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    cum? (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 10:29)

    dandra [utilizator]

    a trebuit sa aflu asta de la voi si nu dupa pagina lui de facebook?
    nu a mers wifi ul la barlog?
    tza,tza,tza...slabut hotnews,slabut:)
  • +2 (2 voturi)    
    0,1%? (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 10:40)

    fia [utilizator]

    Poate 1%: 7/ 730.

    Oricum din cate stiu iese dupa 8 luni pentru buna purtare. Deci mai are pana la sfarsitul lui februarie.
  • +4 (4 voturi)    
    Clientul plateste (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 11:22)

    Daniels22026 [utilizator]

    Dupa arestarea esuata, avocatul lui Adrian Nastase il contrazicea pe ministrul de interne, Ioan Rus, precizind cu incapatinare ca Nastase nu-i arestat.

    Inclusiv Monica Macovei credea atunci, ca noi toti dealtfel, ca Adrian Nastase e pazit la salonul spitalului, deci este arestat, ca incepuse executarea pedepsei penale.

    Acum avocatul lui Nastase uita succesul sau din acea perioada, cind ne-a sfidat pe toti cu ideea ca n-ar fi arestat clientul sau. Oricum, clientul plateste, nu-i problema.
  • +5 (5 voturi)    
    Ce sa-i faci dom Nastase . . . (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 11:40)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . asa suntem noi romanii, lipsiti de noroc!
  • +2 (2 voturi)    
    a fost sau n-a fost (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 11:47)

    williambasinsky [utilizator]

    Mi se pare important ca in articolele despre condamnarea si incercarea de sinucidere a lui Adrian Nastase sa fie amintita ambiguitatea din jurul acestor evenimente.
    Faptul ca in acel moment opinia publica era informata partial si niciodata nu s-a clarificat daca a fost sau nu o incercare de suicid.

    In paragraful acesta, care rezuma evenimentele petrecute,

    "Pe 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie. In 21 iunie, Nastase a fost operat la Spitalul Floreasca."

    nu reiese nimic din ce scriu mai sus.

    Fac aceasta observatie pentru ca odata cu trecerea timpului , am sentimentul ca informatia se va pierde, si Adrian Nastase va ramane ca marele politician roman care arestat fiind incearca sa se sinucida.

    Ori foarte multi oameni cred ca au dubii legate de aceaste evenimente.

    Multumesc.
  • +4 (4 voturi)    
    La morga? (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 11:50)

    Baba.Ana [utilizator]

    Trebuia sa vizezi capatâna, nu gusa.
  • +2 (2 voturi)    
    penibil pina la capat. (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 13:21)

    __alex__ [utilizator]

    Daca dorea sa ajunga la morga, putea si dupa ce a intrat la bulau, cu cablul de la laptop.

    Si nu i-a umflat risul pe ziaristii prezenti cind au auzit asa gogomanie?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by