Cazul mitei de la Universitatea Bioterra: Adrian Dulugeac a fost arestat preventiv in dosarul privind divulgarea subiectelor de la licenta

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 7 octombrie 2012, 16:47 Dosare Anticoruptie


Adrian Dulugeac, sef de lucrari la Universitatea Bioterra, a fost arestat pentru 29 de zile de Curtea de Apel Pitesti, in dosarul in care este acuzat ca a primit bani sau bunuri de la studenti carora le-a dat subiectele la licenta sau pe care i-a ajutat sa obtina diplomele fara sa sustina examene, informeaza Mediafax.

Adrian Dulugeac, prodecanul Facultatii de Controlul si Expertiza Produselor Alimentare de la Universitatea Bioterra, a fost retinut in 27 septembrie de procurorii Parchetului Tribunalului Valcea, in urma unor perchezitii, fiind acuzat de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fals intelectual si material in inscrisuri oficiale, uz de fals si instigare la fals intelectual si material. Totodata, Dulugeac a fost pus sub acuzare si pentru luare de mita, anchetatorii stabilind ca acesta a primit bani, bunuri sau servicii de la studentii pe care i-a ajutat la licenta sau la alte examene.

Procurorii au cerut Tribunalului Valcea arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Adrian Dulugeac, cererea fiind respinsa de instanta in 28 septembrie.

Decizia a fost contestata de procurori la Curtea de Apel Pitesti, care sambata a admis recursul si a casat sentinta din 28 septembrie.

Cauza a fost rejudecata de instanta Curtii de Apel Pitesti, care a admis propunerea Parchetului Tribunalului Valcea si a dispus arestarea preventiva a lui Florin Adrian Duligeac pe o perioada de 29 zile, incepand cu data punerii in executare a mandatului.

Decizia este definitiva, astfel ca Adrian Dulugeac va sta in arestat preventiv 29 de zile.

Adrian Dulugeac este sef de lucrari si prodecan la Facultatea de Control si Expertiza a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alaturi de Laura Harcan, sef de lucrari la Facultatea de Drept, in legatura cu divulgarea de subiecte de licenta, aceasta fiind acuzata de fals intelectual.

Potrivit procurorilor, profesorul Adrian Dulugeac, de la Universitatea Bioterra, a primit mita de la studenti bani, doua cife cu beton si servicii de reparare a instalatiilor electrice pentru a le da raspunsuri prin SMS la examene, a le obtine lucrari de licenta sau a le da note fara sa se prezinte la examene.

Adrian Dulugeac mai este acuzat ca, folosindu-se de calitatea sa de cadru didactic, a cerut si a determinat alti profesori de la Universitatea Bioterra care au examinat candidati la proba orala a examenului de licenta sa le acorde note mai mari fata de cele corecte.

Astfel, la data de 11 septembrie, Adrian Dulugeac i-a cerut Laurei Harcan, cadru didactic la Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra, sa corecteze si sa noteze lucrarile scrise ale altor studenti de la examenele anuale ori semestriale restante, solicitandu-i acesteia sa treaca notele si in cataloage.

Procurorii l-au pus sub acuzare pe Dulugeac si pentru luare de mita, stabilind ca a primit diferite sume de bani ori alte servicii de la studenti sau absolventi ai Universitatii Bioterra, in schimbul raspunsurilor corecte la subiectele de la proba scrisa a examenului de licenta sau al obtinerii unor lucrari de licenta. Totodata, Dulugeac a luat mita pentru notarea anuala a unor studenti fara ca acestia sa fie prezenti la examene, pentru inscrierea in fiecare an universitar, ori intocmirea unor situatii scolare nereale, in vederea absolvirii facultatii, inscrierii la examenul de licenta, promovarii acestuia si obtinerii diplomelor de licenta.

La scurt timp dupa scandalul privind divulgarea subiectelor de la licenta, patru persoane au fost prinse in flagrant, in Capitala, dupa ce l-ar fi santajat pe presedintele Universitatii Bioterra, Ion Nicolae, caruia i-ar fi cerut 150.000 de euro pentru a nu face publice informatii despre acesta considerate compromitatoare, declarau pentru Mediafax surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei patru, care s-a recomandat drept Florin Paraschivescu, director al publicatiei Atac la persoana, l-a contactat in 29 septembrie pe soferul lui Nicolae, caruia i-a spus ca, daca presedintele universitatii nu le plateste 150.000 de euro, vor face publice informatii compromitatoare despre acesta. De asemenea, cei patru au cerut sa primeasca in 30 septembrie un avans "de incredere" de 5.000 de euro, urmand ca restul banilor sa le fie dati in 1 octombrie, dupa deschiderea bancilor.

Soferul i-a spus lui Nicolae despre discutia avuta cu cei patru, apoi presedintele universitatii s-a adresat politistilor, spunandu-le ca este santajat. In 30 septembrie, politistii au marcat bancnotele care urmau sa le fie date celor patru, dupa care Nicolae s-a intalnit in Capitala cu acestia si le-a dat cei 5.000 de euro.

La scurt timp dupa primirea banilor, cei patru au fost prinsi de politisti si dusi la sectiile 1 si 2, pentru audieri, anchetatorii cerand ulterior instantei arestarea lor preventiva.

In 1 septembrie, Florin Paraschivescu si Nicusor Simion au fost arestati pentru 29 de zile de catre instanta Judecatoriei Sectorului 1. Celelalte doua persoane din acest dosar, respectiv Daniel Gheorghe si Sorin Condurache, sunt cercetate in libertate.

Florin Paraschivescu si Nicusor Simion au contestat decizia de arestare preventiva, recursul urmand sa se judece luni, la Tribunalul Bucuresti.

Corpul de control al Minsiterului Educatiei face verificari la Universitatea Bioterra din Capitala, fiind vizat modul de "gestionare" a studentilor, incepand cu inmatricularea, si a notelor, anunta ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei preciza ca, in prezent, Universitatea Bioterra este creditata cu un "grad limitat de incredere", iar daca la o evaluare a Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) se va constata ca nu sunt indeplinite standardele necesare, institutia poate cobori la "neincredere", dupa care poate urma retragerea dreptului de functionare.

Universitatea Bioterra a fost implicata, in 2000, intr-un scandal legat de emiterea de diplome si certificate imprimate de Ministerul Educatiei, fara ca Bioterra sa aiba dreptul pentru asemenea tipizate, la acea vreme Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEEA) hotarand retragerea autorizatiei, pana la remedierea problemelor.

La sfarsitul anului 2000, CNEAA de la acea vreme a hotarat retragerea autorizatiei si a dreptului de functionare pentru toate specializarile Universitatii Bioterra Bucuresti, din cauza incalcarii grave a Legii acreditarii si a Legii invatamintului. Neregulile descoperite vizau organizarea ilegala, la Constanta si Arad, a unor filiale apartinind departamentului de psihopedagogie, prin concesionare catre unele fundatii, precum si emiterea de diplome si certificate imprimate de MEN, fara ca universitatea sa aiba dreptul pentru asemenea tipizate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























845 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    cercetati (Duminică, 7 octombrie 2012, 17:32)

    Baltaretu [utilizator]

    Toate licentele emise de Bioterra trebuiesc verificate sub mai multe aspecte:
    - notele . calificativele etc primite de studenti - cu deosebire studenti cu frecventa redusa.A se vedea subiectele examenelor trimise la studenti in tara prin faxuri sau alte forme
    - licentele obtinute de studenti . cu note mari. mai ales cei care aveau un loc de munca. in timpul studentiei
    - ce functii aveau studentii ( cei de la fara frecventa etc) . veniturile acestora care le permiteau cumpararea de subiecte la examene si licenta
    - ce functii au acum LICENTIATII


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by