Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, audiat la DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2012, 10:47 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar a fost audiat, miercuri dimineata, de procurorii DNA in dosarul in care este cercetat, alaturi de Codrut Marta si Viorel Comanita, pentru ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional acuzat de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro, anunta Mediafax. Sorin Blejnar a fost citat la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat si pentru ca procurorii sa ii prezinte rezultatele unei expertize financiar-contabile facute in acest caz. La iesirea din sedul DNA, unde a stat aproximativ o ora, Sorin Blejnar a reafirmat ca nu are legatura cu gruparea de evazionisti.

Blejnar a vorbit si despre fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, cercetat alaturi de el in acest dosar, spunand ca acesta nu fuge de procurori, ci este posibil sa fi fost rapit sau ucis, insa a subliniat ca acest lucru poate fi stabilit doar de anchetatori.

El a precizat ca spera sa nu fie adevarate aceste suspiciuni, dar atunci cand disparitia unui om este anchetata de Sectia de urmarire criminalistica, "te gandesti la orice": "Era in Romania cand a disparut", a mai spus Blejnar.

  • De ce este acuzat Sorin Blejnar

Procurorii DNA il acuza pe fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Sorin Blejnar ca ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, un grup infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist, vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In acest caz mai sunt cercetati Viorel Comanita - fostul director al Autoritatii Nationale a Vamilor, Dan Secareanu - fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta, Codrut Marta - fostul sef de cabinet al lui Blejnar, sotii Radu si Dana Nemes, Mihai Gulea, Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan.

In 5 septembrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au prelungit cu 30 de zile interdictia de a parasi tara dispusa in cazul lui Sorin Blejnar si al lui Viorel Comanita, masura fiind mentinuta de instanta.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand lui Sorin Blejnar, Codrut Marta si Viorel Comanita.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes ar fi constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

In referatul prin care au cerut arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".

Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai si dat in urmarire internationala din 30 mai - n.r.) si Viorel Comanita.

Procurorii DNA sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticoruptie arata, in documentul citat, ca Alexandru Codrut Marta ar fi promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.

Mentinerea in functie a lui Blejnar, arata procurorii, era esentiala pentru Radu Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si "sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens in care Marta si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cat si pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa puna pe cine trebuie", conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea lui Sorin Blejnar, evident in sensul gruparii infractionale, era Sorin Florea - comisar general adjunct al Garzii Financiare.

Procurorii mai arata ca, in 5 martie, Codrut Marta s-a intalnit, in jurul orei 10.10, cu Viorel Comanita, iar apoi a discutat mai bine de o ora la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai noteaza ca, in 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o intalnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmitandu-i: "Vin si cu raspunsurile, cred ca pana atunci cu asa".

Sorin Blejnar este cercetat, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, si intr-un alt dosar, de catre procurorii DIICOT Brasov, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























965 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by