ICCJ judeca luni contestatiile din dosarele Matusa Tamara si Trofeul Calitatii. Adrian Nastase ar putea fi adus la instanta suprema

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 2 septembrie 2012, 21:29 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase ar putea fi adus, luni, la instanta suprema, care ia in discutie contestatia procurorilor DNA in cazul achitarilor din dosarul Matusa Tamara si pe cea in anulare formulata de fostul premier in cazul condamnarii sale la doi ani de inchisoare in "Trofeul Calitatii", anunta Mediafax.

 Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit pentru luni termene de judecata in cazul contestatiilor facute in dosarele Matusa Tamara si Trofeul Calitatii ale fostului premier.

In primul dosar, procurorii anticoruptie au facut recurs impotriva deciziei unui complet de trei judecatori al aceleiasi instante care a dispus achitarea lui Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, deferiti justitiei pentru fapte de coruptie.

 In dosarul Trofeul Calitatii, in care Nastase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecatori de la instanta suprema, fostul premier a introdus o contestatie in anulare ce vizeaza mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instantele anterioare care au judecat acest caz.

Dosarele au termen luni, iar Adrian Nastase trebuie sa fie prezent in fata judecatorului in ambele cazuri, potrivit normelor procedurale penale in vigoare.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema i-a achitat, in 15 decembrie 2011, pe Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Ristea Priboi, in dosarul de coruptie cunoscut sub denumirea "Matusa Tamara".

In dosarul "Matusa Tamara", Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita, Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier si fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Procurorii au stabilit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), i-ar fi contactat, cu sprijinul persoanei denuntatoare, pe Ristea Priboi si pe Adrian Nastase, carora le-ar fi comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 de dolari intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Daniela Nastase, sotia fostului premier. Melinescu i-ar fi promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate, sustineau procurorii.

Ulterior, in 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru presedintie din partea PSD.

Fostul premier este, in prezent, incarcerat la Penitenciarul Jilava.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1581 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Las (Luni, 3 septembrie 2012, 2:48)

    KostasP [utilizator]

    ca-l scapa basma curata noua ministra a justitiei...incoruptibila mona.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by