Peter Eckstein Kovacs a depus la DNA o sesizare privind retrocedarea Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe: Trei oameni sunt in fata instantei, eu am promovat actul normativ, vreau sa se clarifice rolul meu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 29 august 2012, 13:22 Dosare Anticoruptie


Fostul consilier prezidential Peter Eckstein-Kovacs a depus miercuri o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie, prin care solicita procurorilor sa clarifice care a fost rolul sau in retrocedarea cladirii Liceului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe catre Biserica Reformata. La intrarea in sediul DNA, Peter Eckstein-Kovacs a explicat ca in anul 2000, pe cand era ministru delegat pentru minoritati, a semnat o Hotarare de Guvern prin care acest liceu era retrocedat Bisericii Reformate. Peter Eckstein-Kovacs a declarat, pentru HotNews.ro, ca "In propria mea cauza am facut o sesizare. Nu e chiar un autodenunt, eu sustin ca nu am comis nimic ilegal, dar Guvernul la initiativa mea a luat o hotarare. Nu vreau sa se spuna <astia sunt in instanta si cel care a dat porunca...>, vreau sa se faca o verificare".

"Am venit la DNA ca sa depun o sesizare, prin care solicit sa se clarifice rolul meu in calitate de fost ministru delegat pentru minoritati la restituirea Liceului 'Szekely Miko' din Sfantu Gheorghe Bisericii Reformate. Este bine stiut ca in perioada 1999-2000 am fost ministru delegat, care in acea perioada avea si atributia de a propune Guvernului ce imobile sa se restituie comunitatilor minoritatilor nationale. Eu am fost cel care a promovat HG 1334/2000, in care a fost inclus acest colegiu national. In momentul de fata, trei oameni, care au facut in epoca parte din comisia speciala de retrocedare, sunt in fata instantei si foarte multi intreaba, eu zic pe buna dreptate, cei care au executat un act normativ sunt in fata instantei, dar cei care au promovat actul normativ nu raspund? Vreau sa primesc un raspuns. Nu ma sustrag", a declarat Eckstein-Kovacs la intrarea in sediul DNA, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca in opinia publica maghiara exista o discutie cu privire la rolul sau in aceasta chestiune si doreste sa clarifice totul. Din punctul sau de vedere, acea retrocedare a fost legala: "Personal, sunt convins ca am respectat toate conditiile legale cand am inclus in anexa imobilelor de restituit comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, prin Biserica Reformata, Colegiul 'Szekely Miko' din Sfantu Gheorghe. Pentru a elucida problema existentei sau inexistentei raspunderii mele penale in privinta actelor si faptelor pe care le-am executat in calitate de ministru delegat, prin prezenta sesizare, solicit demararea unei anchete", se arata in sesizarea depusa la DNA.

In luna iunie, Judecatoria Buzau i-a condamnat la cate trei ani inchisoare cu executare pe fostul secretar de stat Marko Attila si pe Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar Clim Silviu, reprezentantul Ministerului Justitiei, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in cursul anului 2002, Marko Attila-Gabor, Marosan Tamas si Clim Silviu au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG nr. 83/1999.

DNA sustine ca cei trei au intocmit, la data de 14 mai 2002, o nota de constatare "in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2022 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by