Cine este Viorel Comanita, fostul sef al Vamilor, retinut de DNA in dosarul produselor petroliere in care este implicat si numele lui Sorin Blejnar

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 10 iulie 2012, 13:13 Dosare Anticoruptie


Viorel Comanita
Foto: Agerpres
Viorel Comanita, fost sef al Vamilor, retinut de catre procurorii DNA, in dosarul in care este implicat fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si in care este fostul sef al SIPI Constanta Dan Florin Secareanu si omul de afaceri Radu Nemes si sotia acestuia, sunt acuzati pentru complicitate la evaziune in legatura cu importul de produse petroliere, a ocupat, din 2005 si pana in prezent, mai multe functii de conducere in cadrul ANAF. Numele lui Comanita mai apare si intr-un dosar de trafic de influenta si mita de 1,8 milioane de euro la ANAF, omul de afaceri italian Antonello Celestini acuzandu-l ca i-ar fi cerut bani pentru a aduce tutun in tara.


In acest dosar, alaturi de de Comanita, procurorii DNA au dispus retinerea pentru 24 de ore a 11 persoane, printre care se numara si fostul sef al SIPI Constanta Dan Secareanu.  si cer Curtii de Apel Bucuresti arestarea preventiva pentru 29 de zile.

In cazul a alte 6 persoane, printre care omul de afaceri Radu Nemes si sotia acestuia, precum si Codrut Marta - fostul sef de cabinet al fostului presedinte ANAF, DNA cere instantei arestares preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit unor surse judiciare citate luni de catre Mediafax, DNA il cerceteaza, in acelasi dosar si pe fostul sef al ANAF Sorin Blejnar.

Potrivit surselor citate, cei implicati sunt cercetati pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat, toata investigatia pornind de la omul de afaceri Radu Nemes.

Concret, prin firmele pe care le controla Radu Nemes, sotia sa si concubina acestuia s-ar fi importat produse petroliere de o anumita calitate, iar dupa intrarea in tara acestia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate mult inferioara. Sursele citate precizeaza ca prin aceasta procedura ilegala s-a urmarit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere, in timp ce ele erau vandute in realitate pe piata neagra la o suma mult mai ridicata.

In acest fel a aparut evaziune fiscala cercetata de procurorii anticoruptie. Referitor la Blejnar, Comanita si Secareanu, sursele citate mentioneaza ca cei trei ar fi avut cunostinta de activitatile ilegale ale firmelor lui Nemes, context in care fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit.

Comanita, numit sef la Vami dupa scandalul de tarfic de influenta din Vama Halmeu, demis de Victor Ponta in luna mai

Comanita a fost demis din functie in mai 2012 de catre premierul Victor Ponta, dupa ce a fost sef interimar la ANV din februarie 2011, cand fostul director al Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost pus sub invinuire in dosarul traficului de influenta din Vama Hamleu.  Marginean a fost acuzat de luare de mita.

Viorel Comanita are 38 de ani si a absolvit cursurile Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative Simion Barnutiu a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu (1992 - 1996) si a facut un master la  Institutul National de Administratie - Centrul Regional de Formare Continua Pentru Administratie Publica Locala Sibiu.

De profesie, Comanita este jurist specializat in drept penal, drept fiscal, drept comercial si concencios administrativ.

Viorel Comanita, sef in mai multe directii din cadrul ANAF

Din 1999 pana in 2005 a profesat ca avocat, iar din 2006 a lucrat in diverse directii din cadrul ANAF.
Din 2005 pana in 2006, Comanita a fost Director la Directia Juridica,Urmarire si Incasare a Creantelor din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - A.N.A.F.

In 2007, Comanita a fost sef al ANAF dupa ce a fost numit in aceasta functie de catre Guvernul Tariceanu, la propunerea Partidului Democrat, in locul lui Sebastian Bodu, cu care fusese coleg la facultate. Atunci, dupa demiterea lui Bodu si pana la numirea lui Comanita, sef interimar la ANAF era actualul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu.

Detalii despre numirea lui Comanita la sefia ANAF in 2007, aici.

Potrivit CV-ului de pe site-ul ANAF, intre 1 ianuarie si 18 aprilie 2007, Viorel Comanita a fost Director al Directiei Supraveghere Produse Accizate si Tranzite.

Din data de 19 aprilie 2007, Comanita a devenit director la Directia Juridica,Urmarire si Incasare a Creantelor din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor - A.N.A.F, iar din octombrie 2008 a ocupat functia de Director al Directiei Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale.

Numele lui Comanita, implicat intr-un dosar de trafic de influenta si 1,9 milioane euro mita la ANAF

Numele lui Viorel Comanita apare in dosarul Gavrila-Stancescu, dosar pornit de la denuntul facut de omul de afaceri italian Antonello Celestini. In acest dosar, procurorii DNA au acuzat ca in interiorul ANAF exista filiere care se ocupa cu protectia unor persoane si care stopeaza unele anchete.

In aceast dosar, avocatul Marius Stancescu, consilierul superior ANAF Adrian Gavrila si omul de afaceri Antonello Celestini au fost arestati pentru trafic de influenta in forma continuata si mita de 1,8 milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2007 - 2008, Gavrila, in calitate de consilier superior la ANAF, a pretins si primit suma de 120.000 de euro, intre 7.000 si 10.000 de euro lunar, de la Antonello Celestini, denuntator in acest dosar, pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANAF asupra carora ar fi avut influenta, pentru a nu fi blocate conturile firmei la care omul de afaceri era actionar, din cauza neplatii TVA la termen.
In cursul anului 2008, Gavrila a pretins de la Celestini alti 400.000 euro, suma redusa ulterior la 200.000 de euro, pentru a interveni pe langa Viorel Comanita, director al Directiei de Supraveghere Accize si Actiuni Vamale din cadrul ANAF, lasand sa se creada ca are influenta asupra acestuia, pentru transferul unei cantitati de 960 de tone tutun, din Romania in Italia, fara plata accizelor aferente, se mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

In cursul lunii noiembrie 2010, Adrian Gavrila a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe langa Viorel Comanita sa deblocheze 63 de containere cu tutun aflate in porturile Constanta si Giurgiu.

Antonello Celestini l-a acuzat pe Comanita ca i-a cerut bani pentru a aduce tutun in tara

Antonello Celestini declara in 2011 ca Viorel Comanita, fost adjunct al directorului general al Vamii din cadrul ANAF si fost sef interimar la Autoritatea Nationala a Vamilor, i-a cerut bani pentru a putea aduce tutun in tara. Celestini a mai spus ca i s-a promis ca daca plateste poate sa faca ce vrea in tara pentru ca ,,are spatele asigurat". Detalii.

In replica, Viorel Comanita a calificat acuzatiile lui Celestini drept o razbunare.

"Consider ca asa-zisele dezvaluiri facute de Celestini nu reprezinta altceva decat o actiune de razbunare impotriva celor care au reusit sa descopere actiunile de evaziune fiscala si spalare de bani realizate prin firma sa", declara Viorel Comanita. Detalii aici.

In mai 2012, publicatia ph-online.ro scria ca "Diana Severin, fosta sefa a Vamii Ploiesti, l-a indicat [n.r. pe Viorel Comanita] ca participant la actiunea de eludare a taxelor vamale in Vama Ploiesti, alaturi de Corneliu Costea si Sorin Blejnar, intr-o actiune menita sa aduca bani negri pentru campania electorala a PDL Prahova. In acest moment, Diana Severin candideaza la Primaria Ploiesti pentru PPDD".

Ce avere declarata are Viorel Comanita

Potrivit ultimei declaratii de avere depuse, in 2011, Comanita detine un teren intravilan in Sibiu de 1782 mp si o casa de locuit de 280 mp. Cpmanita are doua conturi in lei in valoare totala de 280.000 lei si are o datorie de 50.000 de dolari catre o persoana fizica.

Pe anul 2010, pentru functia de director din cadrul ANAF, Comanita a fost remunerat cu 86.124 lei, in timp ce sotia sa, director la Eximbank a castigat 156.485 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























8473 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    contrabanda (Marţi, 10 iulie 2012, 14:06)

    Manole [anonim]

    La Vama Albita oamenii numiti de Comanita au dat afara anul trecut pe cei care nu au raspuns la comenzi, ei lucrand in continuare la contrabanda cu tigari fara sa fie deranjati de nimeni, desi au avut transporturi interceptate, confiscate(vezi Brasov- camion cu anvelope Plugarul).Acolo cand fac curatenie DNA-ul si DIICOT-ul? Sau acolo nu este voie pentru ca au protectie asa cum se lauda cei implicati? Poate stiu dna Udrea si prietenele ei ceva? Vom reveni cu amanunte!
  • 0 (0 voturi)    
    Foarte bine! (Marţi, 10 iulie 2012, 15:14)

    Klaus_ [utilizator]

    DNA sa-si faca treaba, indiferent ca e vorba de Nastase sau Blejnar. Toata stima pentru oamenii astia de la DNA.
    Daca Basescu a fost corupt sa stea in puscarie alaturi de Nastase. Daca Ponta a comis furaciuni (unele mai grave nu copilariile cu copy/paste) sa stea si el la racoare. Donez cu drag 5% din salariul meu pentru constructia de puscarii care sa fie umplute cu toti coruptii patriei, indiferent de culoare politica.
    Pana se dovedeste ca Blejnar a fost corupt, eu ma multumesc sa ma bucur ca i s-a infundat imbuibatului de Nastase.
  • 0 (0 voturi)    
    nu a fost sef la anaf (Marţi, 10 iulie 2012, 22:30)

    toto [anonim]

    comanita fusese propus dar nu a mai ajuns sef la ANAF. Chitoiu a ramas interimar si apoi a fost numit definitiv. Verificati si corectati.
  • 0 (0 voturi)    
    Comanita (Marţi, 10 iulie 2012, 23:04)

    pffff [anonim]

    e un pervers si un hot cu diploma.
    A fost pus de Bodu, cu care a fost coleg de facultate, in structurile respective, fiind o mana care scoate castane pt din foc pentru acesta si sefii lui de partid.
    Un avocat de drept penal care se intalnea in benzinariile din Sibiu cu hotii de buzunare ca sa isi aleaga el primul din prada zilnica a acestora.
    Apoi a promovat ca sa faca, vezi doamne, white collar crime, dar infractiunile lui nu au decat o culoare ... cacanie.
    Pur si simplu o mizerie de om!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by