VIDEO Cum s-a desfasurat a doua sedinta de judecata a recursului in dosarul Trofeul Calitatii

de Attila Biro     HotNews.ro
Miercuri, 2 mai 2012, 16:18 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Completul de cinci judecatori ai Curtii Supreme au judecat miercuri, 2 mai, al doilea termen al recursului formulat de Adrian Nastase in dosarul Trofeul Calitatii, in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare. Adrian Nastase s-a plans de termenele scurte acordate in dosar. Avocatii au formulat un numar consistent de solicitari de amanare a procesului pentru a se pregati. Instanta a decis sa amane procesul o saptamana pentru 10 mai. Au trecut trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului.


Ora 9:00 Adrian Nastase ajunge la ICCJ, face cateva comentarii pe marginea procesului, dar vorbeste si despre cabinetul Ponta:

“Sentinta din prima instanta a fost nefondata. Cred ca la recurs solutia este achitarea. Cei 970 de martori chemati si care nu au spus nicaieri ca as fi folosit influenta pentru a obtine finantarea campaniei.

A fost vorba de o abordare super-politizata a celor doi judecatori care au dat aceasta hotarare. Unul din ei a fost consilier al lui Daniel Morar. Sunt convins ca in recurs lucrurile vor fi clarificate.

Mi se pare usor excesiv sa dai un termen atat de scurt pentru un dosar care are peste 40.000 de file. Cred ca termenul trebuie sa permita avocatilor si mie conditii mai bune pentru a formula recursul”, spune Adrian Nastase.


Ora 9:20 Incepe procesul, se face prezenta. Adrian Nastase este prezent in sala. Irina Jianu lipseste si Diana Gasparovici, dar si firmele implicate in dosar.

La dosar a mai fost depusa o cerere de amanare a procesului pentru ca avocatul lui Bogdan Popovici ar fi bolnav. O alta cerere de amanare formuleaza si avocata Irinei Jianu pentru a-si pregati apararea.

In sala intra un jurnalist de la TVR si solicita aprobarea instantei sa filmeze procesul. Instanta respinge cererea. Avocata Irinei Jianu depune un set de documente care dovedesc ca Jianu este bolnava, retinuta la pat. Inculpatii sunt chemati de catre presedinta completului in fata instantei pentru a fi vazuti mai bine.

Un alt avocat arata ca in acesta dimineata si Diana Gasparovici s-a imbolnavit si nu poate fi prezenta la proces. Presedinta completului face cateva precizari referitoare termenul trecut care s-a soldat tot cu o amanare.

Presedinta completului il intreaba pe Adrian Nastase daca vrea sa dea o declaratie. "Doresc sa dau o declaratie cu o singura mentiune: as dori ca la 10 si jumatate sa merg la o sedinta de partid. Este una foarte importanta. Va multumesc", spune Nastase.

Avocata Irinei Jianu spune ca si clienta sa doreste sa dea declaratie. Instanta cere inculpatilor sa depuna motivele de recurs care trebuiau depuse inainte cu 5 zile de primul termen. "Suntem intr-o faza de recurs fara apel, de aceea credem ca nu suntem obligati sa depunem motivele de recurs in 5 zile", sustine avocatul Ion Cazacu. Instanta insista ca aparatorii sa depuna motivele de recurs.

Procurorul de sedinta spune ca cererile de amanare formulate de Irina Jianu si Diana Gasparovici trebuie respinse. "Cred insa ca nu e nici o problema ca inculpatii prezenti sa fie audiati", spune procurorul.

Ion Cazacu intareste cererea lui Adrian Nastase de a pleca de la proces la sedinta de partid: "Este o sedinta importanta privind noul guvern". Procurorul spune ca nu se opune ca Nastase sa plece, dar mai inainte el poate fi audiat.

Intervine avocatul Viorel Ros care pledeaza pentru o noua amanare. Sustine ca procesul trebuie amanat pentru ca Irina Jianu trebuie sa-i puna intrebari lui Nastase in momentul in care acesta va fi audiat de instanta. Toti avocatii sustin amanarea procesului.


Presedinta completului vorbeste despre citatiile trimise companiilor mentionate ca parte in dosar. Presedinta completului spune ca adresele indicate in dosar nu corespund. Avocatii promit sa furnizeze adresele corecte.

Ora 9:45 Instanta delibereaza pe cererile de amanare ale avocatilor. Instanta admite in parte cererile. Completul admite cererea avocatului angajat de Bogdan Popovici. Presedinta completului mentioneaza ca avocatul nu lipseste nemotivat. “Este dovedita imposibilitatea prezentarii cu actul medical. Admitem cererea de amanare”, spune presedinta completului.

Fata de cererile Irinei Jianu, instanta decide sa respinga solicitarea de amanare a judecarii procesului. "Din actul medical nu rezulta imposibilitatea prezentarii inculpatei", precizeaza presedinta completului.

Instanta respinge o alta cerere a Irinei Jianu pentru a-si pregati apararea. "Dosarul este inregistrat din 22 martie. A avut timp suficient sa-si pregateasca apararea", spune presedinta completului. Judecatorii aproba cererea lui Nastase de a parasi sedinta la 10 jumatate.

Ora 10:05 Procurorul de sedinta cere audierea inculpatilor prezenti astazi la proces. Instanta spune ca inculpatii vor fi audiati la urmatorul termen. Judecatorii le pun in vedere inculpatilor care au spus ca vor face declaratii sa se prezinte la urmatorul termen. Avocatii sunt solicitati sa depuna cererile de probatorii.

Unul dintre aparatorii lui Nastase prezinta instantei mai multe cereri cum ar fi eliberarea unor copii dupa consemnarile magistratului asistent si mentionarea numelui procurorului de sedinta la inceputul sedintei.

Presedinta completului decide amanarea procesului pentru 10 mai la ora 11:00 pe motiv ca aparatorul lui Bogdan Popovici nu s-a prezentat la termen fiind bolnav si a dovedit acest fapt cu acte medicale.

Adrian Nastase intervine: "Am o observatie care tine de acest proces. Avand in vedere complexitatea dosarului de 37 mii pagini, un termen de o saptamana este prea scurt. Pregatirea unei aparari este greu de facut. Vin turcii? E o operatiune speciala? Nu stiu ce se intampla. Poate ca sunt si alte ratiuni pe care nu le inteleg. Eu am o activitate politica mai ampla. Cum putem pregati apararea intr-o saptamana? Va rog sa acordati un termen rezonabil".

Avocatii cer si ei o amanare mai generoasa a procesului. Avocatul Viorel Ros se plange ca nu a putut consulta dosarul. "Va rog sa ne dati posibilitatea sa vedem dosarul inainte ca hotararea sa devina publica. Nu ne puteti imputa ca nu putem vedea dosarul pe frigiderul de la arhiva. Este nerezonabil sa ne dati un termen peste sapte zile," spune Viorel Ros.

Intervine si avocatul Ion Cazacu: “Eu v-as ruga sa reflectati pe termen exact pe 12 mai am un eveniment important.”

Bogdan Popovici isi sustine si el pledoaria pentru amanarea procesului: "Toate gesturile pe care le faceti sunt simbolice. In noiembrie am fost chemat de 11 ori. Acest proces mi-a distrus afacerile. Timp de 20 de ani s-au dat termene lungi, acum am cazut in cealalta parte. Va solicit sa ne lasati sa respiram, sa ne pregatim apararea. Va rog sa scoateti elementele emotionale din acest proces. Dorim sa explicam ce ni se intampla. "

Completul respinge cererea de modificare a termenului de judecata. Presedinta completului, judecatoarea Livia Stanciu, face cateva precizari. "Membrii completului de judecata prezenti aici nu au un singur dosar. Ani de zile s-a spus ca dosarele trebuie judecate intr-un termen rezonabil ca partile sa nu astepte rezultatul.

Judecatorii stau sambata sau duminica sau noaptea sa citeasca dosarele pentru ca dosarele dupa fiecare termen sunt trimise in arhiva pentru ca aparatorii sa aiba acces la ele.

Inainte nu era bine ca se judecau termene de la o luna la alta, acum nu e bine ca se dau termene mai scurte cu eforturi imense."

Ora 10:15 Nastase anunta ca in dosarul Matusa Tamara recursul a fost stabilit pentru 11 iunie. Cere judecatoarei Livia Stanciu sa modifice termenul de recurs pentru luna mai, adica cu o luna mai repede decat era programat. "Ne supunem acestei decizii. Sunteti si presedinte al ICCJ, vreau sa va aduc la cunostinta ca  s-a dat un termen in dosarul Melinescu pentru luna iunie. Va solicit sa il aduceti mai repede cu o luna sa ne judecam cu celeritate si in acel dosar", spune Nastase.

Presedinta completului face un ultim comentariu: "Haideti sa fim echilibrati si sa privim cu aceeasi masura. Nici o cauza nu se judeca emotional si se judeca pe probe. Lasati-ne pe noi sa ne facem datoria privind modul de derulare a procesului”.

In final ramane acelasi termen, 10 mai. Avocatii lui Nastase sunt nemultumiti. Avocatul Ion Cazacu explica de ce este nerezonabil ca procesul sa se judece de la o saptamana la alta.


 

Dosarul "Trofeul calitatii" – Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea "Trofeul calitatii in constructii" a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, functie in care a fost numita ca urmare a relatiilor la nivel inalt pe care le avea in PSD, sustin anchetatorii. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea data) si 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro la acea data) pentru cele juridice. In total, s-a strans suma de 67,4 miliarde de lei vechi.

Au trecut trei ani si patru luni de la trimiterea in judecata a dosarului.

Citeste aici acuzatiile din dosar

Citeste rechizitoriul integral al dosarului

Vezi si cum se apara Adrian Nastase pe propriul site codulzambaccian.ro







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5484 vizualizari

  • +13 (17 voturi)    
    nu are timp? (Miercuri, 2 mai 2012, 16:28)

    gugu [anonim]

    pai nu tot el a facut recursul? daca stia ca nu are timp nu trebuia sa mai faca recurs sa mai cheltuie banii contribuabililor.

    de 3 ani si ceva nu a avut timp, saracul
    • +5 (9 voturi)    
      nu fiti rai.... (Miercuri, 2 mai 2012, 17:17)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui gugu

      ....pentru ca asa sunt unii, prind greu si uita repede sau poate este balbait.
      Indiferent de situatie, aveti incredere caci acum va veni la putere "cel mai cinstit guveren" si va lamuri repede situtia.
      Il vor achita. Nu asa este normal?
      • 0 (2 voturi)    
        LIVIA STANCU si AIDA POPA (Joi, 3 mai 2012, 10:33)

        Porumbelul Pacii [anonim] i-a raspuns lui translativus

        Presedinta si vicepresedinta ICCJ.
        Ambele numite de Basescu.
        Exista o inregistrare de pomina cu cele doua
        doamne intretinandu-se cordial cu Roberta
        Anastase...sus la tribuna
        Camerei Deputatilor...am vazut-o de mai multe
        ori la ANTENA 3 ....cautati-o domnule Gadea...
        e de basm...
    • +3 (7 voturi)    
      pontalaul (Miercuri, 2 mai 2012, 17:42)

      calamaru [anonim] i-a raspuns lui gugu

      Ideea este ca pana atunci, in 10 mai, pontanacul va fi, deja, premier cu acte in regula si va putea sa se implice in justitie si sa il scape pe umflatul asta. Pun pariu ca nastase scapa si de dosarul acesta si ca o sa apara ca o balerina imaculata sa tina predici despre integritate si moralitate, cum facea tupeistul ala ordinar de severin.
    • -2 (2 voturi)    
      tragerea de timp (Joi, 3 mai 2012, 9:08)

      tutu [anonim] i-a raspuns lui gugu

      sigur ca trage de timp, este in favoarea lui, mai ales ca acum are sustinere politica. am cititt rechizitoriul si am vazut ca firma care a colectat cei mai multi bani, contur media, nici nu are cum sa fie trasa la raspundere, a fost deja iradiata. popovici nu a lucrat singur, isabella hurezan a fost prezenta in toate ingineriile lui financiare si poseda o avere care o depaseste pe a lui. tin minte ca era umbra lui popovici, intr-o vreme vreme o plantase chiar in CA la SIF Muntenia, unde avea el interese. stiu sigur ca a contribuit la campania electorala a lui nastase. dna hurezan este o urata autentica si de o zgarcenie rara, un personaj sinistru, iar pe meserie zero barat. cred ca in zona aceasta ar trebui sa insiste procurorii, daca vor adevarul.
  • +7 (11 voturi)    
    USL (Miercuri, 2 mai 2012, 16:28)

    Radu [anonim]

    Bravo: la putere a ajuns Uniunea Super Lichelelor. Acum toate lichelele din PSD si aiurea joaca de bucurie. Traiasca noul Ministru de Finante pe nume Matusa Tamara.
  • +7 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 mai 2012, 16:32)

    [anonim]

  • +5 (9 voturi)    
    vai Nastase (Miercuri, 2 mai 2012, 16:32)

    Pivniceru [anonim]

    sa ne fie mila de asta. Inca nu a apucat sa-si citeasca dosarul ( faptele). Culmea este ca are si niste avocati ca el.
    Ce o sa faca judecatorii ? O sa-l creada ?
    • +6 (10 voturi)    
      Pai, daca n/o sa/l creada (Miercuri, 2 mai 2012, 16:48)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Pivniceru

      exista aia de la Curtea Suprema care sunt... inamovibili si o sa/l scoata basma curata!
      Nesimtitul, nu a avut timp, termene scurte, ...
      Cat matusa ma/sii vrea sa invete sa citeasca. Are 60 de ani, nenorocitul.
      Hai justitie, baga/l la bulau!
      Asasss, ca sa vada cum poate sa numere niste... oua!
  • +4 (8 voturi)    
    Trei ani si patru luni ..nu a fost indeajuns (Miercuri, 2 mai 2012, 16:53)

    Adrian [anonim]

    Nastase vorbeste de parca a fost trimis in judecata ieri. Oameni buni TREI ANI SI PATRU LUNI si el spune ca se judeca de pe o saptamana pe alta. Idiot sa fi sa il asculti pe inculpat.
  • +2 (6 voturi)    
    Tergiversare (Miercuri, 2 mai 2012, 17:05)

    GhiocelMov [anonim]

    Asta-i motivul pentru care lui Ponta, ii frigeau talpile sa fie Prim Ministru.

    Ponta sacrificat, ca sa fie salvat Nastase, Voiculescu-Felix...Pai cine a facut USL, pensionarii si bugetarii? NU!
    Voiculescu si Nastase.
  • +1 (5 voturi)    
    timp de restabilire. (Miercuri, 2 mai 2012, 17:11)

    Vsconti [anonim]

    Nastase stie ca este nevoie de ceva timp pentru ca psd-ul revenit la putere sa-si reintre in mana si sa-si refaca vechile conexiuni necesare pentru a influenta justitia prin binecunoscuta practica a traficului de influienta, pentru ca astfel sa poata scapa de inchsoare.
  • +1 (5 voturi)    
    hm (Miercuri, 2 mai 2012, 17:19)

    ‐utilizator- [utilizator]

    un Nastase in revenire nu cred ca ar fi extrem de benefic lui Ponta ( Crin nu o spune dar s-ar putea sa o gandeasca si probabil i s-ar usca gatul sa zica ceva , da' e cam tarziu zilele astea).
    N-as baga mina in foc ca e asa simplu pentru Nastase zilele astea( Morar e inca in viata....:))))) ,cum care Morar?Daniel , evident.
    iar Base o fi el mai gales zilele astea, insa nu cred ca va sta la Neptun toata vara,nu-i asa?
    :)
  • 0 (4 voturi)    
    . (Miercuri, 2 mai 2012, 17:34)

    mitica [anonim]

    poza este geniala!

    sper sa il vedem in costum cu dungulite curand!
  • 0 (4 voturi)    
    pe viata (Miercuri, 2 mai 2012, 17:36)

    puia [anonim]

    Inadmisibil.............puscarie pe viata ,,,,,,,merita acesy berlusconi al romaniei....(fara majuscule).......intruchiparea mafiei,,,,,,,,nastase....iliescu ...hrebenciuc.......mitrea.....inoarcerea fariseilor.......motiv serios de emigrare..........oriunde in lume.............
  • +3 (7 voturi)    
    acum o luna (Miercuri, 2 mai 2012, 17:39)

    thebblack [utilizator]

    se plangea madam nastase ca cica procesul s-a tergiversat atat de mult timp incat ii vine sa planga...

    acum sunt termenele scurte...

    eu pe cine sa cred?
    mai bine nu il cred pe niciunul si raman cu convingerea mea gresita ca asta trebuia sa ne faca cu mana printre gratii de multa vreme.
  • -2 (2 voturi)    
    mes (Miercuri, 2 mai 2012, 22:59)

    nemo [anonim]

    rusine ,rusine,rusine astia sint oameni care administreaza tara.
    Nastase ministrul justitiei! URAAAAA
  • -2 (2 voturi)    
    ipocritule (Joi, 3 mai 2012, 2:23)

    Baltaretu [utilizator]

    nu ti-e rusine sa te plingi de termene scurte? de atata timp zaci prin tribunale si nu stii ce cuprinde dosarul?Pai eu am facut magarii de 40/000 de pagini? Crezi ca daca a venit guvernul marilor vinzatori de averi, justitia se sperie? Daca da, sa se apuce de cismarie etc
  • -1 (1 vot)    
    Cum s-a desfasurat procesul dosarul calitatii (Joi, 3 mai 2012, 10:27)

    ionita [anonim]

    O parodie a justitiei din romania oligarhilor !!!.
    Ce asteptati ???,sunteti naivi cind mai credeti ca exista justitie pentru" MAREA INCRENGATURA"
    Sa va fereasca cel de sus de intoarcerea fam Nastase la guvernare ,ca abia atunci o sa-l vedeti pe dracu in carne si oase,atunci o sa vreti sa emigrati in masa.
    De ce o fi mintea romanului scurta???,poate sa gindeasca mai repede,sau mai prost ???.
    Avem cele mai scumpe amintiri,si le-am platit cu virf si-ndesat,si tot nu ne invatam minte,repetam prostia.
  • 0 (0 voturi)    
    cine are urechi de auzit (Vineri, 4 mai 2012, 3:22)

    Maisafie [anonim]

    Poate cineva sa verifice si UGIR-1903 de pe vremea cind director genaral era Dorobantzu ? Acolo cred ca s-a mai dat un tun asemanator cu trofeul calitatii
    Proiectul s-a numit pompos CARTEA DE AUR A INDUSTRIASULUI ROMAN.

    Multe firme au fost constrinse sa cumpere pulicitate in acea carte de aur. Nu se stie pe citi bani si in ce tiraj s-a publicat acea asazisa carte dar cred ca a fost o suma frumusica si dupa aceeasi reteta cu Trofeul Calitatii. Dorobantzu era pe firul scurt cu Adrian Nastase. Operatiunea era la inceputul anului 2004. Reteta a fost multiplicata.

    Niste mafiotzi cu gulere albe.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by