Inalta Curte amana pentru 17 mai verdictul din dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali si MApN

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 30 aprilie 2012, 19:56 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat, luni, dezbaterile in dosarul schimbului de terenuri dintre George Becali si MApN, in care omul de afaceri este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fostul ministru Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, si generalul Dumitru Cioflina, si a amanat pronuntarea pentru 17 mai, informeaza Mediafax.

Avocatii inculpatilor au sustinut, in fata instantei supreme, nevinovatia clientilor in raport cu acuzatiile aduse de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), argumentand ca terenurile in cauza aveau valori apropiate, astfel ca nu se poate pune problema unui prejudiciu adus statului, si ca dovezile procurorilor nu contureaza faptele de luare de mita de care este acuzat fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc.

Astfel, avocatul lui Babiuc, Viorel Spanu, le-a aratat judecatorilor ca, in legatura cu fapta de luare de mita imputata clientului sau, DNA nu are dovezi concrete si ca simpla depunere a unei cereri la cabinetul unui ministru, din partea unei persoane fizice sau juridice, nu atrage cu sine raspunderea penala.

Concret, a explicat avocatul, faptul ca George Becali a depus la cabinetul fostului ministru Babiuc cererea prin care solicita schimbul de terenuri nu atrage cu sine vinovatia clientului sau, acuzat de luare de mita.

Despre luarea de mita, avocatul a precizat ca terenul primit prin act de vanzare-cumparare de catre fiica fostului ministru, Ioana Babiuc, nu poate face obiectul acestei infractiuni, tranzactia avand loc in 1998, in vreme ce schimbul de terenuri a avut loc in 1999.

Procurorul DNA a cerut luni, la instanta suprema, pedepse cu executare pentru George Becali, Dumitru Cioflina, Victor si Ioana Babiuc, precum si obligarea acestora la plata in solidar a peste 800.000 de dolari, in cazul schimbului de terenuri dintre omul de afaceri si Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Instanta suprema a anuntat, luni, ca s-a incheiat cercetarea judecatoreasca in acest dosar si a dat cuvantul partilor din proces, respectiv procurorului DNA si avocatilor inculpatilor, pentru prezentarea pledoariilor finale.

Procurorul DNA a reiterat acuzatiile din rechizitoriu aduse fiecaruia dintre inculpati, aratand ca toate probele de la dosarul cauzei dovedesc vinovatia acestora si contureaza acuzatiile aduse de anchetatori.

In acest context, procurorul DNA a cerut judecatorilor instantei supreme aplicarea unor pedepse cu executare in cazul celor patru, fara a preciza insa la cati ani de inchisoare sa fie condamnat fiecare. Totodata, reprezentantul DNA a solicitat obligarea lui Becali, in solidar cu fostul ministru al Apararii Victor Babiuc si cu generalul Cioflina, la plata a peste 800.000 dolari, care reprezinta diferentele de pret intre terenurile primite de finantatorul Stelei si cele date de acesta, la schimb, Armatei.

Procurorul DNA a cerut si confiscarea unei sume de 21.000 de dolari de la Gigi Becali, reprezentand contravaloarea unei suprafete de 1,7 hectare dintr-un teren pe care omul de afaceri nu l-a mai dat Armatei la primul schimb facut cu aceasta institutie. In plus, procurorul DNA a cerut confiscarea sumei de 3.000 de euro de la Babiuc.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 1996-1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.

Astfel, Cioflina si Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si George Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului. Cei doi inculpati au facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la Stefanestii de Jos pentru MApN. Pentru a da o aparenta de legitimitate acestor schimburi, Cioflina si Babiuc au inclus in Planul de aparare al tarii pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comanda nou la Stefanestii de Jos, potrivit procurorilor.

In 5 octombrie 1998, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre MApN si George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren situat in intravilanul comuna Voluntari al MApN si 9,36 hectare de teren situat in comuna Stefanesti, judetul Ilfov al lui George Becali.

Ulterior, in 4 iunie 1999, a fost incheiat un contract de schimb imobiliar intre MApN si Becali, prin care acesta din urma a predat 21,58 hectare de teren in zona comunei Stefanesti in schimbul a 20,9 hectare in comuna Voluntari.

Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu incalcarea dispozitiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publica si cu incalcarea dispozitiilor privind circulatia juridica a terenurilor, fara un aviz din partea Directiei Legislatie si Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























718 vizualizari

  • -2 (4 voturi)    
    hotie (Luni, 30 aprilie 2012, 20:06)

    cetatean [anonim]

    o adunatura de sarlatani; de atunci a inceput hotia in Romania; cu Babiuc, fost de toate, ministru de interne, al apararii, al justiticii; clica adusa la guvernare de junele Petre, Jenel Iliescu si gasca, din care, evident, nu poate lipsi prezidentul tzeparr Bese.
    succesuri ba acestia !
  • +2 (2 voturi)    
    sa vedem (Luni, 30 aprilie 2012, 20:21)

    terrente [anonim]

    cum iese cu guvernu' asta nou !
  • +3 (3 voturi)    
    Nu se intampla nimic (Luni, 30 aprilie 2012, 20:56)

    Nicio speranta [anonim]

    Dupa cum s-a vazut din marile dosare de coruptie s-a ales praful. 99 la suta au fost cu achitare sau cu pedepse cu suspendare. Dupa cum se constata justitia este cel mai mare dezastru al tarii si prin urmare Olanda are dreptate: nu avem ce cauta in Schengen. Noi nu avem corupti prin urmare suntem prea cinstiti pentru Uniunea Europeana. Ca si la vechile dosare amanarile sunt un mare fas, probabil nu s-au inteles inca complet la bani. Ca si la dosarele anterioare se va da solutia ACHITARII. Uitati-va la dosarele de coruptie de pe site si veti vedea ca toate au fost niste mari fasuri. Mai bine le stergeti de pe site, va faceti de rusine cu ele.
  • 0 (0 voturi)    
    Ce mai amana? (Marţi, 1 mai 2012, 0:08)

    Straistaru Eugen [utilizator]

    Stim deja care va fi rezultatul....asa a fost cu toti si asa va fi in continuare.....numai noi, fomistii de rand facem puscarie, astia mari sunt curati mereu


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by