ICCJ a decis rejudecarea dosarului Romsilva 2. Instanta a anulat achitarea deputatului Ion Dumitru

de Corina Ionel     HotNews.ro
Miercuri, 25 aprilie 2012, 18:10 Dosare Anticoruptie


Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a casat, miercuri, decizia pe fond din dosarul Romsilva 2, prin care deputatul Ion Dumitru si alti 7 inculpati au fost achitati. Instanta suprema a hotarat retinerea cazului la ICCJ, in vederea rejudecarii, informeaza Mediafax. Hotararea de miercuri este definitiva.

Magistratii au casat decizia din 27 septembrie 2011 a completului de trei judecatori de la Sectia penala a aceleiasi instante, prin care au fost achitati Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintila Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu si Bogdan Stanciu. Astfel, decizia data in prima instanta a fost desfiintata fiind implicit anulate si achitarile din dosar.

Completul de cinci judecatori a decis sa rejudece cazul, primul termen stabilit de aceasta instanta fiind pentru 28 mai. Completul a admis astfel recursul facut de procurorii anticoruptie, precum si pe cel al inculpatului Bogdan Stanciu.

Motivul achitarii din septembrie 2011 a fost, conform minutei deciziei, articolul 10, alineatul d din Codul de procedura penala, care prevede ca exercitarea actiunii penale este impiedicata daca lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii. Totodata, instanta a respins atunci, ca nefondata, actiunea civila a Romsilva.

In acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Potrivit anchetatorilor, in iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantoma) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulica pe senile la o valoare in vama de 6.250 de dolari. In fapt, asa cum a reiesit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un sasiu de tanc tip T 34 care avea in fata montata o lama reglabila in "V", iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare.

Vehiculul era destinat indepartarii, respectiv asezarii de obstacole, de catre trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicatii civile, in mod evident, beneficiarul trebuia sa evalueze posibilitatile tehnologice ale acestuia, raportul pret/economicitate/eficienta si sa analizeze atent daca ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era insotit de nici un fel de document in afara celor vamale si a facturii, respectiv nu avea carte tehnica, certificat de calitate sau conformitate emis de producator, certificat de garantie, certificat de omologare etc.

Din iulie 2003 si pana in anul 2004 utilajul nu a fost utilizat in niciun fel.

In anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva (institutie de interes public care are drept scop administrarea intregului fond forestier national) a acceptat discutarea in Consiliul de Administratie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv. Propunerea fusese intocmita de membri din conducerea regiei, cu acordul sau, dupa ce firma care detinea in realitate utilajul - Eufrat SRL- facuse o oferta de vanzare regiei Romsilva. Anterior, Directia Silvica Targu Jiu testase utilajul constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier.

Romsilva 2 este al doilea dosar in care fostul sef Romsilva, Ion Dumitru, a fost achitat, fiind acuzat de abuz in serviciu. Sentinta definita in dosarul Romsilva a fost data pe 28 septembrie 2009.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1952 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Fashion (Miercuri, 25 aprilie 2012, 18:27)

    Pădurarul Iscusit [anonim]

    Sunt uimit cât de greu au înţeles judecătorii că acele cravate de pădurari, costând fiecare de la 300 RON în sus, n-au fost create de Pierre Cardin :-)
  • +1 (1 vot)    
    mare mirare... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 18:48)

    luci [anonim]

    ... uneori chiar incep sa cred ca functioneaza justitia
    • +1 (1 vot)    
      sa fie... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 19:27)

      translativus [utilizator] i-a raspuns lui luci

      ...intr-un ceas bun. Sper sa nu se deoache si mai ales sa continue. Hai ca se poate!
  • +1 (1 vot)    
    pentru 6250 usd? e corecta suma? (Miercuri, 25 aprilie 2012, 20:21)

    warchild [anonim]

    daca 7 oameni sunt condamnati pentru suma asta atunci tara asta chiar a ajuns in cacat! ce faceti cu aia care au furat milioane de euro?
  • +1 (1 vot)    
    Poveste... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 22:30)

    Paduraru [anonim]

    ...de prin 2004, cred. DS Suceava isi renova pentru maharii lor o cabana de-a lui Ceausescu ( la Patrauti, linga Suceava). Normal ca sistemul audio, Panasonic vindut acolo avea un pret peste dublul celui normal. Cei care au vindut sistemul au fost sunati de sefii de la DS Suceava sa mai incarce un sistem identic si sa faca aviz pe numele Ion Dumitru ( au trimis un SUV de-al lor sa-l ia). S-au amuzat, crezind ca e un nume fictiv...nestiind cine era seful real de la Bucuresti. Li s-a spus apoi ca Ion Dumitru a conditionat aprobarea acelui sistem de achizitia a altuia pentru el.
  • 0 (0 voturi)    
    defrisari (Joi, 26 aprilie 2012, 12:47)

    cet [utilizator]

    Dar de defrisarile masive din ultimii ani cine se face vinovat ? Iar camioanele incarcate cu lemne din munti sunt controlate de cineva?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by