Laszlo Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament de 80.000 de euro din Bucuresti - surse

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 aprilie 2012, 20:40 Dosare Anticoruptie


Laszlo Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere un apartament din Bucuresti, achizitionat impreuna cu sotia dar trecut pe numele cuscrei sale, Maria Vincze, precum si vanzarea unei case din Targu Mures, cu tot cu teren, in valoare de 30.000 de euro, catre omul de afaceri Anton Molnar, au declarat surse judiciare pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, anchetatorii au constatat faptul ca ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a achizitionat un apartament in Calea Victoriei din Bucuresti, locuinta ce a fost trecuta pe numele cuscrei sale, documentele de vanzare-cumparare fiind intocmite la notar, audiat si el de procurorii anticoruptie.

Cuscra ministrului Mediului le-ar fi declarat procurorilor anticoruptie ca locuinta a fost platita de sotii Borbely, ea nedispunand de suma de 80.000 de euro cat a costat apartamentul conform actelor intocmite la notar, au mai declarat sursele citate.

Procurorii DNA de la Oradea au inceput, in 2009, cercetarea penala impotriva lui Ioan Ciocan, unic asociat al firmei Lescaci Com SRL din Negresti Oas, companie care a primit mai multe contracte de lucrari de la Administratia Nationala "Apele Romane" in mandatul ministrului Borbely. La acel moment, procurorii acuzau faptul ca ministrul Mediului ar fi favorizat societatea Lescaci Com SRL pentru primirea unora dintre cele 18 lucrari de la "Apele Romane" castigate de firma in timpul mandatului lui Laszlo Borbely.

Ulterior, urmarirea penala a fost extinsa, in iulie 2011, si cu privire la Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely, dar si fata de Anton Molnar, administrator al firmei Aramis Mures, care ar fi realizat lucrari de reamenajare la casa lui Borbely din Targu Mures.

Pe de alta parte, societatea fiului lui Molnar ar fi derulat contracte cu Administratia Nationala "Apele Romane" datorita interventiei ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care a preluat aceasta functie in 23 decembrie 2009.

Dupa ce a fost inceputa urmarirea penala impotriva sa, in octombrie 2011, Molnar ar fi intocmit o factura privind achizitionarea casei si terenului lui Borbely din Targu Mures, mai spun sursele citate.

In afara de procurorii DNA, si inspectorii de integritate ai ANI au verificat averea ministrului Mediului, astfel reiesind faptul ca Borbely nu si-a trecut in declaratia de avere achizitionarea apartamentului din Bucuresti, chiar daca era trecut pe numele unei alte persoane, si nici vanzarea casei din Targu Mures, ceea ce ar constitui infractiunea de fals in declaratii.

Miercuri, DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penale fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata. Cererea DNA a fost comunicata ministrului Justitiei, de catre procurorul general.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, are, potrivit ultimei declaratii de avere, din 15 februarie, un teren intravilan de 450 de metri patrati si o casa de 140 de metri patrati in Targu Mures, cumparate in 2000 si detinute impreuna cu sotia.

In 2012, Borbely a mostenit, impreuna cu Erno Borbely, un apartament de 50,13 metri patrati, aflat tot in Targu Mures.

Ministrul Mediului mai detine un autoturism Lexus GS300, bijuterii in valoare de 15.000 de euro si are peste 51.000 de euro si peste 86.000 de lei in conturi si depozite bancare.

Totodata, Borbely are, in fonduri de investitii, peste 50.000 de lei.

Conform aceleiasi declaratii de avere, demnitarul nu are plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate.

In 2011, Borbely a realizat venituri din salarii de 55.872 de lei ca ministru al Mediului si de 38.801 lei din functia detinuta la UDMR.

Sotia ministrului, Melinda Borbely, a castigat, tot anul trecut, 116.925 de lei, ca angajat al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR).

Potrivit declaratiei de interese, Laszlo Borbely este presedintele Fundatiei Culturale "Dr. Bernady Gyorgy" din Targu Mures si vicepresedinte al UDMR.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2255 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    ALTELE SUNT MOTIVELE REALE ! (Miercuri, 4 aprilie 2012, 21:58)

    Juvete Attila [anonim]

    Noua presiune a DNA la adresa lui L.Borbely este un caz clar de facatura politica. Desigur si el are micile lui pacate, dar nu exista nici un politician, din randurile puterii sau ale opozitiei sa nu aiba "pacate"mai mari sau mai mici, care sa il poata face santajabil in orive moment.
    Faptul ca proiectul Rosia Montana ramane blocat, in ciuda publicitatii desantate,PE TOATE CANALELE DE TELEVIZIUNE, fara exceptie(banii nu au miros), se datoreste absentei avizului de mediu, pe care ministerul condus de dl Borbely se obstineaza sa nu il dea.
    Dl.Borbely merita toate felicitarile pentru aceasta pozitie. El apara,in acest fel si Romania si Ungarie de efectele devastatoare ale unui nou accident cu cianuri(din imensul lac de acumulare care se va forma), asa cum s-a intamplat pe la inceputul anilor "90, accident pentru care si acum Romania are de platit Ungariei o suma importanta drept despagubiri.
    Deci, in spatele acestei"facaturi" tesute in jurul Dl-lui Borbely se afla blocarea proiectului Rosia Montana, la care el are un rol decisiv si, pentru acest lucru trebuie inlaturat din functia pe care o ocupa sau pus in situatia sa demisioneze (si nu i se va intampla nimic dupa aceea )
    Acesta este tot scenariul. Reamintesc faptul ca anul trecut, cand s-a initiat o actiune similara la adresa D'lui Borbely, exact pentru aceleasi motive, el a promis ca avizul ministerului sau pt. Rosia Montana va fi dat in scurt timp, ceea ce nu s-a intamplat.Rezultatul: presiunile cercurilor din strainatate interesate in proiect, asupra presedinteluyi si premierului s-au intensificat considerabil;si-au cam pierdut rabdarea.Ar fi o mare eroare indepartarea D-lui Borbely, intrucat UDMR nu vede cu ochi buni proiectul Rosia Mntana, datorita riscurilor potentiale asupra tarii "mama". In caz ca se va intampla va fi un nou moment de criza serioasa in cadrul fragilei coalitii guvernamentale, care era ultimul lucru de care aceasta avea acum nevoie.
    • +1 (1 vot)    
      noua regionalizare (Joi, 5 aprilie 2012, 9:15)

      mircea [anonim] i-a raspuns lui Juvete Attila

      Daca UDMR ar fi fost de acord cu noile regiuni teritoriale, asa zisele 8 regiuni in loc de 40 de judete...nu mai aparea dosarul.
      Dar asa....
  • +3 (3 voturi)    
    saracu... (Miercuri, 4 aprilie 2012, 22:55)

    resita31 [utilizator]

    ce avere au avut politicienii nostrii la revolutie si ce avere au acuma... chivernisiti oameni... , dar uite ca mai fac greseli si omit maruntisuri de 80-100 000 de euro si alte valute convertibile...
  • +1 (1 vot)    
    ma intreb... (Joi, 5 aprilie 2012, 1:06)

    atentta [anonim]

    1- nu acelasi Ciocan din Negresti l-a infundat pe D.T. Remes?

    2- voi trai destul sa-i vad inchisi fie si pentru cateva zile pe Nastase, Borbely sau Iliescu?
    • 0 (0 voturi)    
      parca nu era tot ciocan (Joi, 5 aprilie 2012, 10:09)

      Anonimus [anonim] i-a raspuns lui atentta

      era Ciorba (tatal cantaretei Corina). Se si asorteaza ciorba cu caltabosii, ciocanul cu apartamentul
  • 0 (2 voturi)    
    pentru mediu (Joi, 5 aprilie 2012, 6:16)

    mica [anonim]

    Ei, na...si voi acum...a facut-o din dragoste fata de mediu omul...ce rost are sa taiem copacii pentru hartii si declaratii? cat despre amenajarea apartamentului pe baza de contract, trebuia sa gaseasca omul cele mai ecologice materiale ca sa nu polueze zona in care sta cand deschide geamul...baiat destept, ce daca e ungur?!
    • +1 (1 vot)    
      acum pe bune (Joi, 5 aprilie 2012, 10:14)

      Anonimus [anonim] i-a raspuns lui mica

      cati dintre voi v-ati renovat apartamentul cu contract scris? nu-i asa ca ati batut palma cu mesterii si asta a fost toata baza in care i-ati platit?

      E adevarat ca, atunci cand esti ministru, ar trebui sa fii mai atent sau sa nu o faci dupa ureche tocmai ca sa ascuzi o mita, dar hai sa nu mai sarim la faza cu contractul ca e aiurea
  • +3 (3 voturi)    
    mediu (Joi, 5 aprilie 2012, 10:09)

    ania [anonim]

    altii vand fundatii si insule si sunt rasplatiti cu cele mai inalte functii in guvern; altu pt ca nu a vrut sa semneze autorizatia pt rosia montana, a pus in functiune camarila basista si iata ce iese...vor sa il excluda din guvern ca sa puna un tot un aservit la mediu sa satisfaca interesele strainilor.
  • 0 (0 voturi)    
    DNA doar la comanda (Joi, 5 aprilie 2012, 11:24)

    Alin [anonim]

    Eu mai cunosc cazuri de cetateni care nu si-au declarat proprietati, desi erau obligati. Sau din venituri minime (declarate) isi cumpara asset-uri foarte scumpe.
    Dar DNA sau ANI actioneaza doar cand e cazul :). In rest spun ca nu au oameni


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by