Cum a trecut Adrian Nastase de la "personificarea coruptiei" la "acuzatiile de coruptie au fost eliminate". Unde greseste fostul premier

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2012, 14:57 Dosare Anticoruptie


Adrian Nastase
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Fostul premier, Adrian Nastase, condamnat vineri pentru santaj, dar achitat pentru mita in dosarul "Zambaccian", a sustinut in ultimele zile, pe mai multe canale din presa, ca toate acuzatiile de coruptie in cazul sau au fost eliminate. Ideea a fost preluata si de liderul PSD, Victor Ponta, care a declarat sambata la Resita ca "absolut toate acuzatiile de coruptie s-au dovedit a fi nefondate". Ponta spune ca "a mai ramas povestea cu afisele", adica sentinta lui Nastase din dosarul "Trofeul Calitatii" in care fostul premier a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie cuprinse in "Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie".

"Dupa sapte ani de hartuire juridica din partea DNA, practic, acuzatiile de coruptie fabricate au cazut una cate una", a declarat Adrian Nastase, intr-un interviu pentru Agerpres, publicat pe 1 aprilie.

Adrian Nastase: Mi se pare important ca in cele trei dosare acuzatiile de coruptie au fost eliminate

Vineri, dupa pronuntarea sentintei din dosarul Zambaccian, Nastase declara la Antena 3, citat de Agerpres, ca verdictul este unul "care incearca sa impace diverse categorii de interese. In acest dosar care a reunit vreo alte 10 dosare cu acuzatii grave de coruptie, si aici, ca si in cel numit 'Matusa Tamara', toata nebunia cu acuzatiile de coruptie a fost eliminata".

Agerpres relata ca "potrivit acestuia, in toate dosarele sale acuzatiile de coruptie s-au dovedit a fi nefondate si eliminate".

"Mi se pare important ca in cele trei dosare, din cele 40 - 50 de dosare facute de Daniel Morar si Traian Basescu, acuzatiile de coruptie au fost eliminate: In 'Matusa Tamara' acuzatiile de coruptie au fost eliminate, in dosarul cu afisele electorale (n.r. Trofeul Calitatii in care a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta) faptul ca a fost inlaturata expertiza respectiva arata acelasi lucru, iar aici (n.r. - dosarul Zambaccian) nu sunt elemente de coruptie.", mai spunea vineri Nastase, potrivit Agerpres.

Declaratiile lui Adrian Nastase, potrivit carorora acuzatiile de coruptie in cazul sau ar fi fost eliminate in toate dosarele, au fost reluate si duminica seara de catre fostul premier in emisiunea "Romania Politica" difuzata la postul Realitatea TV.

Victor Ponta: Absolut toate acuzatiile de coruptie s-au dovedit a fi nefondate / A mai ramas povestea cu afisele

Pozitia lui Adrian Nastase care a sustinut in ultimele zile, dupa sentinta din dosarul Zambaccian, ca a scapat de toate acuzatiile de coruptiei, a fost adoptata si de liderul PSD Victor Ponta.

Victor Ponta
Foto: Agerpres
"De opt ani am tot fost obisnuiti, de presedintele Traian Basescu si de propaganda domniei sale sa auzim despre coruptia lui Adrian Nastase. Suntem la finalul, evident, in prima instanta, a celor trei procese pe care le-a avut Adrian Nastase si am constatat, dincolo de discursuri politice, ca absolut toate acuzatiile de coruptie impotriva sa s-au dovedit a fi nefondate", a declarat Victor Ponta, sambata, la Resita, noteaza Agerpres.

"A si fost achitat, de altfel. A ramas, in prima instanta, o condamnare pentru afise electorale si o spun din postura celui care a candidat de doua ori pentru functia de deputat. Daca vom fi condamnati toti cei care candidam, primari, presedinti de consilii judetene, pentru afise electorale, probabil veti vedea toti candidatii, inclusiv pe Traian Basescu, in inchisoare. Nu e treaba candidatului cum se fac afisele", a mai spus Victor Ponta.

"Sunt convins ca la recurs si pentru ce a mai ramas, povestea cu afisele (n.r. Trofeul Calitatii in care a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie) si cu santajul, domnul Nastase va fi achitat", a afirmat presedintele PSD.

Vineri, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a fost condamnat de magistrati la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj, insa a fost achitat pentru acuzatia de luare de mita in dosarul Zambaccian.

Adrian Nastase, condamnat la inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii" pentru fapte de coruptie

In dosarul "Trofeul Calitatii", a carui sentinta pe fond a fost pronuntata pe 30 ianuarie 2012, magistratii ICCJ l-au condamnat pe fostul premier la 2 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie.

In acest dosar, fostul premier Adrian Nastase a fost acuzat ca si-a finantat campania electorala din fondurile colectate in cadrul simpozionului Trofeul Calitatii, organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii. Sentinta nu este definitiva, ea fiind atacata cu recurs.

"[n.r. ICCJ] Condamna pe inculpatul  Nastase Adrian la 2 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prev.de art. 64 lit.a, b, c C.pen. pentru savarsirea infractiunii prev.de art.13 din Legea nr.78/2000 cu aplic.art.41 al.2 C.pen." (sursa: minuta sentintei)

In Legea nr. 78/2000 "pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie", articolul 13, pentru care a fost condamnat fostul premier Adrain Nastase, este trecut in "Sectiunea 3 - Infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie" si stipuleaza urmatoarele:

"Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".

Pe langa sentinta de 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii", lui Adrian Nastase i-au fost interzise timp de 2 ani drepturile de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, precum si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat.

Recursul in dosarul "Trofeul Calitatii" se va judeca pe 21 mai la Inalta Curte.
Cu doua zile inainte ca ICCJ sa pronunte decizia in dosarul Zambaccian princ are magistratii l-au condamnat pe Nastase pentru santaj si l-au achitat pentru mita, Curtea Suprema a publicat motivarea decizie in dosarul "Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat pentru fapte de coruptie la 2 ani de inchisoare cu executare.

In documentul publicat, doi judecatori din completul de 3 care l-a condamnat sustineau ca Adrian Nastase personifica "cel putin la nivelul anului 2004" "coruptia clasei politice din Romania".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4099 vizualizari

  • +3 (5 voturi)    
    porci au fost si porci sunt inca (Luni, 2 aprilie 2012, 15:06)

    paolalaan [anonim]

    asa este a fost si va fi justitia romana in frunte cu nastase ponta si alti hoti nerusinati ,dumnezeu o sa i pedepseasca pentru minciuna si manipulare!
  • +2 (2 voturi)    
    ? (Luni, 2 aprilie 2012, 15:08)

    agitu [anonim]

    <..sentinta de 2 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii"..>

    <..."Trofeul Calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat pentru fapte de coruptie la 2 ani de inchisoare cu suspendare..>
    • 0 (0 voturi)    
      Raspuns (Luni, 2 aprilie 2012, 15:20)

      Victor.Cozmei [utilizator] i-a raspuns lui agitu

      Am corectat. Multumim.
      • +3 (3 voturi)    
        De ce ati corectat ? (Luni, 2 aprilie 2012, 16:24)

        Kata [anonim] i-a raspuns lui Victor.Cozmei

        Ce pacat.... Ati stricat placerea si satisfactia cititorilor.... Ce pacat...
  • +4 (4 voturi)    
    La luptă... (Luni, 2 aprilie 2012, 15:10)

    radu [anonim]

    Şi uite-aşa poporul a rămas iar descoperit în faţa corupţiei şi înavuţirii unora mai cu 2, 3 sau 17 perechi de ... ouă... (alea de nenumărat, ale domniţei A. Năstase) Nu-i nimik, până la urmă tot câştigăm..cu sau fără justiţie, ori prin selecţie naturală (Nimeni nu-i nemuritor, tovarăşi... Vedeţi voi... Mi-e silă de toată şleahta de politicieni, justiţiari şi alte rase de-astea speciale...
  • +4 (4 voturi)    
    Sau cum a trecut (Luni, 2 aprilie 2012, 15:14)

    Vizitiul [utilizator]

    Adrian Nastase de la 2 oua la nici unul :))))
  • +3 (3 voturi)    
    Dreptate (Luni, 2 aprilie 2012, 15:44)

    Paul [anonim]

    Ar trebui ca dl Nastase sa citesca reactia oamenilor si sa se lepede de activitatea politica sa se retraga si sa ne lase. Are gusa si oua destule. Altfel eu nu votez USL-ul.
  • +5 (5 voturi)    
    A.Nastase trebuie sa faca puscarie.Cu executare. (Luni, 2 aprilie 2012, 15:55)

    mircea [anonim]

    A.Nastase nu a inteles nimic din anii in care a "lungit "procesele.Inca se mai crede un om ,peste oameni.Daca,in aceasta perioada,A.Nastase ar fi inteles gravitatea faptei,poate ca merita o condamnare cu suspendare,dar comportamentul lui determina ca instanta sa dea o sentinta de condamnare cu executare.Si asa nu creed ca va intelege ceva.Prost nu este A.Nastase,dar are nascut in el coceptul ca este deasupra legilor.Ca are dreptul sa fie excroc,sa fure,sa insulte.Se crede mai presus de semeni si de aceia merita o lectie dura.Si cu lectia asta se vor invata minte si altii.Daca A.Nastase nu va fi condamnat cu executare,nu stiu cum ,justitia din Romania va reusi sa satapaneasca fenomenul coruptiei institutionalizate.Ce se intampla cu A.Nastase este numai vina lui.El a lungit procesele de a ajuns sa fie un etalon al hotilor.
    • +1 (1 vot)    
      Draga Mircea, (Luni, 2 aprilie 2012, 16:17)

      Anda [anonim] i-a raspuns lui mircea

      Cu totul de acord, la fel gandesc si eu !
      • +1 (1 vot)    
        Degeaba (Luni, 2 aprilie 2012, 19:01)

        Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Anda

        Degeaba gandim la fel daca astia ne dau cu ouale peste fata :)
  • +2 (2 voturi)    
    sa faca ciocul mic (Luni, 2 aprilie 2012, 17:24)

    gopo111 [utilizator]

    nastase si sa mearga sa execute pedeapsa ca tot romanul condamnat, si sa nu ne mai streseze cu prezenta prin parlament ca este nefolositor ca restul care dorm pe acolo
  • +2 (2 voturi)    
    Pedeapsa Simbolica (Luni, 2 aprilie 2012, 17:32)

    Marcel [anonim]

    Fura asta de rupe,se inbogateste el si toata familia lui,Primeste 3 ani cu suspendare,si gata!!!!!!!! Ce incurajare pt. toate javrele de la putere!!!! Merita Riscu pt Asa o Pedeapsa. Bravo ROMANIA!!!!!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by